ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 26.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМІТКИ ДО ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

Примітки до фінансової звітності є невід'ємною частиною цієї фінансової звітності.

1. Загальні відомості про емітента

Повна назва підприємства: Публічне акціонерне товариство "Біловодський комбінат хлібопродуктів".
Скорочена назва підприємства : ПАТ "Біловодський КХП"
Бiловодський хлiбоприймальний пункт був створений у 1943 роцi. Наказом №147 вiд 30.07.1974 року перейменований на Бiловодський елеватор. В 1979 роцi введено в дiю елеватор мiсткiстю 78.7 тис.тонн, в 1980 роцi - комбiкормовий завод добовою потужнiстю 500 тонн за добу. В 1981 роцi Бiловодський елеватор перейменований на Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв (наказ №27 вiд 27.01.1981 року).
У 90-роки, у перiод переходу економiки на ринковi вiдносини, комбiнат працював в складних умовах, змiнювалися обсяги продукцiї, йшла боротьба за ринки збуту. На пiдприємствi вiдбувалися корiннi змiни i в органiзацiйно-правовiй формi господарювання. В 1992 роцi було створено Товариство органiзацiя орендарiв.
Розпорядженням голови Роменської районної державної адмiнiстрацiї (№35 вiд 31 сiчня 1996 року) перереєстрували органiзацiю орендарiв в Орендне пiдприємство Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв. 22.05.1998 року наказом № 636 Регiонального вiддiлення ФДМУ по Сумськiй областi було створено Вiдкрите акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв". Пiдприємство пройшло державну реєстрацiю за №170 вiд 28.05.1998 року в Роменськiй районнiй державнiй адмiнiстрацiї.
28.04.2011 року рiшенням загальних зборiв вiдбулася змiна типу акцiонерного товариства, та змiна найменування на Публiчне акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв", проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй.
Основними видами дiяльностi товариства є:
- складське господарство;
- вирощування зернових культур (крiм рису), бобових культур i насiння олiйних культур;
- виробництво продуктiв борошномельно-круп'яної промисловостi.
Юридична адреса ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів": 42065, Сумська область, Роменський р-н., с. Біловод, вул. Біловодська, буд. 2.
Кількість працівників товариства станом на 31.12.2015 р. складає 297 осіб (станом на 31.12.2014 р. - 304 осіб).
Станом на 31.12.2015 р. та на 31.12.2014 р. враховуючи кількість акцій в обороті, акціонерами ПАТ "Бідоводський КХП" були:

Найменування 31.12.2015 31.12.2014
Компанiя ФЕСТМЕД МЕНЕДЖМЕНТ ЛIМIТЕД, місцезнаходження: 1066 Кiпр Нiкосiя Темiстоклi Дервi 12 Пале Д'Iвуар, 1-й поверх 91,12 % 91,12 %
Інші акціонери 8,88 % 8,88 %

Ця фінансова звітність була затверджена до випуску Правлінням Товариства 24.02.2016 р.


2. Основа для складання фінансової звітності


Заява про відповідність

Фінансова звітність Товариством складена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності ("МСФЗ") у редакції, затвердженій Радою з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку ("РМСБО"), які прийняті для застосування в Україні та опубліковані на офіційному сайті Міністерства фінансів України, чинних станом на 01.01.2016 р.

Ця фінансова звітність була складена за принципом оцінки за історичною вартістю. Фінансова звітність представлена в українських гривнях, а всі суми округлені до цілих тисяч ("тис. грн."), якщо не зазначено інше.

Безперервність діяльності

За 2015 рік Товариством отримано чистий прибуток в сумі 12678 тис. грн. Рентабельність основного капіталу за минулий звітний період склала 0,090, за звітний період 0,174, що свідчить про зростання рентабельності і позитивно характеризує тенденції у прибутковості підприємства. Поточні активи підприємства перевищують поточні зобов'язання на 26 348 тис. грн. Також товариством одержано чистий рух грошових коштів від операційної діяльності в сумі 1882 тис. грн. Розмір чистих активів товариства станом на 31.12.2015 р. складає 57162 тис. грн.
Таким чином керівництво Товариства вважає, що припущення щодо безперервності діяльності при складанні цієї фінансової звітності є доречним. Відповідно, ця фінансова звітність була складена з урахуванням припущення щодо безперервності діяльності, що передбачає реалізацію активів та погашення зобов'язань в ході звичайної діяльності.


3. Суттєві облікові судження та оцінки

Складання фінансової звітності Товариства згідно з МСФЗ вимагає від керівництва суджень, оцінок та припущень, які впливають на подані у фінансовій звітності суми доходів, витрат, активів та зобов'язань, а також розкриття інформації про умовні зобов'язання на звітну дату. Однак невизначеність щодо цих припущень та оцінок може призвести до необхідності суттєвих коригувань балансової вартості активів та зобов'язань, які зазнають впливу в майбутньому. Нижче подані основні припущення, що стосуються майбутнього та інших основних джерел невизначеності оцінок на звітну дату, які несуть у собі значний ризик виникнення необхідності внесення суттєвих коригувань до балансової вартості активів протягом наступного фінансового року:

Резерв сумнівної заборгованості
Товариство регулярно проводить аналіз дебіторської заборгованості на предмет зменшення корисності. Виходячи з наявного досвіду, Товариство використовує своє судження при оцінці збитків від зменшення корисності в ситуаціях, коли позичальник зазнає фінансових труднощів, і відсутній достатній обсяг фактичних даних про аналогічних дебіторів. Керівництво використовує оцінки, засновані на історичних, даних про структуру збитків стосовно активів з аналогічними характеристиками кредитного ризику й об'єктивних ознак зменшення корисності за групами дебіторської заборгованості. Виходячи з наявного досвіду, Товариство використовує своє судження при коригуванні даних спостережень стосовно групи дебіторської заборгованості для відображення поточних обставин.

Реструктурована торгова кредиторська заборгованість і довгострокові безвідсоткові позики
Після первісного визнання реструктурована торгова кредиторська заборгованість та довгострокові безвідсоткові позики в подальшому оцінюються за амортизаційною вартістю. Реструктурована торгова кредиторська заборгованість і довгострокові безвідсоткові позики не мають номінальної ставки відсотка та дисконтуються до їх чистої теперішньої вартості за допомогою ефективної ставки відсотка, що на дату реструктуризації, приблизно рівна внутрішній ставці доходності, що притаманна переважній більшості фінансових інструментів, що за змістом мають однакові умови та характеристики, включаючи якість кредитного ризику, залишок часу, протягом якого відсоткова ставка за договором залишатиметься фіксованою, залишок часу по виплаті основної суми боргу, а також валюти. Керівництво визначає строк реструктуризації торгової кредиторської заборгованості та довгострокових безвідсоткових позик виходячи з умов договору, чинного законодавства, інших регуляторних принципів, галузевої практики та іншої доступної інформації.
Податкове та інше законодавство

Українське податкове законодавство та регуляторна база, зокрема валютний контроль та митне законодавство, продовжують розвиватися. Законодавчі та нормативні акти не завжди чітко сформульовані, та можуть тлумачитись місцевими, обласними і центральними органами державної влади та іншими урядовими органами по-різному. Випадки непослідовного тлумачення не є незвичайними. Керівництво вважає, що тлумачення ним положень законодавства, що регулюють діяльність Товариства, є правильним, і що Товариство дотрималось усіх нормативних положень, а всі передбачені законодавством податки та відрахування були сплачені або нараховані.
Водночас існує ризик того, що операції та правильність тлумачень, які не були оскаржені регулятивними органами в минулому, будуть поставлені під сумнів у майбутньому. Однак цей ризик значно зменшується з плином часу. Визначення сум та ймовірності негативних наслідків можливих незаявлених позовів не є доцільним.

4. Основні принципи облікової політики

4.1. Основні засоби та нематеріальні активи
Основні засоби відображаються за собівартістю або умовною собівартістю (стосовно активів, придбаних до дати переходу на МСФЗ) за вирахуванням накопиченого зносу та збитків від зменшення корисності.
Амортизація нараховується за лінійним методом протягом очікуваних строків корисного використання кожного активу. Середні строки корисного використання кожного активу є такими:

Найменування групи Строк корисного використання, років
Будинки та споруди 15-40
Машини та обладнання 5-26
Транспортні засоби 5-40
Інструменти, прилади та інвентар 4-20
Капітальні інвестиції та аванси не амортизується

Незавершене будівництво не амортизується до моменту закінчення будівництва відповідних активів і вводу їх в експлуатацію.
Аванси сплачені при придбанні основних засобів на дату фінансової звітності відображаються в складі основних засобів.
Собівартість основних засобів включає витрати, пов'язані з заміною частини основних засобів, які визнані за фактом понесення, якщо вони відповідають критеріям визнання. Аналогічно, при проведенні основних технічних оглядів витрати на їх проведення визнаються у складі балансової вартості основних засобів як вартість заміни, якщо дотримано всі необхідні для такого визнання критерії. Всі інші витрати на ремонти та технічне обслуговування відображаються у складі прибутку або збитку по мірі їх понесення
Балансова вартість основних засобів переглядається на предмет зменшення корисності, коли певні події чи зміна обставин вказують на те, що балансова вартість активу не зможе бути відшкодована. У випадку виявлення ознак зменшення корисності активу та перевищення його балансової вартості над оціночною відшкодовуваною вартістю вартість такого активу або одиниці, що генерує грошові потоки, списується до вартості очікуваного відшкодування. Вартість очікуваного відшкодування активів визначається як більша з двох величин: чистої ціни продажу активу або вартості використання активу.

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи з кінцевими термінами використання, придбані в рамках окремих операцій, враховуються за вартістю придбання за вирахуванням накопиченої амортизації і накопиченого збитку від знецінення. Амортизація нараховується рівномірно протягом терміну корисного використання нематеріальних активів. Очікувані терміни корисного використання і метод нарахування амортизації аналізуються на кінець кожного звітного періоду, при цьому всі зміни в оцінках відображаються в звітності без перерахування порівняльних показників.
Нематеріальні активи з невизначеними термінами використання, придбані в рамках окремих операцій, враховуються за вартістю придбання за вирахуванням накопиченого збитку від знецінення.
Нематеріальний актив списується при продажі або коли від його майбутнього використання або вибуття не очікується економічних вигод. Дохід або збиток від списання нематеріального активу, що є різницею між чистими сумами від вибуття і балансовою вартістю активу, включається в звіт про сукупні доходи і витрати у момент списання.

4.2. Зменшення корисності нефінансових активів

На кожну звітну дату Товариство проводить оцінку наявності ознак можливого зменшення корисності активів. За наявності таких ознак або при необхідності проведення щорічного тестування на предмет зменшення корисності Товариство визначає суму відшкодування активу. Сума відшкодування активу є більшою з двох величин: справедливої вартості активу або одиниці, що генерує грошові потоки, за вирахуванням витрат на реалізацію і вартості використання. Сума відшкодування активу визначається для кожного окремого активу, якщо цей актив генерує надходження коштів і ці кошти, в основному, не залежать від інших активів або груп активів. Коли балансова вартість активу або одиниці, що генерує грошові потоки, перевищує суму його/її відшкодування, вважається, що його/ії корисність зменшилась, і його/її вартість списується до суми відшкодування. При оцінці вартості використання очікувані грошові потоки дисконтуються до їхньої теперішньої вартості з використанням ставки дисконту (до оподаткування), що відображає поточні ринкові оцінки вартості грошей у часі й ризики, властиві цьому активу. При визначенні справедливої вартості за вирахуванням витрат на реалізацію враховуються останні операції на ринку. У разі неможливості визначення таких операцій використовується відповідна модель оцінки.
Збитки від зменшення корисності триваючої діяльності, в тому числі від зменшення корисності запасів, визнаються у звіті про прибутки та збитки у складі тих категорій витрат, які відповідають функціям активів зі зменшеною корисністю.
На кожну звітну дату Товариство здійснює оцінку наявності ознак того, що збиток від зменшення корисності, визнаний щодо певного активу раніше, вже не існує або зменшився. За наявності таких ознак Товариство оцінює суму відшкодування активу або одиниці, що генерує грошові потоки. Збиток від зменшення корисності, визнаний для активу в попередніх періодах, сторнується в тому випадку, якщо змінилися попередні припущення, застосовані для визначення суми відшкодування активу з моменту визнання останнього збитку від зменшення корисності. Балансова вартість активу, збільшена внаслідок сторнування збитку від зменшення корисності, не повинна, перевищувати балансову вартість (за вирахуванням амортизації), яку б визначили, якщо б збиток від зменшення корисності активу не визнали в попередні роки. Сторнування збитку від зменшення корисності визнається у звіті про сукупний дохід.

4.3. Фінансові інструменти - первісне визнання і подальша оцінка

4.3.1. Фінансові активи
Первісне визнання та оцінка
Згідно з положеннями МСФЗ 39, фінансові активи класифікуються, відповідно, як фінансові активи, що оцінюються за амортизованою вартістю, фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку, або з відображенням переоцінки в складі іншого сукупного капіталу. Товариство визначає класифікацію фінансового активу при первісному визнанні.
У випадку, якщо інвестиції не класифікуються як фінансові активи за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку, то при первісному визнанні до їх справедливої вартості додаються безпосередньо пов'язані з ними витрати за операцією.
Всі операції з купівлі або продажу фінансових активів, що вимагають постачання активів у строк, встановлюваний законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку (операції на "стандартних умовах"), визнаються на дату укладання угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити або продати актив.
Станом на 31 грудня 2015 р., 31 грудня 2014 р. Товариство не класифікувало жодних фінансових активів як інвестиції за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку.

Подальша оцінка
Подальша оцінка фінансових активів таким чином залежить від їх класифікації:

Фінансові активи що оцінюються за справедливою вартістю
Фінансові активи визнаються, як оцінювані за справедливою вартістю, якщо вони не відповідають ознакам для оцінки за амортизованою вартістю. Прибутки (збитки) від зміни справедливої вартості відображаються в звіті про фінансові результати.

Фінансові активи, оцінювані за амортизованою вартістю
До фінансових активів, оцінюваних за амортизованою вартістю відносяться позики та дебіторська заборгованість. Після первісного визнання такі фінансові активи відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням зменшення корисності. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація з використанням методу ефективної процентної ставки відображається у звіті про фінансові результати у складі фінансових витрат. Збитки внаслідок зменшення корисності визнаються у звіті про фінансові результати у складі фінансових витрат.

Припинення визнання
Визнання фінансового активу припиняється у випадку:
закінчення дії прав на отримання грошових надходжень від такого активу;
товариство передало свої права на отримання грошових потоків від активу або взяло на себе зобов'язання з виплати третій особі одержуваних грошових потоків у повному обсязі та без суттєвої затримки, або Товариство передало практично всі ризики та вигоди від активу, або Товариство не передає, але й не залишає за собою, практично всіх ризиків та вигод від активу, але передало контроль над цим активом.

Зменшення корисності фінансових активів, що обліковуються за амортизованою вартістю
Товариство визначає, чи існують об'єктивні ознаки зменшення корисності фінансових активів чи групи фінансових активів на кожну звітну дату. Вважається, що відбувається зменшення корисності фінансового активу чи групи фінансових активів тільки тоді, коли існують об'єктивні ознаки зменшення корисності в результаті однієї чи більше подій, що настали після первісного визнання активу, і такий випадок або випадки виникнення збитків мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки від активу чи групи фінансових активів, який може бути достовірно визначений. Об'єктивні ознаки зменшення корисності можуть включати ознаки того, що позичальник чи група позичальників зазнають суттєвих фінансових труднощів, порушують зобов'язання зі сплати процентів чи основної суми боргу, ймовірність банкрутства чи фінансової реорганізації, а також свідчення, на підставі спостережуваної ринкової інформації, поміркованого зменшення очікуваних майбутніх грошових потоків, наприклад, зміни у рівні прострочених платежів або в економічних умовах, що корелюють зі збитками за активами.
Спочатку Товариство визначає, чи існують об'єктивні індивідуальні ознаки зменшення корисності фінансових активів, кожен з яких окремо є суттєвим, а також індивідуальні або сукупні ознаки зменшення корисності фінансових активів, кожен з яких окремо не є суттєвим. У випадку, якщо об'єктивні ознаки зменшення корисності розглянутого окремо фінансового активу (суттєвого або несуттєвого) відсутні, цей актив включається до групи фінансових активів з аналогічними характеристиками кредитного ризику. Така група фінансових активів оцінюється на предмет зменшення корисності на сукупній основі. Активи, що оцінюються окремо на предмет зменшення корисності, і стосовно яких визнається або продовжує визнаватися збиток від зменшення корисності, не повинні оцінюватися на предмет зменшення корисності на сукупній основі.
За наявності об'єктивних ознак понесення збитку в результаті зменшення корисності фінансових активів сума збитку визначається як різниця між балансовою вартістю активів та приведеною вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків. Приведена вартість очікуваних майбутніх грошових потоків дисконтується за первісною ефективною процентною ставкою за фінансовим активом. Якщо кредит надано під плаваючу процентну ставку, то ставкою дисконтування для визначення збитків від зменшення корисності буде поточна ефективна процентна ставка. Балансова вартість активу зменшується шляхом застосування рахунку резерву, та сума збитку визнається у звіті про фінансові результати. Процентні доходи нараховуються на основі зменшеної балансової вартості та з застосуванням процентної ставки, використаної для дисконтування майбутніх грошових потоків з метою вимірювання збитків від зменшення корисності. Процентні доходи відображаються у складі доходів від фінансування у звіті про прибутки та збитки. Кредити та відповідний резерв списуються, коли вже немає реальної перспективи відшкодування у найближчому часі, а все забезпечення було реалізовано чи передано Товариству. Якщо у наступному році сума очікуваного збитку від зменшення корисності знижується, й таке зниження може бути об'єктивно пов'язане з подією, що відбулася після визнання збитку від зменшення корисності, то раніше визнаний збиток від зменшення корисності збільшується чи зменшується шляхом коригування рахунку резерву. Якщо списання пізніше відшкодовується, то фінансові витрати у звіті про фінансові результати кредитуються.

4.3.2 Фінансові зобов'язання
Первісне визнання та оцінка
Фінансові зобов'язання, що перебувають у сфері дії МСФЗ 39, класифікуються відповідно як фінансові зобов'язання, переоцінювані за справедливою вартістю через прибуток або збиток, кредити та позики, або як похідні фінансові інструменти, визначені як інструменти хеджування при ефективному хеджуванні. Товариство визначає класифікацію фінансового зобов'язання при первісному визнанні. Фінансові зобов'язання первісно визнаються за справедливою вартістю плюс витрати, безпосередньо пов'язані зі здійсненням операції (для кредитів та позик).
Фінансові зобов'язання Товариства включають торгову та іншу кредиторську заборгованість.

Процентні кредити та позики
Після первісного визнання кредити та позики відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки. Прибутки та збитки відображаються у звіті про прибутки та збитки, коли визнання зобов'язань припиняється, а також у процесі амортизації з використанням методу ефективної процентної ставки. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація з використанням методу ефективної процентної ставки відображається у складі фінансових витрат у звіті про фінансові результати.

Подальша оцінка
Подальша оцінка фінансових зобов'язань таким чином залежить від їх класифікації.

Припинення визнання
Визнання фінансового зобов'язання припиняється в разі погашення, анулювання або закінчення строку погашення відповідного зобов'язання. При заміні одного існуючого фінансового зобов'язання іншим зобов'язанням перед тим самим кредитором на суттєво відмінних умовах або у випадку внесення суттєвих змін до умов існуючого зобов'язання визнання первісного зобов'язання припиняється, а нове зобов'язання відображається в обліку з визнанням різниці в балансовій вартості зобов'язань у звіті про прибутки та збитки.

4.3.3 Взаємозалік фінансових інструментів
Фінансові активи та фінансові зобов'язання підлягають взаємозаліку, а чиста сума - поданню у балансі тоді і тільки тоді, коли є здійсненне у цей момент юридичне право на взаємозалік визнаних сум, а також намір провести розрахунок на нетто-основі, або реалізувати активи і одночасно з цим погасити зобов'язання.

4.3.4 Справедлива вартість фінансових інструментів
Справедлива вартість фінансових інструментів визначається у відповідності до ієрархії методів визначення справедливої вартості, передбачених МСФЗ 13 "Оцінка справедливої вартості"

4.4. Запаси
Запаси оцінюються за меншою з двох сум: фактичною вартістю або чистою вартістю реалізації. Чиста вартість реалізації являє собою прогнозовану ціну реалізації в ході звичайної господарської діяльності за вирахуванням будь-яких очікуваних майбутніх витрат, пов'язаних із доведенням продукції до готовності та її реалізацією. Фактична вартість переважно визначається на індивідуальній основі з використанням спеціальних методів оцінки.
Для груп запасів, щодо яких можлива фактична ідентифікація об'єкта застосовується метод ідентифікованої вартості. Оцінка готової продукції ведеться за нормативною собівартістю з періодичним приведенням її до фактичної. Оцінка вибуття товарів в роздрібній торгівлі здійснюється за ціною продажу.

4.5. Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти та їх еквіваленти станом на звітну дату включають кошти на банківських рахунках, готівкові кошти в касі та короткострокові депозити зі строком погашення до шести місяців.
Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їх еквіваленти складаються з грошових коштів та їх еквівалентів згідно з визначенням вище.

4.6. Забезпечення
Забезпечення визнається тоді, коли Товариство має теперішнє зобов'язання (юридичне або конструктивне) внаслідок минулої події, та існує ймовірність, що для погашення зобов'язання знадобиться вибуття ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди, і сума зобов'язання може бути достовірно оцінена. Витрати, пов'язані з забезпеченням, відображаються у звіті про сукупний дохід. Коли вплив зміни вартості грошей у часі є суттєвим, сума забезпечення визначається шляхом дисконтування прогнозованих потоків грошових коштів, із застосуванням ставки дисконту до оподаткування, з урахуванням ризиків, пов'язаних із певним зобов'язанням, за їх наявності. При застосуванні дисконтування збільшення суми забезпечення, що відображає плин часу, визнається як фінансові витрати.

4.7. Оренда
Визначення наявності умов оренди в договорі ґрунтується на сутності договору на дату початку оренди, зокрема на тому, чи залежить виконання договору від використання конкретного активу або договір передбачає право використання активу.

Товариство як орендар
Фінансова оренда, за якою до Товариства переходять практично всі ризики та вигоди, пов'язані з володінням орендованим активом, капіталізується на дату початку строку дії оренди за справедливою вартістю орендованого майна, або, якщо ця сума є меншою, - за приведеною вартістю мінімальних орендних платежів. Орендні платежі розподіляються між вартістю фінансування і зменшенням зобов'язання за орендою так, щоб вийшла постійна процентна ставка на непогашену суму зобов'язання. Вартість фінансування відображається безпосередньо у звіті про сукупний дохід.
Капіталізовані орендовані активи амортизуються протягом коротшого з таких періодів: розрахункового строку корисного використання активу або строку оренди, якщо тільки немає обґрунтованої упевненості в тому, що до Товариства перейде право власності на актив у кінці строку оренди.
Платежі за операційною орендою визнаються як витрати у звіті про сукупний дохід із використанням лінійного методу протягом всього строку оренди.

Товариство як орендодавець
Оренда, за якою у Товариства залишаються практично всі ризики і вигоди від володіння активом, класифікується як операційна оренда. Первісні прямі витрати, понесені при укладанні договору операційної оренди, включаються до балансової вартості орендованого активу і визнаються протягом строку оренди пропорційно доходу від оренди. Умовні орендні платежі визнаються як дохід у періоді, в якому вони були нараховані.

4.8. Визнання доходів
Дохід визнається тоді, коли є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод Товариства, а сума доходу може бути достовірно визначена. Дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка була отримана, за виключенням знижок, податків на реалізацію або мита. Нижче наведено критерії, в разі задоволення яких визнається дохід:

Дохід від реалізації продукції, товарів, послуг та запасів
Доходи визнаються за вирахуванням податків з продажу (ПДВ) після передачі покупцеві всіх ризиків та вигід від володіння такими активами.
Доходи, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість (ПДВ), крім таких випадків:
- ПДВ, що виникає при придбанні активів чи послуг, не відшкодовується податковим органом; в такому разі ПДВ визнається як частина витрат на придбання активу або частина витратної статті, залежно від обставин;
- дебіторська і кредиторська заборгованість відображається з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума податку на додану вартість, що відшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається до дебіторської або кредиторської заборгованості, відображеної в звіті про фінансовий стан.

4.9. Податок на прибуток

Поточний податок на прибуток
Поточні податкові активи та зобов'язання за поточний і попередній періоди оцінюються в сумі, обчисленій до сплати податковим органам (відшкодуванню від податкових органів). Нарахування поточного податку на прибуток здійснюється на основі податкових ставок (та податкового законодавства), які набули або фактично набули чинності на звітну дату. Поточний податок на прибуток Товариства розраховується відповідно до українського податкового законодавства й визначається на основі оподатковуваного прибутку і валових витрат, відображених у податковій декларації Товариства. В 2015 році ставка податку на прибуток становила 18%, у 2014 році - 18 %

Відстрочений податок на прибуток
Відстрочений податок на прибуток нараховується за методом балансових зобов'язань за усіма тимчасовими різницями на звітну дату між балансовою вартістю активів та зобов'язань для цілей фінансового обліку і вартістю, що враховується у податковому обліку.
Відстрочені податкові зобов'язання визнаються за всіма оподатковуваними тимчасовими різницями, окрім випадків, коли:
відстрочене податкове зобов'язання виникає в результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов'язання в господарській операції, що не є об'єднанням бізнесу, і яке на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов'язаних з інвестиціями в дочірні та асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, якщо материнська компанія може контролювати розподіл у часі зменшення тимчасової різниці, або існує значна вірогідність того, що тимчасова різниця не буде зменшена в осяжному майбутньому.
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма неоподатковуваними тимчасовими різницями і перенесенням на наступні періоди невикористаних податкового кредиту і податкових збитків, якщо існує вірогідність отримання оподатковуваного прибутку, відносно якого можна застосувати неоподатковувану тимчасову різницю, а також використовувати невикористані податковий кредит і податкові збитки, перенесені на наступні періоди, окрім випадків, коли:
відстрочений податковий актив, що стосується неоподатковуваних тимчасових різниць, виникає в результаті первісного визнання активу або зобов'язання в господарській операції, що не є об'єднанням бізнесу, та який на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов'язаних з інвестиціями в дочірні і асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, відстрочені податкові активи визнаються, тільки якщо існує вірогідність сторнування тимчасових різниць в осяжному майбутньому і буде отриманий оподатковуваний прибуток, відносно якого можна застосувати тимчасову різницю.
Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату й зменшується, якщо більше не існує вірогідності отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який дозволив би реалізувати частину або всю суму такого відстроченого податкового активу. Невизнані раніше відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату й визнаються тоді, коли виникає вірогідність отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, що дає можливість реалізувати відстрочений податковий актив.
Відстрочені податкові активи і зобов'язання визначаються за ставками податку, застосування яких очікується при реалізації активу або погашенні зобов'язання, на основі податкових ставок і положень податкового законодавства, що діють, або оголошених (і практично прийнятих) на звітну дату.
Відстрочений податок на прибуток, що стосується статей, які визнаються безпосередньо у складі капіталу, визнається у складі капіталу, а не у складі прибутків або збитків.
Відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов'язання підлягають взаємозаліку за наявності повного юридичного права зарахувати поточні податкові активи в рахунок поточних податкових зобов'язань, якщо вони відносяться до податків на прибуток, нарахованих тим самим податковим органом на той самий суб'єкт господарювання.
Податкова звітність з податку на прибуток за 2015 рік складена на підставі даних бухгалтерського обліку із застосування податкових коригувань на податкові різниці, передбачені розділом ІІІ Податкового кодексу України.

4.10. Прибуток на акцію

Базовий розмір прибутку на одну акцію розрахований шляхом ділення чистого прибутку за період, який підлягає розподілу між власниками звичайних акцій (прибуток за період мінус дивіденди, виплачені на привілейовані акції), на середньозважену кількість звичайних акцій, які перебували в обігу. Кількість зазначених акцій у 2015 році складала 12173076.
Змін в кількості акцій за 2014- 2015 р.р. не було.

4.11. Прийняття нових та переглянуті стандарти

Нові та переглянуті стандарти та інтерпретації

МСБО 1 "Подання фінансової звітності" щодо професійного судження при прийнятті рішень про відображення інформації у фінансовій звітності.
Фактор суттєвості повинен застосовуватися до всієї звітності в цілому, і додаткове включення несуттєвої інформації не тільки не приносить користі, а й може, навпаки, завдати шкоди. Професійне судження повинно застосовуватися компаніями для визначення того, де саме в звітах і в якій послідовності розкрити інформацію.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

МСБО 16 "Основні засоби" щодо амортизації (п. 62А).
Забороняється застосування амортизації на основі виручки щодо основних засобів, так як метод відображає характер економічних вигод, що генеруються активом, а не споживання майбутніх економічних вигод від цього активу.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не застосовує такого методу амортизації.

МСБО 16 "Основні засоби" щодо строку корисного використання (п. 56 С).
Очікуване майбутнє зменшення ціни продажу продукції, виробленої з використанням активі, може вказувати на очікуваний моральний або комерційних знос активу, що, в свою чергу, може свідчити про зменшення майбутніх економічних вигод, втілених у даному активі.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

МСБО 16 "Основні засоби" щодо сільськогосподарських активів (п.6,37).
Плодоносна рослина - це жива рослина, яка:
1) використовується для виробництва або постачання сільськогосподарської продукції;
2) буде плодоносити, як очікується, більше одного звітного періоду;
3) має низьку ймовірність продажу в якості сільськогосподарської продукції, за винятком побічного продажу відходів.
Додано нову групу об'єктів основних засобів - плодоносні рослини.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що у товариства відсутні такі активи.

МСБО 19 "Винагороди працівникам" щодо визначення ставки дисконту на регіональному ринку (п.83).
Ставка, яка використовується для дисконтування зобов'язань за планом виплат по закінченні трудової діяльності (як фінансованим, так і нефінансованним), визначається на основі ринкової прибутковості високоякісних корпоративних облігацій за станом на кінець звітного періоду. Для валют, відносно яких відсутній достатньо розвинений ринок такого роду високоякісних корпоративних облігацій, використовується ринкова прибутковість (на кінець звітного періоду) державних облігацій, номінованих у цій валюті. Валюта та умови корпоративних або державних облігацій повинні відповідати валюті та розрахунковим умовам зобов'язань за планом виплат по закінченні трудової діяльності.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. та підлягають ретроспективному застосуванню. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

МСБО (ІА8) 27 "Окрема фінансова звітність" щодо застосування методу участі в капіталі в окремій фінансовій звітності.
Дозволено компаніям використовувати дольовий метод для обліку інвестицій у дочірні, спільні та асоційовані компанії в окремій фінансовій звітності.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що у товариства відсутні такі активи.

МСБО 34 "Проміжна фінансова звітність" щодо розкриття інформації в інших компонентах проміжної фінансової звітності (п.16 А)
Інформація повинна розкриватися в проміжних фінансових звітах або проміжні фінансові звіти повинні містити посилання на будь-який інший звіт (наприклад, звіт керівництва або звіт про ризики). При пьому такий звіт повинен бути доступний користувачам фінансової звітності на тих же умовах і в той же час, що і проміжні фінансові звіти.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

МСБО 38 "Нематеріальні активи" щодо амортизації (п. 98А, 98В, 98С).
Забороняється застосування методу амортизації на основі виручки щодо об'єктів нематеріальних активів, крім двох випадків: коли нематеріальний актив виражається як міра виручки, а також коли виручка і споживання економічних вигод від використання нематеріального активу тісно взаємопов'язані.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не застосовує такого методу амортизації.

МСБО 38 "Нематеріальні активи" щодо строку корисного використання (п. 92).
Зважаючи на швидкі зміни, що відбуваються в області технологій, комп'ютерне програмне забезпечення та багато інших нематеріальних активів схильні до технологічного старіння. Таким чином, найчастіше їх строк корисного використання буде коротким. Очікуване майбутнє зменшення ціни продажу продукції, виробленої з використанням нематеріального активу, може вказувати на очікуване моральний або комерційний знос активу, що, в свою чергу, може свідчити про зменшення майбутніх економічних вигод, укладених в даному активі.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність товариства.

МСФЗ 5 "Довгострокові активи, призначені для продажу, та припинена діяльність" (п.26, 26А).
Рекласифікації (замість продажу - розподіл на користь власників або навпаки) не повинні розглядатися як відмова від плану продати або розподілити на користь власників актив (ліквідаційної групи). Зміна способу відчуження не перериває і не змінює спочатку певний термін виконання плану відчуження.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність товариства.

МСФЗ 7 "Фінансові інструменти: розкриття інформації" щодо контрактів на обслуговування фінансових активів (п.30 А).
У випадках, коли компанія після передачі фінансового активу іншій особі зберігає за собою право обслуговувати такий актив, необхідно оцінити, чи припускає договір на обслуговування цього активу наявність подальшої участі. Зокрема, компанія, що обслуговує фінансовий актив, матиме подальшу участь у такому фінансовому активі, якщо її винагорода залежить від суми отриманих від боржника грошових коштів або від термінів отримання грошей з фінансового активу. Також компанія матиме подальшу участь і в тому випадку, коли, відповідно до умов контракту, фіксована сума винагороди не виплачується їй у повному обсязі, якщо боржник з фінансового активу не виконує свої зобов'язання.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що у товариства відсутні такі активи.

МСФЗ 7 "Фінансові інструменти: розкриття інформації" щодо розкриття інформації в скороченій проміжній фінансовій звітності (п. 44г).
Інформацію про згортання фінансових активів та зобов'язань в загальному випадку не потрібно розкривати у всіх проміжних періодах, але розкриття такої інформації повинно відповідати вимогам МСБО 34 "Проміжна фінансова звітність"
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

МСФЗ 10 "Консолідована фінансова звітність" щодо звільнення від складання консолідованої фінансової звітності.
Звільнення від підготовки консолідованої фінансової звітності для материнської компанії можливо для материнської компанії, яка є дочірньою для інвестиційної компанії, навіть якщо компанія оцінює інвестиції в усі свої дочірні компанії за справедливою вартістю.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не готує консолідовану фінансову звітність.

МСФЗ 10 "Консолідована фінансова звітність" щодо послуг, пов'язаних з інвестиційної діяльності материнської компанії.
Фінансовий результат від надання таких послуг не повинен консолідуватися, якщо сама дочірня компанія є інвестиційною.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не готує консолідовану фінансову звітність.

МСБО (ІА8) 28 "Інвестиції в асоційовані та спільні підприємства" щодо застосування методу участі в капіталі неінвестиційною компанією інвестора до інвестиційної компанії емітента.
При застосуванні методу участі у капіталі до асоційованого або спільного підприємства неінвестиційна компанія-інвестор може зберегти оцінки за справедливою вартістю, застосовувані асоційованими або спільними підприємствами до їхніх часток у дочірніх компаніях.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не є інвестором інвестиційної компанії.

МСФЗ (ІРК8) 11 "Спільна діяльність" щодо обліку придбання частки участі у спільній діяльності, коли така діяльність є окремим бізнесом.
Набувач частки участі в спільній діяльності, що є окремим бізнесом за МСФЗ 3, повинен застосовувати всі принципи об'єднання компаній, наведені в МСФЗ 3 та інших МСФЗ, за винятком тих, які суперечать МСФЗ 11. Таким чином, набувач таких часток повинен:
? оцінювати більшість ідентифікованих активів і зобов'язань за справедливою вартістю;
? списувати пов'язані з придбанням витрати (за винятком витрат на фінансування);
? визнавати відкладені податки;
? визнавати гудвіл;
? проводити тест на знецінення для одиниць, що генерують грошові кошти, до яких було віднесено гудвіл;
? розкривати інформацію, що мас відношення до об'єднання бізнесу.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не є стороною в спільній діяльності.

МСФЗ 12 "Розкриття інформації про участь в інших підприємствах" щодо вимог до розкриття інформації.
Інвестиційні компанії, що оцінюють свої дочірні компанії за справедливою вартістю, повинні розкривати інформацію, що стосується інвестиційних організацій, відповідно до МСБО 12 "Податки на прибуток".
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не є інвестиційною компанією.

МСФЗ 14 "Відкладені рахунки, що регулюються".
Стандарт встановлює порядок обліку залишків на відкладених рахунках тарифного регулювання. Дія стандарту поширюється тільки на організації, що вперше застосовують стандарти МСФЗ та раніше визнавали залишки на відкладених рахунках тарифного регулювання згідно національних стандартів обліку. Дозволяє зберегти застосовувану раніше облікову політику, пов'язану з регульованими тарифами.
Стандарт набирає чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Зазначені зміни не вплинуть на фінансову звітність, тому що товариство не визнавало залишків на відкладених рахунках тарифного регулювання.

МСФЗ 15 "Виручка від контрактів з клієнтами".
Ключовий принцип МСФЗ 15: підприємство повинно визнавати виручку по мірі передачі обіцяних товарів або послуг покупцям в сумі, що відповідає винагороді, на яку, як підприємство очікує, воно має право, в обмін на товари або послуги.
Введено п'ятиступеневу модель визнання виручки. Величина виручки визначається у сумі очікуваної оплати за переданий товар або надану послугу (а не за справедливою вартістю відшкодування).
" Етап 1: Визначити договір (договори) з покупцем
" Етап 2: Визначити зобов'язання за договором
" Етап 3: Визначити вартість угоди
" Етап 4: Розподілити вартість угоди між зобов'язаннями за договором
" Етап 5: Визначити виручку, коли / по мірі того як організація виконає зобов'язання по договору
У відповідності до МСФЗ 15 товариство визнає виручку після / по мірі виконання зобов'язання, тобто після передачі покупцю "контролю" за відповідними товарами або послугами. МСФО 15 містить більш детальні вимоги щодо обліку різних типів угод. Крім того МСФЗ 15 вимагає розкриття більшого обсягу інформації.
Стандарт набирає чинності для звітів, починаючи з 01.01.2016 р. Керівництво вважає, що внесені зміни не призведуть до коригування фінансової звітності.

МСФЗ 9 "Фінансові інструменти".
Нова класифікація та вимоги до оцінки фінансових активів та зобов'язань, поліпшена модель обліку операцій хеджування, нова модель знецінення фінансових інструментів на основі очікуваних збитків.
Зазначені зміни набирають чинності для звітів, починаючи з 01.01.2018 р. Керівництво оцінює характер та масштаб необхідних правок до фінансової звітності.

5. Основні засоби, рядки 1010, 1011, 1012 Балансу

Зміни у балансовій вартості основних засобів та незавершених капітальних інвестицій протягом 2014-2015 років були такими, по залишковій вартості:

(У тисячах гривень) Будинки та споруди Машини та обладнання Транспортні засоби Інструменти, прилади та інвентар Капітальні інвестиції та аванси Всього
Вартість станом на 01.01.2014 р. 21498 7317 5032 33847
Надійшло (модернізовано) 852 2993 393 526 2884
Переведено
Вибуло, втрати від зменшення корисності (2647) (92) (2739)
Амортизаційні відрахування (2538) (1338) (741) (133) (4750)
Вартість станом на 31.12.2014 19812 6325 4684 301 2884 34006
Надійшло (модернізовано) 834 399 1032 81 2346
Переведено
Вибуло, втрати від зменшення корисності, інші зміни (11) (495) 487 (4) (909) (932)
Амортизаційні відрахування (2296) (1168) (1031) (111) (4606)
Вартість станом на 31.12.2015 18339 5 061 5 172 267 1975 30814


Вартість основних засобів на 31.12.2015 р.

(У тисячах гривень) Будинки та споруди Машини та обладнання Транспортні засоби Інструменти, прилади та інвентар Капітальні інвестиції та аванси Всього
Первісна вартість 43150 11 914 8 149 1 207 1975 66395
Накопичена амортизація (24811) (6853) (2977) (940) (35581)
Залишкова (балансова) вартість 18339 5 061 5 172 267 1975 30814

Основні засоби товариства первісною вартістю 23 775 тис. грн. знаходяться в заставі, заставодержатель та іпотекодержатель ПАТ "Райффайзен банк Аваль".
Первісна вартість повністю амортизованих основних засобів станом на 31.12.2015 р. 8392 тис. грн.

6. Запаси, рядки 1100-1104 Балансу

Станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди запаси включали:
Найменування групи 31.12.2015 31.12.2014
Сировина і матеріали 1143 1029
Паливо та мастильні матеріали 210 235
Запасні частини 883 536
Тара та тарні матеріали 119 114
Інші матеріали 68 28
Готова продукція 19 28
Товари 24433 26608
Разом 26875 28578

7. Поточні біологічні активи, рядок 1110 Балансу

Станом на 31.12.2015 р. вартість поточних біологічних активів складає 27 тис. грн., станом на 31.12.2014 р. - 17 тис. грн. Поточні біологічні активи відображені по собівартості.

8. Торгова та інша дебіторська заборгованість

Станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди торгова та інша дебіторська заборгованість включала:
Найменування статті Рядок звітності 31.12.2015 31.12.2014
Дебіторська заборгованість за реалізовані товари (послуги) 1125 15697 41922
Аванси сплачені 1130 15377 11
Переплата по податках в т.ч. від'ємне значення по податку на додану вартість 1135 4387 2
Інша дебіторська заборгованість 1155 98 744
Резерв сумнівних боргів 1125 (7285) (7113)

Аванси сплачені відображені за вирахуванням суми податку на додану вартість.
Рух за статтями резерву під зменшення корисності торгової та іншої дебіторської заборгованості є таким:
Зменшення корисності на індивідуальній основі Зменшення корисності на колективній основі Всього
Сальдо на 01.01.2014 (7113) - (7113)
Нараховано за рік - - -
Використано, сторновано за рік - - -
Сальдо на 31.12.2014 (7113) - (7113)
Нараховано за рік (172) - (172)
Використано, сторновано за рік - - -
Сальдо на 31.12.2015 (7285) - (7285)

Станом на 31 грудня аналіз торгової та іншої дебіторської заборгованості за строками погашення за вирахуванням резерву під зменшення корисності є таким:

Торгова До 1 року 1-2 роки 2-3 роки
31.12.2015 8599 - -
31.12.2014 29412 5424 -

9. Грошові кошти

Грошові кошти станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди характеризувались:

Найменування статті Рядок звітності 31.12.2015 31.12.2014
Готівка 1166 4 4
Грошові кошти на рахунках в банках 1167 65 33

Обмежень у використанні грошових коштів Товариство не має.

10. Інші оборотні активи, рядок 1190 Балансу

Інші оборотні активи станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди характеризувались:

Найменування статті 31.12.2015 31.12.2014
4 4
Податок на додану вартість за неодержаними податковими накладними 7 2798

11. Капітал, рядки 1400, 1415, 1420 Балансу

Зареєстрований статутний капітал
Станом на 31 грудня 3015 р., 31 грудня 2014 р., зареєстрований статутний капітал Товариства складався з 12 173 076 звичайних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна. Одна акція дає право одного голосу.
Станом на 31 грудня 3015 р., 31 грудня 2014 р., загальна облікова вартість внесеного капіталу становила 3043 тис. грн.

Фонди Товариства
Згідно з українським законодавством, резерви Товариства, що підлягають розподілу, обмежуються залишком накопиченого нерозподіленого прибутку, відображеного у фінансовій звітності Товариства.
Згідно вимог Статуту Товариством створено резервний капітал в сумі 456 тис. грн., який використовується на покриття збитків. Руху резервного капіталу за 2014-2015 р.р. не було.
Нерозподілений прибуток включає коригування статутного капіталу на гіперінфляцію. Він визначає коригування статутного капіталу до повної вартості з урахуванням ефекту інфляції у період, коли економіка України вважалась гіперінфляційною. Коригування визначено на основі індексу інфляції, що публікується Державним комітетом статистики України та розраховано за період з дати реєстрації Компанії у статусі акціонерного товариства по 31 грудня 2000 р., коли економіка України перестала вважатися гіперінфляційною.

12. Торгова кредиторська заборгованість

Станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди торгова кредиторська заборгованість характеризувалась:
Найменування статті Рядок звітності 31.12.2015 31.12.2014
Кредиторська заборгованість товарів, робіт, послуг 1615 17763 47181
Кредиторська заборгованість за одержаними авансами 1635 2 -

13. Інша кредиторська заборгованість та нараховані зобов'язання

Станом на 31.12.2015 р. та порівняльні періоди інша заборгованість та нараховані зобов'язання характеризувались:

Найменування статті Рядок звітності 31.12.2015 31.12.2014
Заборгованість за розрахунками з бюджетом 1620 767 460
Нараховані внески на фонд оплати праці 1625 1202 614
Нарахування по оплаті праці 1630 2451 1347
Не сплачені дивіденди акціонерам 1640 122 122
Забезпечення виплат відпускних працівникам 1660 991 431
Інші поточні зобов'язання 1690 5574 5554




14. Доходи, рядок 2000 Звіту про фінансові результати

Показники 2015 рік 2014 рік
Доходи від продажу готової продукції 386 516
Доходи від продажу товарів 32880 8160
Доходи від надання послуг 70813 67436
Разом 104079 76112

15. Собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг), рядок 2050 Звіту про фінансові результати

Показники 2015 рік 2014 рік
Собівартість покупних товарів 30371 6828
Вартість сировини та енергії 25309 19264
Заробітна плата та відповідні нарахування 19411 1482
Амортизація 4329 4446
Інші витрати 13647 24499
Разом 92967 56519
16. Інші операційні доходи, рядок 2120 Звіту про фінансові результати
Показники 2015 рік 2014 рік
Дохід від реалізації запасів 49 24
Дохід від курсових різниць 14057 -
Інші доходи 1 -
Разом 14107 24


17. Адміністративні витрати, рядок 2130 Звіту про фінансові результати

Показники 2015 рік 2014 рік
Амортизація 17 29
Витрати на оплату праці та відповідні нарахування 3349 2800
Матеріальні витрати 557 37
Податки і платежі 225 63
Банківські комісії 204 90
Послуги сторонніх організацій 523 389
Інші адміністративні витрати 50 376
Разом 4925 3784

18. Витрати на збут, рядок 2150 Звіту про фінансові результати
Показники 2015 рік 2014 рік
Амортизація 1 1
Витрати на оплату праці та відповідні нарахування 270 240
Матеріальні витрати - 49
Транспортно-експедиторські послуги 2 202
Інші витрати на збут 11 827
Разом 284 1319

19. Інші операційні витрати, рядок 2180 Звіту про фінансові результати

Показники 2015 рік 2014 рік
Збиток від продажу валюти 1007 -
Витрати на створення резерву сумнівних боргів 172 -
Витрати від втрати запасів, товарів 88 4
Штрафи, пені, неустойки 27 59
Витрати від операційної курсової різниці 2772 1
Профсоюзні внески 161 130
Благодійна допомога - 120
Інші операційні витрати 314 313
Разом 4541 582
20. Інші доходи, рядок 2240 Звіту про фінансові результати

Показники 2015 рік 2014 рік
Оприбуткування активів від ліквідації 19 16
Разом 19 16
21. Інші витрати, рядок 2270 Звіту про фінансові результати
Показники 2015 рік 2014 рік
Залишкова вартість списаних основних засобів 8 5
Разом 8 5


22. Витрати (дохід) з податку на прибуток від звичайної діяльності, рядок 2300 Звіту про фінансові результати
Показники 2015 рік 2014 рік
Поточний податок на прибуток (2802) (5082)

23. Виправлення помилок попередніх періодів

Загальна сума виправлених помилок за попередні періоди в 2015 р. склала 97 тис. грн. в т.ч. 48 тис. грн. складає донарахування податку на прибуток за результатами перевірки ДФС України за 2013-2014 р.р., 35 тис. грн. помилка, що призвела до завищення від'ємного значення (переплати) з податку на додану вартість, 14 тис. грн. - залишкова вартість основних засобів вартістю до 2500 грн., які не було списано на дату переходу на МСФЗ. Товариство вважає, що дані відхилення не здійснюють суттєвого впливу на показники попередніх періодів та не вважає за необхідне вносити змін до порівняльної інформації за попередні звітні періоди. Результати виправлення помилок відображено по рядку 4010 Звіту про власний капітал, що зменшує суму нерозподіленого прибутку на початок року, що закінчився 31 грудня 2015 року.

24. Операції з пов'язаними сторонами

Операції з акціонерами та юридичними особами під спільним контролем
Товариством в звітному періоді проводилися операції з пов'язаними підприємствами, які знаходяться під контролем ТОВ "Українські аграрні інвестиції" та з яким Товариство перебуває під спільним контролем через основного акціонера Компанiю ФЕСТМЕД МЕНЕДЖМЕНТ ЛIМIТЕД.
Товариство з пов?язаними особами здійснювало настіпні операції:
- продаж продукції ( товарів, робіт, послуг);
- надання майна в оперативну оренду;
- придбання товарів (робіт, послуг);
- оренда майна пов'язаних осіб.
Всього в звітному періоді товариством реалізовано продукції (товарів, робіт, послуг) на суму 63583 тис. грн. без податку на додану вартість. Вартість придбаних товарів (робіт, послуг) склала 25124 тис. грн. без ПДВ.
Залишки за операціями зі пов'язаними сторонами, які є індивідуально суттєвими, були такими:

Показники 31.12.2015 31.12.2014
Активи
Дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги 6727 28972
Дебіторська заборгованість за виданими авансами 15066 -
Пасиви
Поточна кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги 15538 46116

Умови операцій зі зв'язаними сторонами
Всі операції товариства з пов'язаними особами проводяться за ринковими умовами. Залишки за операціями на кінець року є незабезпеченими, безпроцентними, та погашаються грошовими коштами. Товариство виступає майновим поручителем по договору позики, отриманої пов'язаною особою. Вартість основних засобів в заставі та іпотеці та заставодержатель (іпотекодержатель) наведені в примітці № 5.
Резерви сумнівних боргів щодо заборгованості з пов'язаними особами не створювалися, списання заборгованості не відбувалося.

Винагорода ключового управлінського персоналу Товариства
Винагорода, виплачена ключовому управлінському персоналу в кількості 4 особи за рік, що закінчився 31 грудня 2015 р., склала 872 тис. грн., за попередній рік - 756 тис. грн., і включена в адміністративні витрати.
Товариство не застосовує винагород у формі опціонів на придбання акцій для керівників та не має зобов'язань з пенсійного забезпечення перед колишніми або теперішніми членами Правління і Наглядової ради.

25. Договірні та умовні зобов'язання

Загальні умови функціонування
Незважаючи на те, що українська економіка вважається ринковою, вона продовжує демонструвати певні ознаки, які більш властиві економіці, що розвивається. Такі ознаки включають, але не обмежуються низькою ліквідністю на ринку капіталу, високим рівнем інфляції та наявністю валютного контролю, що не дозволяє національній валюті бути ліквідним засобом платежу за межами України. Стабільність економіки України залежатиме від політики та дій уряду, спрямованих на реформування адміністративної та правової систем, а також економіки. Як наслідок, операціям в Україні властиві ризики, не типові для країн із розвинутою економікою.
На українську економіку впливають ринкові коливання й зниження темпів економічного розвитку у світовій економіці. Світова фінансова криза призвела до зниження валового внутрішнього продукту, нестабільності на ринках капіталу, суттєвого погіршення ліквідності в банківському секторі та ускладнення умов кредитування в Україні. Незважаючи на стабілізаційні заходи, що вживаються Урядом України з метою підтримки банківського сектору та забезпечення ліквідності українських банків і компаній, існує невизначеність щодо можливості доступу до джерел капіталу, а також вартості капіталу для Товариства та контрагентів, що може вплинути на фінансовий стан, результати діяльності та економічні перспективи Товариства.
В Україні проводиться антитерористична операція в окремих районах Донецької та Луганської областей, яка розпочалася в 2014 р. Бойові дії призводять до значних витрат бюджету на забезпечення військовослужбовців та до відтоку капіталу з країни. Курс національної валюти до основних валют країн світу 1-ї групи Класифікатора знизився більше ніж у 3 рази.
Керівництво вважає, що воно вживає усіх необхідних заходів для підтримки економічної стабільності Товариства в умовах, що склалися. Однак подальше погіршення ситуації у країні мати негативний вплив на результати та фінансовий стан Товариства. Наразі неможливо визначити, яким саме може бути цей вплив.

Податкові ризики
Операції Товариства та його фінансовий стан надалі зазнаватимуть впливу політичних змін в Україні, в тому числі впровадження існуючих і майбутніх правових і податкових нормативних актів.
За оцінкою керівництва, станом на 31 грудня 2015 р. та 31 грудня 2014 р., Товариство не було стороною жодного суттєвого судового розгляду з податкових питань, по яким необхідно було б розкрити умовні зобов'язання.

Юридичні аспекти
У році, що закінчився 31 грудня, Товариство не було учасником судових процесів та не створювало резерву під умовні зобов'язання.
Питання охорони навколишнього середовища
Звичайна господарська діяльності Товариства може завдавати шкоди навколишньому середовищу. Нормативні положення щодо охорони навколишнього середовища в Україні змінюються та постійно переглядаються. По мірі визначення зобов'язань вони негайно визнаються. Потенційні зобов'язання, що можуть виникнути в результаті суворішого застосування існуючих нормативно-правових актів, позовів громадян або змін у законодавстві чи нормативно-правових актах, наразі неможливо оцінити, однак вони можуть бути досить суттєвими. Керівництво вважає, що за існуючих умов застосування законодавства не існує суттєвих зобов'язань щодо завдання шкоди навколишньому середовищу, які мають бути нараховані у фінансовій звітності згідно з МСФЗ.

Страхування
Протягом 2014-2015 р.р. Товариством здійснювалося страхування майна переданого в заставу та іпотеку. Ризики застраховано в страховій компанії Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "УНІКА"

26. Інформація за сегментами

За звітний період, що закінчився 31.12.2015 р. основними операційними сегментами товариства, що формують більше 10 % доходу товариства є:
- надання складських послуг та інша реалізація;
- продаж товарів.
Товариством в 2015 р. отримано доходи від одного покупця в сегменті торгівля, який перевищує 10 % загально суми доходів товариства.

Операційні сегменти
За рік, що закінчився 31.12.2015
Показники Торгівля Складські послуги та інша реалізація Разом
Діход від реалізації 32880 71199 104079
Інші доходи 14057 69 14126
Всього зовнішні доходи 46937 71268 118205
Доходи від інших сегментів
Дохід усього 46937 712268 118205
Прибуток до оподаткування 8205 7275 15480
Амортизація (4607) (4607)
Інші суттєві не грошові статті:
Резерв сумнівних боргів
(172)
(172)
Дохід від операційної курсової різниці 14057 14057
Витрати від операційної курсової різниці (2772) (2772)
Збиток від продажу валюти (1007) (1007)
Сегментні активи 24403 61631 86034
Капітальні видатки
Активи, усього 24403 61631 86034
Сегментні зобов'язання 10923 17949

Активи сегмента включають основні засоби, запаси, товари, аванси отримані та торгову дебіторську заборгованість, грошові кошти що відносяться до відповідного сегменту.
Сегментні зобов'язання включають короткострокові забезпечення, торгову кредиторську заборгованість, заборгованість за податками та перед персоналом, а також інші поточні зобов'язання.

Географічні сегменти
За рік, що закінчився 31.12.2015
Показники Україна Європа
Всього зовнішні доходи 91723 26482
Сегментні непоточні активи 30814 -

Сегментні непоточні активи включають основні засоби.

27. Управління фінансовими ризиками: цілі та політика

Основні фінансові інструменти Товариства включають дебіторську та кредиторську заборгованість, процентні кредити та позики, грошові кошти та їх еквіваленти. Основна ціль цих фінансових інструментів - забезпечити фінансування діяльності Товариства. Товариство має різні інші фінансові активи і зобов'язання, такі як інша дебіторська та інша кредиторська заборгованість, що виникають безпосередньо у ході операційно-господарської діяльності Товариства.
Основні ризики, притаманні фінансовим інструментам Товариства - ризик ліквідності, кредитний ризик та процентний ризик. Підходи до управління кожним із цих ризиків представлені нижче. Товариство не зазнає валютного ризику. Товариство не зазнає процентного ризику, оскільки не має кредитів.

Ризик ліквідності
Це ризик того, що Товариство не зможе погасити свої зобов'язання по мірі їх настання. Позиція ліквідності Товариства ретельно контролюється і управляється. Більшість видатків Товариства є змінними і залежать від обсягу реалізованих послуг.

Кредитний ризик
Основними фінансовими активами Товариства є грошові кошти, а також торговельна та інша дебіторська заборгованість. Грошові кошти оцінюються з мінімальним кредитним ризиком, оскільки розміщені у фінансових інститутах, які на даний момент мають мінімальний ризик дефолту.
Також Товариство піддається ризику того, що клієнт може не оплатити або не виконати свої зобов'язання в строк перед Товариством, що в результаті призведе до фінансових збитків Товариства. Товариство веде жорсткий контроль над своєю торговою дебіторською заборгованістю.
Балансова вартість дебіторської та іншої заборгованості, грошових коштів, а також безпроцентних позик працівникам, являє собою максимальний кредитний ризик Товариства.

Управління ризиком недостатності капіталу

Завданням Товариства при управлінні капіталом є забезпечення здатності Товариства продовжувати функціонувати на безперервній основі з метою одержання прибутку для акціонерів і вигод для інших зацікавлених осіб, а також забезпечити фінансування поточних операційних потреб, капітальних вкладень та стратегії розвитку Товариства.
Керівництво постійно контролює структуру капіталу Товариства й може коригувати свою політику й цілі управління капіталом з урахуванням змін в операційному середовищі, тенденціях ринку або стратегії розвитку. Протягом року, що закінчився 31 грудня 2015 р., цілі, політика та процедури Товариства не зазнали змін.
Товариство контролює капітал, застосовуючи коефіцієнт платоспроможності, що являє собою чисту заборгованість, поділену на сумарний капітал плюс чиста заборгованість. Товариство включає до складу чистої заборгованості процентні кредити та позики, торгову кредиторську заборгованість, авансові платежі, отримані від замовників, іншу кредиторську заборгованість та нараховані зобов'язання за вирахуванням грошових коштів та їх еквівалентів. Капітал включає власний капітал.


28. Справедлива вартість фінансових інструментів

Розрахункова справедлива вартість фінансових інструментів визначається з урахуванням різної ринкової інформації та відповідних методик оцінки. Однак для проведення такої оцінки необхідно обґрунтоване судження при тлумаченні ринкової інформації. Відповідно, такі оцінки не завжди виражають суми, які Товариство може отримати в існуючій ринковій ситуації.
Балансова вартість грошових коштів та їх еквівалентів, торгової та іншої дебіторської та кредиторської заборгованості майже дорівнює їх справедливій вартості у зв'язку з короткостроковістю погашення цих інструментів.

Ієрархія джерел оцінки справедливої вартості
Товариство використовує таку ієрархію для визначення справедливої вартості фінансових інструментів і розкриття інформації про неї в розрізі моделей оцінки:
1-й рівень: котирування (нескориговані) на активних ринках для ідентичних активів чи зобов'язань;
2-й рівень: інші методи, дані в основі яких, що мають значний вплив на відображувану справедливу вартість, є спостережуваними на ринку, прямо чи опосередковано.
3-й рівень: методи, дані в основі яких, що мають значний вплив на відображувану справедливу вартість, не є спостережуваними на ринку.
Станом на 31 грудня 2015 р., 31 грудня 2014 р. Товариство не мало фінансових інструментів, оцінюваних за справедливою вартістю, за виключення грошових коштів та їхніх еквівалентів.

29. Події після звітної дати

Пiсля звiтного перiоду не вiдбувались подiї, якi мають суттєвий обсяг i вимагають коригування фiнансової звiтностi та можуть впливати на економiчнi рiшення користувачiв, прийнятi на основi цiєї фiнансової звiтностi.


Голова правління О.В. Загурський

Головний бухгалтер А.Л. Москаленко

д/н

д/н