ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 26.04.2016

Річний звіт за 2015 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Бiловодський хлiбоприймальний пункт був створений у 1943 роцi. Наказом №147 вiд 30.07.1974 року перейменований на Бiловодський елеватор. В 1979 роцi введено в дiю елеватор мiсткiстю 78.7 тис.тонн, в 1980 роцi - комбiкормовий завод добовою потужнiстю 500 тонн за добу. В 1981 роцi Бiловодський елеватор перейменований на Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв ( наказ №27 вiд 27.01.1981 року). У 90-роки, у перiод переходу економiки на ринковi вiдносини, комбiнат працював в складних умовах, змiнювалися обсяги продукцiї, йшла боротьба за ринки збуту. На пiдприємствi вiдбувалися корiннi змiни i в органiзацiйно-правовiй формi господарювання. В 1992 роцi було створено Товариство органiзацiя орендарiв. Розпорядженням голови Роменської районної державної адмiнiстрацiї (№35 вiд 31 сiчня 1996 року) перереєстрували органiзацiю орендарiв в Орендне пiдприємство Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв. 22.05.1998 року наказом № 636 Регiонального вiддiлення ФДМУ по Сумськiй областi було створено Вiдкрите акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв". Пiдприємство пройшло державну реєстрацiю за №170 вiд 28.05.1998 року в Роменськiй районнiй державнiй адмiнiстрацiї. 28.04.2011 року рiшенням загальних зборiв вiдбулася змiна типу акцiонерного товариства, та змiна найменування на Публiчне акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв", проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Вищим органом управлiння ПАТ " Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв" є Загальнi збори акцiонерiв. В перiод мiж зборами iнтереси акцiонерiв представляє Наглядова Рада АТ. Керiвництво поточною дiяльнiстю здiйснює Правлiння АТ, яке є колегiальним виконавчим органом товариства. Згiдно статуту до складу Правлiння входять: Голова Правлiння , заступник Голови Правлiння та члени Правлiння. Згiдно органiзацiйної структури керiвний апарат АТ: Голова Правлiння, Виконавчий директор, Заступник голови правлiння - головний iнженер, Фiнансовий директор, Директор з виробництва, Комерцiйний директор , Заступник головного iнженера, Головний енергетик, Головний механiк, Головний бухгалтер, Начальник виробничої лабораторiї. Начальник елеватора, Начальник вiддiлу збуту, Начальник вiддiлу заготiвлi. До складу АТ " Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв " входять: комбiкормовий завод добовою потужнiстю 500т/добу; бухгалтерiя.; двi лабораторiї; виробнича дiльниця №1,2; виробнича дiльниця №4 яка знаходиться за адресою: Сумська область, Роменський район, с. Андрiяшiвка, вул. Київська 218; виробнича дiльниця №3 ( елеватор); млин по переробцi зерна пшеницi, виробничою потужнiстю 60 тонн зерна за добу; млин по переробцi зерна жита , виробничою потужнiстю 10 тонн зерна за добу; автотранспортна дiльниця; котельня; механiчна майстерня; пилорама, столярна майстерня; вiддiл збуту; вiддiл заготiвлi; плановий вiддiл; юридичний вiддiл; їдальня; магазин - кафе; будiвельно - монтажне управлiння. До складу органiзацiйної структури також входить Ревiзiйна комiсiя, яка є органом, який здiйснює контроль за фiнансово - господарською дiяльнiстю Товариства. Змін в організаційній структурі емітента відповідно до попереднього звітного періоду не було.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 294
Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 3.
Чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 0
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2014 року, грн. - 13055,6 тис.грн.
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2015 року, грн. - 16546,5 тис. грн.
Фонд оплати праці за звітний період відносно попереднього - збільшився на 3 490,9 тис. грн. за рахунок збільшення заробітної плати працівників з 01.03.2015 року на 30%.
Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв операцiйним потребам емiтента: рiвень квалiфiкацiї працiвникiв товариства пiдтримується на виробництвi та частково на курсах.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Товариство до будь-яких об'єднань пiдприємств не належить.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спiльну дiяльнiсть з iншими органiзацiями та пiдприємствами в звiтному перiодi Товариство не проводило.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь - якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Основні принципи облікової політики

4.1. Основні засоби та нематеріальні активи
Основні засоби відображаються за собівартістю або умовною собівартістю (стосовно активів, придбаних до дати переходу на МСФЗ) за вирахуванням накопиченого зносу та збитків від зменшення корисності.
Амортизація нараховується за лінійним методом протягом очікуваних строків корисного використання кожного активу. Середні строки корисного використання кожного активу є такими:

Найменування групи Строк корисного використання, років
Будинки та споруди 15-40
Машини та обладнання 5-26
Транспортні засоби 5-40
Інструменти, прилади та інвентар 4-20
Капітальні інвестиції та аванси не амортизується

Незавершене будівництво не амортизується до моменту закінчення будівництва відповідних активів і вводу їх в експлуатацію.
Аванси сплачені при придбанні основних засобів на дату фінансової звітності відображаються в складі основних засобів.
Собівартість основних засобів включає витрати, пов'язані з заміною частини основних засобів, які визнані за фактом понесення, якщо вони відповідають критеріям визнання. Аналогічно, при проведенні основних технічних оглядів витрати на їх проведення визнаються у складі балансової вартості основних засобів як вартість заміни, якщо дотримано всі необхідні для такого визнання критерії. Всі інші витрати на ремонти та технічне обслуговування відображаються у складі прибутку або збитку по мірі їх понесення
Балансова вартість основних засобів переглядається на предмет зменшення корисності, коли певні події чи зміна обставин вказують на те, що балансова вартість активу не зможе бути відшкодована. У випадку виявлення ознак зменшення корисності активу та перевищення його балансової вартості над оціночною відшкодовуваною вартістю вартість такого активу або одиниці, що генерує грошові потоки, списується до вартості очікуваного відшкодування. Вартість очікуваного відшкодування активів визначається як більша з двох величин: чистої ціни продажу активу або вартості використання активу.

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи з кінцевими термінами використання, придбані в рамках окремих операцій, враховуються за вартістю придбання за вирахуванням накопиченої амортизації і накопиченого збитку від знецінення. Амортизація нараховується рівномірно протягом терміну корисного використання нематеріальних активів. Очікувані терміни корисного використання і метод нарахування амортизації аналізуються на кінець кожного звітного періоду, при цьому всі зміни в оцінках відображаються в звітності без перерахування порівняльних показників.
Нематеріальні активи з невизначеними термінами використання, придбані в рамках окремих операцій, враховуються за вартістю придбання за вирахуванням накопиченого збитку від знецінення.
Нематеріальний актив списується при продажі або коли від його майбутнього використання або вибуття не очікується економічних вигод. Дохід або збиток від списання нематеріального активу, що є різницею між чистими сумами від вибуття і балансовою вартістю активу, включається в звіт про сукупні доходи і витрати у момент списання.

4.2. Зменшення корисності нефінансових активів

На кожну звітну дату Товариство проводить оцінку наявності ознак можливого зменшення корисності активів. За наявності таких ознак або при необхідності проведення щорічного тестування на предмет зменшення корисності Товариство визначає суму відшкодування активу. Сума відшкодування активу є більшою з двох величин: справедливої вартості активу або одиниці, що генерує грошові потоки, за вирахуванням витрат на реалізацію і вартості використання. Сума відшкодування активу визначається для кожного окремого активу, якщо цей актив генерує надходження коштів і ці кошти, в основному, не залежать від інших активів або груп активів. Коли балансова вартість активу або одиниці, що генерує грошові потоки, перевищує суму його/її відшкодування, вважається, що його/ії корисність зменшилась, і його/її вартість списується до суми відшкодування. При оцінці вартості використання очікувані грошові потоки дисконтуються до їхньої теперішньої вартості з використанням ставки дисконту (до оподаткування), що відображає поточні ринкові оцінки вартості грошей у часі й ризики, властиві цьому активу. При визначенні справедливої вартості за вирахуванням витрат на реалізацію враховуються останні операції на ринку. У разі неможливості визначення таких операцій використовується відповідна модель оцінки.
Збитки від зменшення корисності триваючої діяльності, в тому числі від зменшення корисності запасів, визнаються у звіті про прибутки та збитки у складі тих категорій витрат, які відповідають функціям активів зі зменшеною корисністю.
На кожну звітну дату Товариство здійснює оцінку наявності ознак того, що збиток від зменшення корисності, визнаний щодо певного активу раніше, вже не існує або зменшився. За наявності таких ознак Товариство оцінює суму відшкодування активу або одиниці, що генерує грошові потоки. Збиток від зменшення корисності, визнаний для активу в попередніх періодах, сторнується в тому випадку, якщо змінилися попередні припущення, застосовані для визначення суми відшкодування активу з моменту визнання останнього збитку від зменшення корисності. Балансова вартість активу, збільшена внаслідок сторнування збитку від зменшення корисності, не повинна, перевищувати балансову вартість (за вирахуванням амортизації), яку б визначили, якщо б збиток від зменшення корисності активу не визнали в попередні роки. Сторнування збитку від зменшення корисності визнається у звіті про сукупний дохід.

4.3. Фінансові інструменти - первісне визнання і подальша оцінка

4.3.1. Фінансові активи
Первісне визнання та оцінка
Згідно з положеннями МСФЗ 39, фінансові активи класифікуються, відповідно, як фінансові активи, що оцінюються за амортизованою вартістю, фінансові активи, що оцінюються за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку, або з відображенням переоцінки в складі іншого сукупного капіталу. Товариство визначає класифікацію фінансового активу при первісному визнанні.
У випадку, якщо інвестиції не класифікуються як фінансові активи за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку, то при первісному визнанні до їх справедливої вартості додаються безпосередньо пов'язані з ними витрати за операцією.
Всі операції з купівлі або продажу фінансових активів, що вимагають постачання активів у строк, встановлюваний законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку (операції на "стандартних умовах"), визнаються на дату укладання угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити або продати актив.
Станом на 31 грудня 2015 р., 31 грудня 2014 р. Товариство не класифікувало жодних фінансових активів як інвестиції за справедливою вартістю з відображенням переоцінки як прибутку або збитку.

Подальша оцінка
Подальша оцінка фінансових активів таким чином залежить від їх класифікації:

Фінансові активи що оцінюються за справедливою вартістю
Фінансові активи визнаються, як оцінювані за справедливою вартістю, якщо вони не відповідають ознакам для оцінки за амортизованою вартістю. Прибутки (збитки) від зміни справедливої вартості відображаються в звіті про фінансові результати.

Фінансові активи, оцінювані за амортизованою вартістю
До фінансових активів, оцінюваних за амортизованою вартістю відносяться позики та дебіторська заборгованість. Після первісного визнання такі фінансові активи відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням зменшення корисності. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація з використанням методу ефективної процентної ставки відображається у звіті про фінансові результати у складі фінансових витрат. Збитки внаслідок зменшення корисності визнаються у звіті про фінансові результати у складі фінансових витрат.

Припинення визнання
Визнання фінансового активу припиняється у випадку:
закінчення дії прав на отримання грошових надходжень від такого активу;
товариство передало свої права на отримання грошових потоків від активу або взяло на себе зобов'язання з виплати третій особі одержуваних грошових потоків у повному обсязі та без суттєвої затримки, або Товариство передало практично всі ризики та вигоди від активу, або Товариство не передає, але й не залишає за собою, практично всіх ризиків та вигод від активу, але передало контроль над цим активом.

Зменшення корисності фінансових активів, що обліковуються за амортизованою вартістю
Товариство визначає, чи існують об'єктивні ознаки зменшення корисності фінансових активів чи групи фінансових активів на кожну звітну дату. Вважається, що відбувається зменшення корисності фінансового активу чи групи фінансових активів тільки тоді, коли існують об'єктивні ознаки зменшення корисності в результаті однієї чи більше подій, що настали після первісного визнання активу, і такий випадок або випадки виникнення збитків мають вплив на очікувані майбутні грошові потоки від активу чи групи фінансових активів, який може бути достовірно визначений. Об'єктивні ознаки зменшення корисності можуть включати ознаки того, що позичальник чи група позичальників зазнають суттєвих фінансових труднощів, порушують зобов'язання зі сплати процентів чи основної суми боргу, ймовірність банкрутства чи фінансової реорганізації, а також свідчення, на підставі спостережуваної ринкової інформації, поміркованого зменшення очікуваних майбутніх грошових потоків, наприклад, зміни у рівні прострочених платежів або в економічних умовах, що корелюють зі збитками за активами.
Спочатку Товариство визначає, чи існують об'єктивні індивідуальні ознаки зменшення корисності фінансових активів, кожен з яких окремо є суттєвим, а також індивідуальні або сукупні ознаки зменшення корисності фінансових активів, кожен з яких окремо не є суттєвим. У випадку, якщо об'єктивні ознаки зменшення корисності розглянутого окремо фінансового активу (суттєвого або несуттєвого) відсутні, цей актив включається до групи фінансових активів з аналогічними характеристиками кредитного ризику. Така група фінансових активів оцінюється на предмет зменшення корисності на сукупній основі. Активи, що оцінюються окремо на предмет зменшення корисності, і стосовно яких визнається або продовжує визнаватися збиток від зменшення корисності, не повинні оцінюватися на предмет зменшення корисності на сукупній основі.
За наявності об'єктивних ознак понесення збитку в результаті зменшення корисності фінансових активів сума збитку визначається як різниця між балансовою вартістю активів та приведеною вартістю очікуваних майбутніх грошових потоків. Приведена вартість очікуваних майбутніх грошових потоків дисконтується за первісною ефективною процентною ставкою за фінансовим активом. Якщо кредит надано під плаваючу процентну ставку, то ставкою дисконтування для визначення збитків від зменшення корисності буде поточна ефективна процентна ставка. Балансова вартість активу зменшується шляхом застосування рахунку резерву, та сума збитку визнається у звіті про фінансові результати. Процентні доходи нараховуються на основі зменшеної балансової вартості та з застосуванням процентної ставки, використаної для дисконтування майбутніх грошових потоків з метою вимірювання збитків від зменшення корисності. Процентні доходи відображаються у складі доходів від фінансування у звіті про прибутки та збитки. Кредити та відповідний резерв списуються, коли вже немає реальної перспективи відшкодування у найближчому часі, а все забезпечення було реалізовано чи передано Товариству. Якщо у наступному році сума очікуваного збитку від зменшення корисності знижується, й таке зниження може бути об'єктивно пов'язане з подією, що відбулася після визнання збитку від зменшення корисності, то раніше визнаний збиток від зменшення корисності збільшується чи зменшується шляхом коригування рахунку резерву. Якщо списання пізніше відшкодовується, то фінансові витрати у звіті про фінансові результати кредитуються.

4.3.2 Фінансові зобов'язання
Первісне визнання та оцінка
Фінансові зобов'язання, що перебувають у сфері дії МСФЗ 39, класифікуються відповідно як фінансові зобов'язання, переоцінювані за справедливою вартістю через прибуток або збиток, кредити та позики, або як похідні фінансові інструменти, визначені як інструменти хеджування при ефективному хеджуванні. Товариство визначає класифікацію фінансового зобов'язання при первісному визнанні. Фінансові зобов'язання первісно визнаються за справедливою вартістю плюс витрати, безпосередньо пов'язані зі здійсненням операції (для кредитів та позик).
Фінансові зобов'язання Товариства включають торгову та іншу кредиторську заборгованість.

Процентні кредити та позики
Після первісного визнання кредити та позики відображаються за амортизованою вартістю з використанням методу ефективної процентної ставки. Прибутки та збитки відображаються у звіті про прибутки та збитки, коли визнання зобов'язань припиняється, а також у процесі амортизації з використанням методу ефективної процентної ставки. Амортизована вартість розраховується з урахуванням дисконтів або премій при придбанні, а також комісійних або витрат, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизація з використанням методу ефективної процентної ставки відображається у складі фінансових витрат у звіті про фінансові результати.

Подальша оцінка
Подальша оцінка фінансових зобов'язань таким чином залежить від їх класифікації.

Припинення визнання
Визнання фінансового зобов'язання припиняється в разі погашення, анулювання або закінчення строку погашення відповідного зобов'язання. При заміні одного існуючого фінансового зобов'язання іншим зобов'язанням перед тим самим кредитором на суттєво відмінних умовах або у випадку внесення суттєвих змін до умов існуючого зобов'язання визнання первісного зобов'язання припиняється, а нове зобов'язання відображається в обліку з визнанням різниці в балансовій вартості зобов'язань у звіті про прибутки та збитки.

4.3.3 Взаємозалік фінансових інструментів
Фінансові активи та фінансові зобов'язання підлягають взаємозаліку, а чиста сума - поданню у балансі тоді і тільки тоді, коли є здійсненне у цей момент юридичне право на взаємозалік визнаних сум, а також намір провести розрахунок на нетто-основі, або реалізувати активи і одночасно з цим погасити зобов'язання.

4.3.4 Справедлива вартість фінансових інструментів
Справедлива вартість фінансових інструментів визначається у відповідності до ієрархії методів визначення справедливої вартості, передбачених МСФЗ 13 "Оцінка справедливої вартості"

4.4. Запаси
Запаси оцінюються за меншою з двох сум: фактичною вартістю або чистою вартістю реалізації. Чиста вартість реалізації являє собою прогнозовану ціну реалізації в ході звичайної господарської діяльності за вирахуванням будь-яких очікуваних майбутніх витрат, пов'язаних із доведенням продукції до готовності та її реалізацією. Фактична вартість переважно визначається на індивідуальній основі з використанням спеціальних методів оцінки.
Для груп запасів, щодо яких можлива фактична ідентифікація об'єкта застосовується метод ідентифікованої вартості. Оцінка готової продукції ведеться за нормативною собівартістю з періодичним приведенням її до фактичної. Оцінка вибуття товарів в роздрібній торгівлі здійснюється за ціною продажу.

4.5. Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти та їх еквіваленти станом на звітну дату включають кошти на банківських рахунках, готівкові кошти в касі та короткострокові депозити зі строком погашення до шести місяців.
Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їх еквіваленти складаються з грошових коштів та їх еквівалентів згідно з визначенням вище.

4.6. Забезпечення
Забезпечення визнається тоді, коли Товариство має теперішнє зобов'язання (юридичне або конструктивне) внаслідок минулої події, та існує ймовірність, що для погашення зобов'язання знадобиться вибуття ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди, і сума зобов'язання може бути достовірно оцінена. Витрати, пов'язані з забезпеченням, відображаються у звіті про сукупний дохід. Коли вплив зміни вартості грошей у часі є суттєвим, сума забезпечення визначається шляхом дисконтування прогнозованих потоків грошових коштів, із застосуванням ставки дисконту до оподаткування, з урахуванням ризиків, пов'язаних із певним зобов'язанням, за їх наявності. При застосуванні дисконтування збільшення суми забезпечення, що відображає плин часу, визнається як фінансові витрати.

4.7. Оренда
Визначення наявності умов оренди в договорі ґрунтується на сутності договору на дату початку оренди, зокрема на тому, чи залежить виконання договору від використання конкретного активу або договір передбачає право використання активу.

Товариство як орендар
Фінансова оренда, за якою до Товариства переходять практично всі ризики та вигоди, пов'язані з володінням орендованим активом, капіталізується на дату початку строку дії оренди за справедливою вартістю орендованого майна, або, якщо ця сума є меншою, - за приведеною вартістю мінімальних орендних платежів. Орендні платежі розподіляються між вартістю фінансування і зменшенням зобов'язання за орендою так, щоб вийшла постійна процентна ставка на непогашену суму зобов'язання. Вартість фінансування відображається безпосередньо у звіті про сукупний дохід.
Капіталізовані орендовані активи амортизуються протягом коротшого з таких періодів: розрахункового строку корисного використання активу або строку оренди, якщо тільки немає обґрунтованої упевненості в тому, що до Товариства перейде право власності на актив у кінці строку оренди.
Платежі за операційною орендою визнаються як витрати у звіті про сукупний дохід із використанням лінійного методу протягом всього строку оренди.

Товариство як орендодавець
Оренда, за якою у Товариства залишаються практично всі ризики і вигоди від володіння активом, класифікується як операційна оренда. Первісні прямі витрати, понесені при укладанні договору операційної оренди, включаються до балансової вартості орендованого активу і визнаються протягом строку оренди пропорційно доходу від оренди. Умовні орендні платежі визнаються як дохід у періоді, в якому вони були нараховані.

4.8. Визнання доходів
Дохід визнається тоді, коли є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод Товариства, а сума доходу може бути достовірно визначена. Дохід оцінюється за справедливою вартістю компенсації, яка була отримана, за виключенням знижок, податків на реалізацію або мита. Нижче наведено критерії, в разі задоволення яких визнається дохід:

Дохід від реалізації продукції, товарів, послуг та запасів
Доходи визнаються за вирахуванням податків з продажу (ПДВ) після передачі покупцеві всіх ризиків та вигід від володіння такими активами.
Доходи, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість (ПДВ), крім таких випадків:
- ПДВ, що виникає при придбанні активів чи послуг, не відшкодовується податковим органом; в такому разі ПДВ визнається як частина витрат на придбання активу або частина витратної статті, залежно від обставин;
- дебіторська і кредиторська заборгованість відображається з урахуванням суми ПДВ.
Чиста сума податку на додану вартість, що відшкодовується податковим органом або сплачується йому, включається до дебіторської або кредиторської заборгованості, відображеної в звіті про фінансовий стан.

4.9. Податок на прибуток

Поточний податок на прибуток
Поточні податкові активи та зобов'язання за поточний і попередній періоди оцінюються в сумі, обчисленій до сплати податковим органам (відшкодуванню від податкових органів). Нарахування поточного податку на прибуток здійснюється на основі податкових ставок (та податкового законодавства), які набули або фактично набули чинності на звітну дату. Поточний податок на прибуток Товариства розраховується відповідно до українського податкового законодавства й визначається на основі оподатковуваного прибутку і валових витрат, відображених у податковій декларації Товариства. В 2015 році ставка податку на прибуток становила 18%, у 2014 році - 18 %

Відстрочений податок на прибуток
Відстрочений податок на прибуток нараховується за методом балансових зобов'язань за усіма тимчасовими різницями на звітну дату між балансовою вартістю активів та зобов'язань для цілей фінансового обліку і вартістю, що враховується у податковому обліку.
Відстрочені податкові зобов'язання визнаються за всіма оподатковуваними тимчасовими різницями, окрім випадків, коли:
відстрочене податкове зобов'язання виникає в результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов'язання в господарській операції, що не є об'єднанням бізнесу, і яке на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов'язаних з інвестиціями в дочірні та асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, якщо материнська компанія може контролювати розподіл у часі зменшення тимчасової різниці, або існує значна вірогідність того, що тимчасова різниця не буде зменшена в осяжному майбутньому.
Відстрочені податкові активи визнаються за всіма неоподатковуваними тимчасовими різницями і перенесенням на наступні періоди невикористаних податкового кредиту і податкових збитків, якщо існує вірогідність отримання оподатковуваного прибутку, відносно якого можна застосувати неоподатковувану тимчасову різницю, а також використовувати невикористані податковий кредит і податкові збитки, перенесені на наступні періоди, окрім випадків, коли:
відстрочений податковий актив, що стосується неоподатковуваних тимчасових різниць, виникає в результаті первісного визнання активу або зобов'язання в господарській операції, що не є об'єднанням бізнесу, та який на момент здійснення операції не впливає ані на бухгалтерський прибуток, ані на оподатковуваний прибуток чи збиток; і
відносно оподатковуваних тимчасових різниць, пов'язаних з інвестиціями в дочірні і асоційовані компанії, а також із часткою участі у спільній діяльності, відстрочені податкові активи визнаються, тільки якщо існує вірогідність сторнування тимчасових різниць в осяжному майбутньому і буде отриманий оподатковуваний прибуток, відносно якого можна застосувати тимчасову різницю.
Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату й зменшується, якщо більше не існує вірогідності отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який дозволив би реалізувати частину або всю суму такого відстроченого податкового активу. Невизнані раніше відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату й визнаються тоді, коли виникає вірогідність отримання в майбутньому оподатковуваного прибутку, що дає можливість реалізувати відстрочений податковий актив.
Відстрочені податкові активи і зобов'язання визначаються за ставками податку, застосування яких очікується при реалізації активу або погашенні зобов'язання, на основі податкових ставок і положень податкового законодавства, що діють, або оголошених (і практично прийнятих) на звітну дату.
Відстрочений податок на прибуток, що стосується статей, які визнаються безпосередньо у складі капіталу, визнається у складі капіталу, а не у складі прибутків або збитків.
Відстрочені податкові активи і відстрочені податкові зобов'язання підлягають взаємозаліку за наявності повного юридичного права зарахувати поточні податкові активи в рахунок поточних податкових зобов'язань, якщо вони відносяться до податків на прибуток, нарахованих тим самим податковим органом на той самий суб'єкт господарювання.
Податкова звітність з податку на прибуток за 2015 рік складена на підставі даних бухгалтерського обліку із застосування податкових коригувань на податкові різниці, передбачені розділом ІІІ Податкового кодексу України.

4.10. Прибуток на акцію

Базовий розмір прибутку на одну акцію розрахований шляхом ділення чистого прибутку за період, який підлягає розподілу між власниками звичайних акцій (прибуток за період мінус дивіденди, виплачені на привілейовані акції), на середньозважену кількість звичайних акцій, які перебували в обігу. Кількість зазначених акцій у 2015 році складала 12173076.
Змін в кількості акцій за 2014- 2015 р.р. не було.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; ПАТ "Біловодський КХП" надає послуги по сушінню, очищенню, зберіганню та відвантаженню зерна. Переробляє давальницьке зерно на борошно. Виготовляє комбікорми для ВРХ, свиней, птиці та риби. За 2015 рік прийнято на зберігання 239 934 тонн зерна у фізичній вазі. Все зерно очищено на сепараторах, вологе - просушено. За звітний рік відвантажено в автомобільний транспорт - 12 907 тонн, у залізничні вагони - 168 492 тонни.
Виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг по видах діяльності: хлібоприймальна - 54 294,9 тис. грн., комбікормова - 1 281,7 тис. грн., борошномельна - 4 998,8 тис. грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу. Перероблено зерна пшениці на борошно 13 488 тонн, зерна жита - 1 625 тонн. Вироблено комбікормів 3 133 тонн на суму - 1 339,4 тис. грн.. Загальний обсяг виробництва продукції (робіт, послуг) за 2015 рік склав - 104 087 тис. грн. Освоєно за рік капітальних інвестицій на суму - 2 401 тис. грн., в тому числі на нові активи - 885 тис. грн.., на капітальний ремонт - 451 тис. грн., витрати на поліпшення, вдосконалення, реконструкцію, модернізацію - 1 065 тис. грн..
Загальна сума експорту за звітний період - 26 481,7 тис. грн.., частка експорту в загальному обсязі продажів становить 25,4%.
Основними ринками збуту послуг(продукції) є підприємства України - 74,6%, інших країн - 25,4%. Основними каналами збуту є укладання разових та довгострокових договорів на надання послуг (продукції), що виробляється емітентом. Збут відбувається згідно укладених договорів, оплата здійснюється безготівковими перерахунками, відвантаження - залізничним транспортом або автотранспортом. Положення Товариства на ринку характеризується як стабільне. Емітент не має постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають 10 відсотків в загальному об'ємі постачання.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; Протягом п'яти років відчуження майна Товариства не відбувалось. Придбано активів на суму - 66 075,9 тис. грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, між емітентом або його дочірніми підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку, протягом звітного періоду не вчинялись.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; На кінець звітного періоду Товариство володіє власними основними засобами, первісна вартість яких складає 66 403 тис. грн. Протягом 2015 року Товариство використовувало у своїй господарській діяльності орендовані основні засоби, первісна вартість яких складає 2 923,7 тис. грн. У звітному періоді значних правочинів щодо основних засобів емітент не укладав. Виробнича потужність Товариства визначається в тих самих одиницях, в яких здійснюється облік продукції, що виробляється та послуг, що надаються. Коефіцієнт використання виробничих потужностей Товариства більше за 1, що свідчить про ефективність використання виробничих потужностей. У звітному періоді, ступінь використання основних засобів, в т.ч. машин, обладнання емітентом складає 100%. Активи утримуються за власні кошти Товариства. Основні засоби емітента знаходяться за місцем його розташування. На думку емітента екологічні питання не позначаються на використанні активів підприємства. На даний час Товариство ще не визначилося щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів у зв'язку з значними грошовими вкладеннями та залученнями кредитних ресурсів, вартість яких є висока.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Основними ризиками в діяльності емітента є зміни у податковому законодавстві та порушення термінів розрахунків з боку контрагентів. Також негативно впливають на діяльність товариства загальнодержавні особливості, а саме: постійні фінансово-економічні зміни, політична ситуація, податкова політика. Всі ці фактори можуть призвести до зменшення обсягів виробництва та реалізації товарів, робіт, послуг та призвести до зменшення прибутку Товариства. Заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту полягають в оперативному реагуванні на зміни у податковому законодавстві, розширенні номенклатури та якості послуг.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; За звiтний перiод сума виплачених штрафних санкцій -26,8 тис.грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства, як суб'єкта господарювання, Товариство придiляло значну увагу ефективнiй маркетинговiй полiтицi, пошуку резервiв зниження накладних витрат та погашення поточних зобов'язань. Можливими шляхами покращення лiквiдностi за оцiнками фахiвцiв емiтента є зменшення собiвартостi послуг, що надаються та розширення ринку збуту.
Фiнансування операцiйної дiяльностi Товариства здiйснюється за рахунок власних обiгових коштiв, отриманих вiд реалiзацiї продукцiї, робiт та послуг. Товариство є фiнансово стiйким.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; На кiнець звiтного перiоду емiтент не має невиконаних договорiв, всi договори виконанi в повному обсязi.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); Товариство в подальшому планує розширення виробництва, а саме реконструкція виробничої бази дільниці №1. Також планується збільшення обсягів реалізації продукції, поширення спектру наданих послуг, проведення рекламних компаній з метою залучення нових клієнтів, ефективне та раціональне використання майна, коштів та інших ресурсів з метою отримання прибутку, а також придбання обладнання, організацію нових робочих місць. Стратегія підприємства полягає в підвищенні прибутковості діяльності за рахунок збільшення доходів від реалізації продукції, послуг підприємства. Правління докладає значні зусилля для забезпечення повного завантаження працівників, що дасть можливість збільшити доходи Товариства.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Емiтент у звiтному роцi не здiйснював дослiджень та розробок, витрат на дослiдження та розробки за звiтний рiк не мав.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; №п/п/Дата відкриття провадження /Позивач/ Відповідач/зміст та розмір позовних вимог/найменування суду, в якому розглядається справа/стан розгляду:
1 17.12.2015 р ПАТ "Біловодський КХП" Роменська об'єднана державна податкова інспекція Скасування податкового повідомлення рішення від 01.09.2015 року №0000502200 про нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності в розмірі 346 085,32 Сумський окружний адміністративний суд Прийнято постанову позов задовільнити частково "скасувати ППР в частині нарахування суми пені в розмірі 230723,55 грн
Роменська ОДПІ подала апеляційну скаргу до Харківського апеляційного адміністративного суду. Ухвалою суду від 22.02.2016 р апеляційну скаргу залишено без руху, в зв'язку з ненаданням доказів сплати судового збору. Роменській ОДПІ надано 10 днів для усунення недоліків.
2. 11.11.2015 року ДП "Одеська залізниця" ПАТ "Біловодський КХП" Про стягнення на користь позивача штрафу в розмірі 67540,00 грн. та судового збору в розмірі 1218 грн за неправильно зазначені відомості про масу вантажу в супроводжувальних документах ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Судом прийнято рішення позов задовільнити повністю.
ПАТ "Біловодський КХП" до Харківського апеляційного господарського суду подало апеляційну скаргу. Судом апеляційну скаргу залишено без задоволення
В 2016 році підприємством добровільно сплачено позивачу ДП "Одеська залізниця" суму штрафу та суму судового збору
3. 28.10.2014 року Товариства з обмеженою відповідальністю "З іноземними інвестиціями "Торговий дім "Маз-Україна", м. Київ
ПАТ "Біловодський КХП" про стягнення 1250870 грн. 17 коп., про стягнення штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов'язань. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
Позов задовольнити частково.
Стягнути Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" (42065, Сумська область, Роменський район, с. Біловод, вул. Біловодська, буд. 2, код 00955851) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "З іноземними інвестиціями "Торговий дім "Маз - Україна" (04210, м. Київ, вул. Оболонська набережна, буд. 15, корпус 3, офіс. 2, код 37096149) 1 238 987 грн. 86 коп. основного боргу та 24 817 грн. 12 коп. судового збору. В іншій частині позовних вимог щодо стягнення з відповідача 11 882 грн. 31 коп. боргу - в позові відмовити.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 24.02.2015 року апеляційну скаргу ПАТ "Біловодський КХП" залишено без задоволення.
Постановою Вищого господарського суду від 04.06.2015 року касаційну скаргу ПАТ "Біловодський КХП" залишено без задоволення.
4. 06.01.2015 року 15.01.2015 року
ПАТ "Біловодський КХП" Товариства з обмеженою відповідальністю "З іноземними інвестиціями
"Торговий дім "Маз-Україна", м. Київ
Позовні вимоги мотивовані тим, що на думку позивача пункти: 1.1., 5.1.1., 5.1.2., 5.2. Договору №231 купівлі-продажу від 14.11.2013 року з урахуванням Додаткової угоди №1 від 14.03.2014 року суперечать нормам чинного законодавства та мають бути визнані недійними. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА Позовні матеріали №920/30/15 передати за територіальною підсудністю до Господарського суду м.Києва
В задоволенні позовних вимог відмовити повністю.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.04.2015 року апеляційну скаргу ПАТ "Біловодський КХП" залишено без задоволення а рішення Господарського суду м. Києва від 11.03.2015 року у справі № 920/30/15 залишити без змін.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. За останнi три роки емiтент здiйснює дiї, спрямованi на розширення своєї дiяльностi як у грошовому так i в якiсному виразi. Iншої iнформацiї, яка може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента немає.