ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 13.11.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примiтки до фiнансової звiтностi є невiд’ємною частиною цiєї фiнансової звiтностi.

1. Загальнi вiдомостi про емiтента
ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "БIЛОВОДСЬКИЙ КОМБIНАТ ХЛIБОПРОДУКТIВ " (надалi Товариство)
Мiсцезнаходження емiтента: вул. Бiловодська, будинок 2, с. Бiловод, Роменський район, Сумська область, 42065.
Ця фiнансова звiтнiсть була затверджена до випуску виконавчим органом Товариства 25.02.2015 р..

2.1 Основа пiдготовки фiнансової звiтностi
Заява про вiдповiднiсть
Дана фiнансова звiтнiсть пiдготовлена у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (МСФЗ), прийнятими Радою з Мiжнародних стандартiв бухгалтерського облiку, та офiцiйно оприлюдненими на веб - сайтi Мiнiстерства фiнансiв України.
На основi бухгалтерського облiку за П(С)БО була складена фiнансова iнформацiя i у подальшому скоригована на пiдставi вимог МСФЗ. Ця фiнансова звiтнiсть складена на основi iсторичної собiвартостi, вона надана у тисячах українських гривень, якщо не вказано iнше.
Принцип безперервностi дiяльностi
Дана фiнансова звiтнiсть пiдготовлена, виходячи з принципу безперервностi дiяльностi, вiдповiдно до якого реалiзацiя активiв i погашення зобов'язань вiдбувається в ходi звичайної дiяльностi. Повернення активiв, а також майбутнi операцiї, можуть пiддаватися iстотному впливу теперiшнiх i майбутнiх економiчних умов. Керiвництво вважає, що у пiдприємства є надiйний доступ до ресурсiв фiнансування, що сприяє пiдтримцi операцiйної дiяльностi компанiї. Дана фiнансова звiтнiсть не мiстить будь-яких коригувань, якi необхiдно було б зробити в тому випадку, якщо б Товариство не могло продовжити подальше здiйснення фiнансово-господарської дiяльностi вiдповiдно до принципу безперервностi дiяльностi.
2.2 Основнi положення облiкової полiтики
Нижче викладенi основнi положення облiкової полiтики, використанi Товариством при пiдготовцi цiєї фiнансової звiтностi.
2.2.1 Перерахунок iноземної валюти
Фiнансова звiтнiсть представлена у гривнях («грн.»), всi суми округленi до найближчої тисячi, якщо не зазначено iнше.
Операцiї та залишки в iноземнiй валютi
Операцiї в iноземнiй валютi облiковуються в українських гривнях за офiцiйним курсом обмiну Нацiонального банку України на дату проведення операцiй.
Монетарнi активи та зобов'язання, вираженi в iноземних валютах, перераховуються в гривню за вiдповiдними курсами обмiну НБУ на дату балансу. Немонетарнi статтi, якi оцiнюються за iсторичною собiвартiстю в iноземнiй валютi, вiдображаються за курсом на дату операцiї; немонетарнi статтi, якi оцiнюються за справедливою вартiстю в iноземнiй валютi, вiдображаються за курсом на дату визначення справедливої вартостi. Курсовi рiзницi, що виникли при перерахунку за монетарними статтями, визнаються в прибутку або збитку в тому перiодi, у якому вони виникають.
Основнi курси обмiну валют, якi використовувалися при пiдготовцi даної фiнансової звiтностi, представленi наступним чином: 1долл USD на 31 грудня 2014 р. дорiвнює 15,773905 грн..
2.2.2 Визнання виручки
Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економiчних вигод Товариством оцiнюється як ймовiрне, якщо виручка може бути надiйно оцiнена, витрати, якi будуть понесенi у зв’язку з операцiєю, можна достовiрно оцiнити, а також у разi вiдповiдностi спецiальним критерiям для кожного виду дiяльностi компанiї, зазначеного нижче. Сума доходу не вважається достовiрно оцiненою доки не будуть вирiшенi всi умовнi зобов'язання, що мають вiдношення до продажу. У своїх оцiнках Товариство ґрунтується на iсторичних результатах, враховуючи тип покупця, тип операцiї та особливi умови кожної угоди.
Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю суми компенсацiї, отриманої або тiй, що пiдлягає отриманню за продаж товарiв i послуг в звичайному ходi господарської дiяльностi компанiї. Виручка вiдображається за вирахуванням податкiв та знижок з продажiв.
i)Реалiзацiя продукцiї
i)Реалiзацiя продукцiї
Компанiя здiйснює продаж продукцiї. Дохiд вiд продажу продукцiї визнається в момент, коли Товариство передає суттєвi ризики i винагороди, пов’язанi з власнiстю на товар, i за Товариством не залишається анi подальша участь управлiнського персоналу у формi, яка як правило, пов’язана з володiнням, анi ефективний контроль за проданими товарами.
ii)Надання послуг
Виручка вiд надання послуг визнається, виходячи зi стадiї завершеностi робiт за кожним договором. Якщо фiнансовий результат вiд договору не може бути достовiрно оцiнений, виручка визнається тiльки в межах суми понесених витрат, якi можуть бути вiдшкодованi.
Дохiд вiд оренди
Дохiд вiд операцiйної оренди визначається за прямолiнiйним методом на протязi термiну оренди.
2.2.3 Податки на прибуток
Витрати з податку на прибуток являють собою суму витрат з поточного та вiдстроченого податкiв. Поточний податок визначається як сума податкiв на прибуток, що пiдлягають сплатi (вiдшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звiтний перiод. Поточнi витрати Товариства за податками розраховуються з використанням податкових ставок, чинних на дату балансу.
Вiдстрочений податок розраховується за балансовим методом облiку зобов'язань та являє собою податковi активи або зобов'язання, що виникають у результатi тимчасових рiзниць мiж балансовою вартiстю активу чи зобов'язання в балансi та їх податковою базою.
Вiдстроченi податковi зобов'язання визнаються, як правило, щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають оподаткуванню. Вiдстроченi податковi активи визнаються з урахуванням iмовiрностi наявностi в майбутньому оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можуть бути використанi тимчасовi рiзницi, що пiдлягають вирахуванню. Балансова вартiсть вiдстрочених податкових активiв переглядається на кожну дату й зменшується в тiй мiрi, у якiй бiльше не iснує ймовiрностi того, що буде отриманий оподаткований прибуток, достатнiй, щоб дозволити використати вигоду вiд вiдстроченого податкового активу повнiстю або частково.
Вiдстрочений податок розраховується за податковими ставками, якi, як очiкується, будуть застосовуватися в перiодi реалiзацiї вiдповiдних активiв або зобов'язань. Пiдприємство визнає поточнi та вiдстроченi податки як витрати або дохiд i включає в прибуток або збиток за звiтний перiод, окрiм випадкiв, коли податки виникають вiд операцiй або подiй, якi визнаються прямо у власному капiталi.
2.2.4 Основнi засоби
Товариство визнає матерiальний об'єкт основним засобом, якщо вiн утримується з метою використання у процесi своєї дiяльностi, надання послуг, або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року.
Первiсно Товариство оцiнює основнi засоби за собiвартiстю. Розглянувши доречнiсть застосування будь-якого з виключень, передбачених МСФЗ 1, щодо ретроспективного застосування, керiвництво вирiшило застосувати iсторичну вартiсть як доцiльну собiвартiсть основних засобiв. Товариство не здiйснювало додаткову оцiнку основних засобiв на дату переходу на МСФЗ (01.01.2012р.). У подальшому основнi засоби оцiнюються за їх собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi. Сума накопиченої амортизацiї на дату переоцiнки виключається з валової балансової вартостi активу та чистої суми, перерахованої до переоцiненої суми активу. Дооцiнка, яка входить до складу власного капiталу, переноситься до нерозподiленого прибутку, коли припиняється визнання вiдповiдного активу.
Подальшi витрати
Товариство не визнає в балансовiй вартостi об'єкта основних засобiв витрати на щоденне обслуговування, ремонт та технiчне обслуговування об'єкта. Цi витрати визнаються в прибутку чи збитку, коли вони понесенi. В балансовiй вартостi об'єкта основних засобiв визнаються такi подальшi витрати, якi задовольняють критерiям визнання активу.
Амортизацiя основних засобiв
Амортизацiя основних засобiв Товариства нараховується прямолiнiйним методом з використанням таких мiнiмально допустимих строкiв їх амортизацiї, роки :
будинки та споруди 15-40
машини та обладнання 5-26
транспортнi засоби 5-40
iнструменти, прилади та iнвентар 4-20
Електронно-обчислювальнi машини 2
Амортизацiю активу починають, коли вiн стає придатним для використання. Амортизацiю активу припиняють на одну з двох дат, яка вiдбувається ранiше: на дату, з якої актив класифiкують як утримуваний для продажу, або на дату, з якої припиняють визнання активу.
Лiквiдацiйна вартiсть, термiн корисного використання i методи амортизацiї аналiзуються в кiнцi кожного рiчного звiтного перiоду i за потреби коригуються.
2.2.5 Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активи, якi були придбанi окремо, при первiсному визнаннi оцiнюються за первiсною вартiстю. Пiсля первiсного визнання нематерiальнi активи облiковуються за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi (у випадку їх наявностi). Термiн корисного використання нематерiальних активiв може бути визначеним або невизначеним. Нематерiальнi активи з визначеним строком корисного використання амортизуються на протязi цього термiну i оцiнюються на предмет зменшення корисностi, якщо є ознаки зменшення корисностi даного нематерiального активу. Перiод i метод нарахування амортизацiї для нематерiального активу з визначеним термiном корисного використання переглядаються в кiнцi кожного звiтного року. Витрати на амортизацiю нематерiальних активiв з визначеним термiном корисного використання визнаються в звiтi про прибутки та збитки в тiй категорiї, яка вiдповiдає функцiї нематерiальних активiв.
Лiцензiї
Товариство має наступнi лiцензiї:
Мiнiстерства транспорту та зв'язку України на надання послуг з перевезення пасажирiв i небезпечних вантажiв автомобiльним транспортом, термiн дiї необмежений;
сертифiкати на послуги iз зберiгання зерна та продуктiв його переробки;
лiцензiю на роздрiбну торгiвлю тютюновими виробами, термiн дiї до 15.03.2015 р.;
лiцензiю на роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями, термiн дiї до 15.03.2015 р..

2.2.6 Фiнансовi iнструменти
Фiнансовi активи
Первiсне визнання та оцiнка фiнансових iнструментiв
Згiдно з положеннями МСБО 39, фiнансовi активи класифiкуються, вiдповiдно, як фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку, кредити та дебiторська заборгованiсть, iнвестицiї, утримуванi до погашення, фiнансовi активи, наявнi для продажу, або як похiднi фiнансовi iнструменти, визначенi як iнструменти хеджування при ефективному хеджуваннi. Товариство визначає класифiкацiю фiнансового активу при первiсному визнаннi.
У випадку, якщо iнвестицiї не класифiкуються як фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку, то при первiсному визнаннi до їх справедливої вартостi додаються безпосередньо пов’язанi з ними витрати за операцiєю.
Всi операцiї з купiвлi або продажу фiнансових активiв, що вимагають постачання активiв у строк, встановлюваний законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку (операцiї на «стандартних умовах»), визнаються на дату укладання угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити або продати актив.
Фiнансовi активи Товариства включають грошовi кошти та їх еквiваленти, торгову та iншу дебiторську заборгованiсть та позики.
Станом на 31 грудня 2014р., 31 грудня 2013р. та 1 сiчня 2013р. Товариство не класифiкувало жодних фiнансових активiв як фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку чи як iнвестицiї, утримуванi до погашення.
Подальша оцiнка фiнансових активiв
Подальша оцiнка фiнансових активiв залежить вiд їх класифiкацiї наступним чином.
Фiнансовi активи, оцiненi за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки у прибутку або збитках - ця категорiя фiнансових активiв включає в себе такi види iнструментiв: фiнансовi активи, призначенi для торгiвлi i фiнансовi активи, якi пiсля первинного визнання оцiнюються за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки у прибутку або збитках. Фiнансовi активи класифiкуються як призначенi для торгiвлi, якщо вони придбанi з метою продажу в найближчому майбутньому.
Фiнансовi активи, що переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, враховуються в звiтi про фiнансовий стан за справедливою вартiстю, а змiни справедливої вартостi визнаються у складi доходiв вiд фiнансування чи витрат по фiнансуванню в звiтi про сукупний дохiд.
Позики та дебiторська заборгованiсть
Позики та дебiторська заборгованiсть є непохiдними фiнансовими активами з фiксованими або обумовленими платежами, якi не котируються на активному ринку. Дебiторська заборгованiсть включає в себе торговельну та iншу дебiторську заборгованiсть.
Торговельна та iнша дебiторська заборгованiсть спочатку визнається за справедливою вартiстю i в подальшому враховується за амортизованою вартiстю, отриманою за допомогою застосування методу ефективної ставки вiдсотка, за вирахуванням резерву сумнiвної заборгованостi. Резерв на знецiнення торгової дебiторської заборгованостi визнається при наявностi об'єктивного свiдчення того, що Товариство не зможе отримати всi суми заборгованостi у встановленi договорами термiни. Сума збиткiв визнається у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi сума збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об'єктивно пов'язаним з подiєю, яка вiдбувається пiсля визнання зменшення корисностi, то попередньо визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується за рахунок коригування резервiв. Сума сторнування визнається у прибутку чи збитку. У разi неможливостi повернення дебiторської заборгованостi вона списується за рахунок створеного резерву на покриття збиткiв вiд зменшення корисностi. Виданi позики облiковуються за амортизованою вартiстю за вирахуванням збиткiв вiд зменшення корисностi.
Аванси виданi та iнша дебiторська заборгованiсть, яка не є фiнансовим активом
Аванси виданi вiдображаються за номiнальною вартiстю за вирахуванням податку на додану вартiсть та накопичених збиткiв вiд знецiнення, iншi оборотнi активи вiдображаються за номiнальною вартiстю за вирахуванням накопичених збиткiв вiд знецiнення.
Знецiнення авансiв виданих визнається при наявностi об'єктивних свiдчень того, що погашення всiєї суми заборгованостi не вiдбудеться у встановленi договором термiни, в тому числi при отриманнi iнформацiї про iстотнi фiнансовi ускладнення дебiтора, можливостi визнання дебiтора банкрутом або ймовiрностi реорганiзацiї дебiтора, при вiдмовi вiд постачання та iнше.
Фiнансовi зобов'язання
Первiсне визнання та оцiнка
Товариство класифiкує свої фiнансовi зобов’язання при їх первiсному визнаннi. Фiнансовi зобов’язання первiсно визнаються за справедливою вартiстю i у випадку позик та кредитiв, якi облiковуються за амортизованою вартiстю, їх первiсна вартiсть також включає витрати по договорам, безпосередньо пов’язаним з їх випуском або придбанням. Фiнансовi зобов’язання Товариства включають торгову та iншу кредиторську заборгованiсть, банкiвськi кредити.
Подальша оцiнка
Подальша оцiнка фiнансових зобов’язань залежить вiд їх класифiкацiї наступним чином.
Фiнансовi зобов’язання за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку
До складу фiнансових зобов’язань за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку вiдносяться фiнансовi зобов’язання, якi утримуються з метою продажу. Фiнансовi зобов’язання класифiкуються як визначенi для торгiвлi, якщо вони придбанi з метою продажу у найближчому майбутньому.
Доходи та витрати по зобов’язанням, якi утримуються з метою продажу, визнаються у звiтi про прибутки та збитки.
Товариство не має фiнансових зобов’язань, визначених ним при первiсному визнаннi такими, що переоцiнюються за справедливою вартiстю з вiдображенням у прибутку або збитку.
Кредити банкiв
Первiсно кредити банкiв визнаються за справедливою вартiстю, яка дорiвнює сумi надходжень мiнус витрати на проведення операцiї. У подальшому суми фiнансових зобов'язань вiдображаються за амортизованою вартiстю за методом ефективної ставки вiдсотку, та будь-яка рiзниця мiж чистими надходженнями та вартiстю погашення визнається у прибутках чи збитках протягом перiоду дiї запозичень iз використанням ефективної ставки вiдсотка.
Припинення визнання
Визнання фiнансового зобов’язання в звiтi про фiнансовий стан припиняється, якщо зобов’язання сплачено, анульовано або термiн його дiї минув.
Згортання фiнансових активiв та зобов'язань
Фiнансовi активи та зобов'язання згортаються, якщо Товариство має юридичне право здiйснювати залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов'язання одночасно.
2.2.7 Запаси
Запаси оцiнюються за найменшою з двох величин: вартiстю придбання i чистою реалiзацiйною вартiстю.
Чиста реалiзацiйна вартiсть визначається як передбачувана цiна продажу в ходi звичайної дiяльностi, за вирахуванням очiкуваних витрат на завершення виробництва i оцiнених витрат на реалiзацiю.
Собiвартiсть запасiв включає всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi при доставцi запасiв до їх теперiшнього мiсця розташування та приведення їх у iснуючий стан. Собiвартiсть незавершеного виробництва i готової продукцiї включає собiвартiсть сировини i матерiалiв, прямих витрат на оплату працi та iнших прямих виробничих витрат, а також вiдповiдну частину виробничих накладних витрат, розраховану на пiдставi використання звичайних виробничих потужностей.
Товариство перiодично оцiнює запаси на предмет наявностi пошкоджень, старiння, повiльної оборотностi, зниження чистої реалiзацiйної вартостi. У разi якщо такi подiї мають мiсце, сума, на яку зменшується вартiсть запасiв, вiдображається у звiтi про сукупний дохiд у складi iнших витрат.
2.2.8 Зменшення корисностi основних засобiв та нематерiальних активiв
На кожну звiтну дату Товариство оцiнює, чи є якась ознака того, що кориснiсть активу може зменшитися. Товариство зменшує балансову вартiсть активу до суми його очiкуваного вiдшкодування, якщо i тiльки якщо сума очiкуваного вiдшкодування активу менша вiд його балансової вартостi. Таке зменшення негайно визнається в прибутках чи збитках, якщо актив не облiковують за переоцiненою вартiстю згiдно з МСБО 16. Збиток вiд зменшення корисностi, визнаний для активу (за винятком гудвiлу) в попереднiх перiодах, Товариство сторнує, якщо i тiльки якщо змiнилися попереднi оцiнки, застосованi для визначення суми очiкуваного вiдшкодування. Пiсля визнання збитку вiд зменшення корисностi амортизацiя основних засобiв коригується в майбутнiх перiодах з метою розподiлення переглянутої балансової вартостi необоротного активу на систематичнiй основi протягом строку корисного використання.
2.2.9 Грошовi кошти та їхнi еквiваленти
Грошовi кошти складаються з готiвки в касi та рахункiв у банках. Грошовi кошти та їх еквiваленти включають готiвковi грошовi кошти, банкiвськi депозити до запитання, iншi короткостроковi високолiквiднi iнвестицiї, термiн погашення яких не перевищує трьох мiсяцiв, а також банкiвськi овердрафти.
Для цiлей звiту про рух грошових коштiв грошовi кошти та їх еквiваленти складаються з грошових коштiв i короткострокових депозитiв, згiдно з визначенням вище, за вирахуванням непогашених банкiвських овердрафтiв.
2.2.10 Забезпечення
Забезпечення визнаються, коли Товариство має теперiшню заборгованiсть (юридичну або конструктивну) внаслiдок минулої подiї, iснує ймовiрнiсть (тобто бiльше можливо, нiж неможливо), що погашення зобов'язання вимагатиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i можна достовiрно оцiнити суму зобов'язання.
2.2.11 Виплати працiвникам
Товариство визнає короткостроковi виплати працiвникам як витрати та як зобов'язання пiсля вирахування будь-якої вже сплаченої суми.
2.2.12 Пенсiйнi зобов'язання
Вiдповiдно до українського законодавства, Товариство утримує внески iз заробiтної плати працiвникiв до Пенсiйного фонду. Поточнi внески розраховуються як процентнi вiдрахування iз поточних нарахувань заробiтної платнi, такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому були наданi працiвниками послуги, що надають їм право на одержання внескiв, та зароблена вiдповiдна заробiтна платня. Додаткових пенсiйних програм Товариство немає.
2.2.13 Доходи та витрати
Доходи та витрати визнаються за методом нарахування. Витрати, понесенi у зв'язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж перiодi, що й вiдповiднi доходи.
2.2.14 Витрати за позиками
Витрати за позиками, якi не є часткою фiнансового iнструменту та не капiталiзуються як частина собiвартостi активiв, визнаються Товариством як витрати перiоду.
2.2.15 Умовнi зобов'язання та активи
Пiдприємство не визнає умовнi зобов'язання. Iнформацiя про умовне зобов'язання розкривається, якщо можливiсть вибуття ресурсiв, якi втiлюють у собi економiчнi вигоди, не є вiддаленою. Пiдприємство не визнає умовнi активи. Стисла iнформацiя про умовний актив розкривається, коли надходження економiчних вигод є ймовiрним.

3. Облiковi оцiнки та судження
Пiдготовка фiнансової звiтностi Товариства вимагає вiд її керiвництва винесення суджень, визначення оцiночних значень i припущень на кiнець звiтного перiоду, якi впливають на вказанi у звiтностi суми виручки, витрат, активiв i зобов'язань, а також на розкриття iнформацiї про умовнi зобов'язання. Проте невизначенiсть у вiдношеннi цих припущень i оцiночних значень може привести до результатiв, якi можуть спричинити в майбутньому iстотнi коригування до балансової вартостi активу або зобов'язання, щодо яких приймаються подiбнi припущення та оцiнки.
Судження
У процесi застосування облiкової полiтики Товариства керiвництво використовувало наступнi судження, якi здiйснюють найбiльш iстотний вплив на суми, визнанi в фiнансовiй звiтностi.
Облiковi оцiнки та припущення
Основнi припущення на майбутнє i iншi основнi джерела невизначеностi в оцiнках на звiтну дату, якi можуть бути причиною суттєвих коригувань балансової вартостi активiв та зобов’язань в наступному звiтному роцi приведенi нижче. Пiдставою для облiкових оцiнок та припущень Товариства є данi, що були на момент складання фiнансової звiтностi. Поточнi обставини та припущення можуть змiнюватися iз-за ринкових змiн та непiдконтрольних Товариством обставин.
Строк корисного використання основних засобiв
Об'єкти основних засобiв, що належать Товариству, амортизуються з використанням прямолiнiйного методу протягом усього строку їх корисного використання, який розраховується вiдповiдно до бiзнес-планiв та операцiйних розрахункiв керiвництва щодо цих активiв.
На оцiнку строку корисної служби та лiквiдацiйної вартостi необоротних активiв впливають ступiнь експлуатацiї активiв, технологiї їх обслуговування, змiни в законодавствi, непередбаченi операцiйнi обставини. Керiвництво перiодично перевiряє правильнiсть застосовуваних строкiв корисного використання активiв. Даний аналiз проводиться виходячи з поточного технiчного стану активiв i очiкуваного перiоду, протягом якого вони будуть приносити економiчнi вигоди.
Будь-який з вищевказаних факторiв може вплинути на майбутнi норми амортизацiї, а також балансову i лiквiдацiйну вартiсть основних засобiв.
Торговельна та iнша дебiторська заборгованiсть
Дебiторська заборгованiсть показується у звiтностi за чистою можливою цiною реалiзацiї за вирахуванням резерву по сумнiвних боргах. Резерв по сумнiвних боргах розраховується на пiдставi оцiнки можливих втрат в iснуючих залишках дебiторської заборгованостi. При створеннi резерву керiвництво враховує безлiч факторiв, включаючи загальноекономiчнi умови, специфiку галузi, iсторiю роботи з покупцем. Невизначеностi, пов'язанi iз змiнами фiнансового положення покупцiв, як позитивними, так i негативними, також можуть вплинути на величину i час створення резерву по сумнiвних боргах.
Визнання вiдстрочених податкових активiв
Чистi вiдстроченi податковi активи - це податки, якi будуть вiдшкодованi через зменшення оподатковуваного прибутку в майбутньому. Вiдстроченi податковi активи визнаються в тiй частинi, в якiй Товариство сподiвається, що вiдповiдну податкову вигоду зможе отримати. Товариство дiйшло висновку, що податковi тимчасовi рiзницi в поточному звiтному перiодi вiдсутнi.
Податкове законодавство
Податкове, валютне та митне законодавство України постiйно розвиваються. Досить часто норми рiзних законiв або iнших нормативно-правових актiв суперечать мiж собою та припускають неоднозначне трактування. Хоча керiвництво Товариства вважає, що його дiї повнiстю узгоджуються з дiючими нормами законодавства, вiдсутнi гарантiї, що вони не будуть оскарженi контролюючими органами.
Судовi розгляди
Керiвництво висуває суттєвi припущення при оцiнцi ризику схильностi впливу умовних зобов'язань, пов'язаних з поточними судовими розглядами та iншими неврегульованими позовами, а також iншими умовними зобов'язаннями. При оцiнцi ймовiрностi задоволення позову проти Товариства або виникненнi матерiальних зобов'язань, а також при визначеннi вiрогiдних сум остаточних розрахункiв або зобов'язань необхiднi судження керiвництва. Через невизначенiсть, властиву процесу оцiнки, фактичнi витрати можуть вiдрiзнятися вiд початкових розрахункiв. Такi попереднi оцiнки можуть змiнюватися в мiру надходження нової iнформацiї, отриманої вiд внутрiшнiх фахiвцiв Товариства, якщо такi є, або вiд третiх сторiн, таких, як адвокати. Перегляд таких оцiнок може мати значний вплив на майбутнi результати операцiйної дiяльностi.

4. Стандарти, що випущенi, але не набрали чинностi
Нижче перелiчуються стандарти та iнтерпретацiї, що були випущенi, але не вступили в силу на дату випуска фiнансової звiтностi Товариства. Товариство буде застосовувати цi стандарти з дати набрання ними чинностi.
МСФЗ 9 "Фiнансовi iнструменти"
В липнi 2014 року Рада з МСФЗ випустила кiнцеву редакцiю МСФЗ 9 "Фiнансовi iнструменти", яка замiнює МСФЗ 9 " Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка". Стандарт вводить новi вимоги до класифiкацiї i оцiнки, обесцiнення та облiку хеджування. МСФЗ 9 набуває чинностi по вiдношенню до рiчних звiтних перiодiв, починаючи з 1 сiчня 2018 року, або пiсля цiєї дати, дострокове застосування допускається. Застосування МСФЗ 9 можливо вплине на класифiкацiю фiнансових активiв та фiнансових зобов'язань Товариства.
Поправки до МСФЗ 19 "Пенсiйнi програми з встановленими виплатами: Внески працiвникiв"
МСФЗ 19 вимагає облiк внескiв працiвникiв або третiх сторiн в облiку пенсiйних програм з встановленими виплатами. Поправка набуває чинностi з рiчних звiтних перiодiв, якi починаються 1 липня 2014 року або пiсля цiєї дати. Товариство не очiкує, що данi поправки будуть для нього застосованi, оскiльки Товариство немає пенсiйних програм з встановленими виплатами з внесками зi сторони працiвникiв або третiх сторiн.
"Щорiчнi удосконалення МСФЗ, перiод 2010-2012 рр."
Данi поправки набувають чинностi з 1 липня 2014 р. i як очiкується не мають суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства. Документ складається з наступних поправок:
Поправка до МСФЗ 2 "Платiж на основi акцiй"
Дана поправка застосовується перспективно i стосується питань визначення умов отримання результатiв та умов перiода надання послуг, якi є пiдставами отримання права.
Поправка до МСФЗ 3 "Об'єднання бiзнесу"
Поправка застосовується перспективно i застосовується до угод про умовне вiдшкодування.
Поправка до МСФЗ 8 "Операцiйнi сегменти"
Поправка застосовується ретроспективно та вказує, що органiзацiї повиннi розкривати iнформацiю про судження, якi використовувало керiвництво пiд час застосування критерiїв в пунктi 12 МСФЗ 8.
Поправки до МСФЗ 16 "Основнi засоби" i МСФЗ 38 "Нематерiальнi активи"
Поправки застосовуються ретроспективно i вказують, що в межах МСФЗ 16 та МСФЗ 38 актив може переоцiнюватися на пiдставi даних вiдносно його валової або чистої балансової вартостi. Накопичена амортизацiя є рiзницею мiж валовою та балансовою вартiстю активу.
Поправка 24 "Розкриття iнформацiї про зв'язанi сторони"
Поправка застосовується ретроспективно i пояснює, що органiзацiя, яка надає послуги ключового управлiнського персоналу є зв'язаною стороною i до неї застосовуються вимоги щодо розкриття iнформацiї про зв'язанi сторони.
"Щорiчнi удосконалення МСФЗ, перiод 2011-2013 рр."
Данi поправки набувають чинностi з 1 липня 2014 р. i як очiкується не мають суттєвого впливу на фiнансову звiтнiсть Товариства. Документ складається з наступних поправок:
Поправка до МСФЗ 3 "Об'єднання бiзнесу"
Поправка застосовується перспективно i пояснює наступнi виключення з сфери застосування МСФЗ 3:
• до сфери застосування МСФЗ 3 не вiдносяться всi угоди про сумiсне пiдприємництво;
• дане виключення з сфери застосування застосовується виключно по вiдношенню до облiку в фiнансовiй звiтностi угоди про сумiсне пiдприємництво.
Поправ ка до МСФЗ 13 "Оцiнка справедливої вартостi"
Поправка застосовується перспективно i пояснює, що виключення у вiдношеннi портфеля в МСФЗ 13 може застосовуватися не тiльки у вiдношеннi фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань, але й у вiдношеннi iнших договорiв, якi вiдносяться до сфери впливу МСФЗ 9.
Поправка до МСФЗ 40 "Iнвестицiйна нерухомiсть"
Поправка застосовується перспективно i пояснює, що для визначення того чим є операцiя
(придбання активу або об'єднання бiзнесу) застосовується МСФЗ 3, а не МСФЗ 40.
МСФЗ 15 "Виручка за договорами з клiєнтами"
МСФЗ 15 випущений в травнi 2014 року i передбачає нову модель визначення виручки за договорами з клiєнтами. Цей стандарт буде застосовуватися до всiх органiзацiй та замiнить всi дiючi вимоги до визнання виручки згiдно МСФЗ. Стандарт буде застосовуватися з рiчних звiтних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2017 р..

5. Дохiд, рядок 2000 Звiту про фiнансовi результати(Звiт про сукупний дохiд)
Дохiд Товариства вiд реалiзацiї продукцiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року склав 76112 тис. грн. без ПДВ, у тому числi:
дохiд вiд надання робiт, послуг - 67436 тис. грн.;
дохiд вiд реалiзацiї товарiв - 8160 тис. грн.;
дохiд вiд реалiзацiї власної продукцiї - 516 тис. грн.
Усього - 76112 тис. грн..
Дохiд Товариства вiд реалiзацiї продукцiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2013року склав 110080 тис. грн. без ПДВ.

6. Собiвартiсть реалiзованої продукцiї, рядок 2050 Звiту про фiнансовi результати
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 р., склала 56219 тис. грн..
Собiвартiсть реалiзованої продукцiї за рiк, що закiнчився 31 грудня 2013 р., склала 92928 тис. грн. .

7. Iншi операцiйнi доходи та витрати, рядки 2120, 2180 Звiту про фiнансовi результати
Iншi операцiйнi доходи за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, склали 24 тис. грн. без ПДВ, у тому числi:
дохiд вiд реалiзацiї оборотних активiв – 24 тис. грн..
Iншi операцiйнi витрати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, склали - 1112 тис. грн. без ПДВ та включали собiвартiсть реалiзованих оборотних активiв – 17 тис. грн.; штрафи, пенi, неустойки – 59 тис. грн.; благодiйна допомога - 120 тис. грн., iншi витрати – 916 тис. грн..
Iншi операцiйнi доходи за рiк, що закiнчився 31 грудня 2013 року, склали 107 тис. грн. без ПДВ;
iншi операцiйнi витрати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2013 року склали - 529 тис. грн. без ПДВ.
8. Адмiнiстративнi витрати, рядок 2130 Звiту про фiнансовi результати
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014р., адмiнiстративнi витрати склали 3784 тис. грн. та включали: заробiтна плата та пов'язанi з нею витрати – 2800 тис. грн.; податки та збори - 63 тис. грн.; амортизацiя – 29 тис. грн.; банкiвськi послуги – 90 тис. грн.; канцтовари, прибори, iнвентар – 37 тис. грн.; iнформацiйнi послуги та iншi послуги – 389 тис. грн., iншi витрати – 376 тис. грн..
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2013р., адмiнiстративнi витрати склали 3389 тис. грн. та включали: адмiнiстративнi витрати - 3389 тис. грн..

9. Витрати на збут, рядок 2150 Звiту про фiнансовi результати
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014р., витрати на збут склали – 1318 тис. грн., у тому числi: заробiтна плата та пов'язанi з нею витрати – 240 тис. грн.; амортизацiя – 1 тис. грн.; транспортно-експедиторськi послуги – 202 тис. грн.; страхування - 2 тис. грн.; iншi – 873 тис. грн..
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2013р., витрати на збут склали – 281 тис. грн., у тому числi: витрати на збут склали – 281 тис. грн..

10. Фiнансовi доходи та витрати рядок 2220, 2250 Звiту про фiнансовi результати
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014р., фiнансовi доходи та фiнансовi витрати вiдсутнi.
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2013р., фiнансовi доходи склали – 1 тис. грн., фiнансовi витрати вiдсутнi.

11. Iншi доходи, iншi витрати, рядок 2240 , 2270 Звiту про фiнансовi результати
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014р., iншi доходи склали – 16 тис. грн., iншi витрати склали 5 тис. грн. та включали залишкову вартiсть списаного обладнання не придатного для подальшого використання.
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2013р., iншi доходи вiдсутнi, iншi витрати склали 11 тис. грн..
12. Витрати (дохiд) з податку на прибуток, рядок 2300 Звiту про фiнансовi результати.
За рiк, що закiнчився 31 грудня 2014р., витрати з податку на прибуток склали 5082 тис. грн.; за рiк, що закiнчився 31 грудня 2013 р. витрати з податку на прибуток склали 403 тис. грн. .

13.Незавершенi капiтальнi iнвестицiї, рядок 1005 Балансу.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї станом на 31.12.2014 р. вiдсутнi, станом на 31.12.2013 р. їх вартiсть склала 176 тис. грн., станом на 01.01.2013 р. - 776 тис. грн..
14. Основнi засоби, рядки 1010, 1011, 1012 Балансу
Залишкова вартiсть на 01.01.2013р. – 24454 тис. грн, у тому числi:
будiвлi та споруди – 18563 тис. грн., машини та обладнання – 5082 тис. грн., транспортнi засоби – 759 тис. грн., iнструменти, прилади, меблi – 50 тис. грн..
Первiсна вартiсть на 01.01.2013р. – 45025 тис.грн, у тому числi:
будiвлi та споруди – 36158 тис. грн., машини та обладнання – 6497 тис. грн., транспортнi засоби – 1608 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi - 762 тис.грн..
Накопичена амортизацiя на 01.01.2013р -20571 тис. грн. у тому числi:
будiвлi та споруди – 17595 тис. грн., машини та обладнання – 1415 тис. грн., транспортнi засоби – 849 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi - 712 тис. грн..
Надiйшло протягом 2013 року - 13343 тис. грн., у тому числi:
будинки та споруди - 5473 тис. грн., машини та обладнання – 3301 тис. грн., транспортнi засоби - 4468 тис. грн., iнструменти, прилади, меблi – 101 тис. грн..
Вибуло - 184 тис. грн., в т.ч. будiвлi та споруди - 112 тис. грн.; машини та обладнання – 66 тис. грн., транспортнi засоби – 6 тис. грн..
Амортизацiйнi вiдрахування за 2013 рiк – 4022 тис. грн, у тому числi:
будiвлi та споруди - 2538 тис. грн., машини та обладнання – 1062 тис. грн., транспортнi засоби - 188 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi - 234 тис. грн..
Залишкова вартiсть на 31.12.2013р. – 33847 тис. грн, у тому числi:
будiвлi та споруди - 21498 тис. грн., машини та обладнання – 7317 тис. грн., транспортнi засоби – 5032 тис. грн..
Первiсна вартiсть 31.12.2013р. – 58184 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 41631 тис. грн., машини та обладнання - 9686 тис. грн., транспортнi засоби – 6010 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 857 тис. грн..
Накопичена амортизацiя на 31.12.2013р - 24337 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 20133 тис. грн., машини та обладнання – 2369 тис. грн., транспортнi засоби - 978 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 857 тис. грн..
Надiйшло протягом 2014 року - 7648 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 3736 тис. грн.; машини та обладнання – 2993 тис. грн.; транспортнi засоби - 394 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi - 494 тис. грн., iншi основнi засоби - 31 тис. грн..
Вибуло - 644 тис. грн., у тому числi: машини та обладнання – 251 тис. грн., транспортнi засоби - 137 тис. грн., iнструменти, прилади, меблi - 225 тис. грн., iншi - 31 тис. грн..
Амортизацiйнi вiдрахування за 2014 рiк – 4750 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 2538 тис. грн., машини та обладнання – 1338 тис. грн., транспортнi засоби - 741 тис. грн., iнструменти, прилади, меблi - 102 тис. грн., iншi - 31 тис. грн..
Вибуло амортизацiйних вiдрахувань за 2014 рiк - 630 тис. грн., у тому числi: машини та обладнання – 248 тис. грн., транспортнi засоби – 136 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 215 тис. грн.., iншi – 31 тис. грн..
Залишкова вартiсть на 31.12.2014р. – 34006 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 22696 тис. грн., машини та обладнання – 6244 тис. грн., транспортнi засоби – 4684 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 382 тис. грн..
Первiсна вартiсть 31.12.2014р. – 65188 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 45367 тис. грн.; машини та обладнання - 12428 тис. грн.; транспортнi засоби – 6267 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 1126 тис. грн..
Накопичена амортизацiя на 31.12.2014р - 31182 тис. грн., у тому числi:
будiвлi та споруди - 22671 тис. грн.; машини та обладнання – 6184 тис. грн.; транспортнi засоби - 1583 тис. грн.; iнструменти, прилади, меблi – 744 тис. грн..
Оцiнка основних засобiв здiйснена за iсторичною вартiстю, яка прийнята на 01.01.2012р. в якостi доцiльної вартостi. Основних засобiв щодо яких iснують передбаченi чинним законодавством обмеження права власностi не має.

15. Запаси, рядок 1100 Балансу (Звiту про фiнансовий стан)
Станом на 31.12.2014 р. запаси склали 28578 тис. грн. та включали:
виробничi запаси - 1942 тис. грн., у тому числi: сировина - 1029 тис. грн., паливо та мастильнi матерiали - 235 тис. грн., тара i тарнi матерiали - 114 тис. грн., запаснi частини – 536 тис. грн., iншi - 28 тис. грн. ;
готова продукцiя – 28 тис. грн., у т.ч. комбiкорм - 28 тис. грн.;
товари - 26608 тис. грн., у т.ч. соя - 25240 тис. грн., жито - 1072 тис. грн., пшениця - 23 тис. грн., борошно - 5 тис. грн., iншi - 24 тис. грн..
Станом на 31.12.2013 р. запаси склали 1957 тис. грн, та включали :
виробничi запаси - 1903 тис. грн., у тому числi: сировина i матерiали - 991 тис. грн., паливо та мастильнi матерiали - 59 тис. грн., тара i тарнi матерiали - 71 тис. грн., запаснi частини – 460 тис. грн., iншi матерiали - 292 тис. грн.;
готова продукцiя – 8 тис. грн., у т.ч. комбiкорм - 8 тис. грн.;
товари - 46 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. запаси склали 1971 тис. грн. та включали :
виробничi запаси - 1848 тис. грн., готова продукцiя – 11 тис. грн., товари - 112 тис. грн..
16. Поточнi бiологiчнi активи, рядок 1110 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. поточнi бiологiчнi активи склали 17 тис. грн..
Станом на 31.12.2013 р. поточнi бiологiчнi активи склали 9 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. поточнi бiологiчнi активи склали 15 тис. грн..

17. Дебiторська заборгованiсть, рядки 1125, 1155 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. торгова та iнша дебiторська заборгованiсть включала:
дебiторська заборгованiсть за реалiзовану продукцiю, товари, роботи, послуги - 34809 тис. грн. за вирахуванням резерву сумнiвних боргiв у сумi 7113 тис. грн..
Станом на 31 грудня 2014 р. аналiз торгової дебiторської заборгованостi в сумi 34809 тис. грн. за термiнами виникнення є таким:
не прострочена та не знецiнена до 30 днiв – 17582 тис. грн., вiд 30 - 60 днiв - 5081 тис. грн., вiд 60 - 90 днiв – 3630 тис. грн., бiльше 90 днiв - 3092 тис. грн.; прострочена, але не знецiнена бiльше 360 днiв - 5424 тис. грн..
Станом на 31.12.2013 р. торгова та iнша дебiторська заборгованiсть включала:
дебiторська заборгованiсть за продукцiю, товари, роботи, послуги - 13230 тис. грн.; iнша поточна дебiторська заборгованiсть - 554 тис грн.. Дебiторська заборгованiсть не знецiнена .
Станом на 01.01.2013 р. торгова та iнша дебiторська заборгованiсть включала:
дебiторська заборгованiсть за реалiзовану продукцiю – 12438 тис. грн.; iнша дебiторська заборгованiсть - 389 тис. грн..

18. Дебiторська заборгованiсть за розрахунками, рядки 1130, 1135, 1136 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. дебiторська заборгованiсть за розрахунками включала: аванси виданi – 11 тис. грн.. Дебiторська заборгованiсть за розрахунками з бюджетом склала 2 тис. грн.
Станом на 31.12.2013 р. дебiторська заборгованiсть за розрахунками включала дебiторську заборгованiсть за розрахунками з бюджетом в сумi 3679 тис. грн., в тому числi з податку на прибуток - 2128 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. дебiторська заборгованiсть за розрахунками включала дебiторську заборгованiсть за розрахунками з бюджетом в сумi 94 тис. грн., в тому числi з податку на прибуток - 66 тис. грн..
Аванси виданi вiдображенi на нетто основi (за вирахуванням суми податку на додану вартiсть).

19. Грошi та їх еквiваленти, рядок 1165 Балансу
Грошовi кошти станом на 31.12.2014 р. в сумi 69 тис. грн. включали: грошовi кошти на рахунках в банках - 65 тис. грн., грошовi кошти в касi - 4 тис. грн..
Грошовi кошти станом на 31.12.2013 р. в сумi 505 тис. грн. включали: грошовi кошти на рахунках в банках - 502 тис. грн., грошовi кошти в касi - 3 тис. грн..
Грошовi кошти станом на 01.01.2013 р. в сумi 18 тис. грн. включали: грошовi кошти на рахунках в банках - 6 тис. грн., грошовi кошти в касi - 12 тис. грн..

20. Витрати майбутнiх перiодiв, рядок 1170 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. витрати майбутнiх перiодiв вiдсутнi.
Станом на 31.12.2013 р. витрати майбутнiх перiодiв склали 18 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. витрати майбутнiх перiодiв склали 15 тис. грн..

21. Iншi оборотнi активи, рядок 1190 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. iншi оборотнi активи склали 2798 тис. грн. та є сумою податкового кредиту з отриманих, але не вiдображених на розрахунках з бюджетом податкових накладних.
Станом на 31.12.2013 р. iншi оборотнi активи склали 1441 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. iншi оборотнi активи склали 854 тис. грн..

22. Капiтал i фонди, рядки 1400, 1405, 1415, Балансу
Зареєстрований статутний капiтал
Станом на 31 грудня 2014 р., на 31 грудня 2013р., 1 сiчня 2013 р. зареєстрований статутний капiтал Товариства у сумi 3043 тис. грн. складався з 12173076 звичайних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. кожна. Одна акцiя дає право одного голосу. Протягом звiтного року статутний капiтал не змiнювався.
Капiтал у дооцiнках
Станом на 31.12.2013 р. та 01.01.2013 р. товариство мало капiтал у дооцiнках у сумi 10304 тис. грн..
Фонди Товариства
Згiдно вимог Статуту Товариством створено резервний капiтал в сумi 456 тис. грн., який використовується на покриття збиткiв. Руху резервного капiталу на протязi 2014 року не було. Iншi резерви не створювались.

23. Поточна кредиторська заборгованiсть, рядок 1615 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. поточна кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги склала 47181 тис. грн. .
Станом на 31.12.2013 р. торгова кредиторська заборгованiсть склала 11616 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. торгова кредиторська заборгованiсть склала 11310 тис. грн..
Торгова кредиторська заборгованiсть є безвiдсотковою.

24. Iншi короткостроковi зобов'язання, рядки 1620, 1621, 1625, 1630, 1640 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. iнша заборгованiсть та нарахованi зобов’язання включали: з бюджетом – 460 тис. грн., в тому числi з податку на прибуток - 191 тис. грн.; за розрахунками зi страхування - 614 тис. грн., нарахування по оплатi працi – 1347 тис. грн., за розрахунками з учасниками -122 тис. грн..
Станом на 31.12.2013 р. iнша заборгованiсть та нарахованi зобов’язання включали: з бюджетом – 216 тис. грн., за розрахунками зi страхування - 542 тис. грн., нарахування по оплатi працi – 1220 тис. грн., за розрахунками з учасниками -122 тис. грн..
Станом на 01.01.2013 р. iнша заборгованiсть та нарахованi зобов’язання включали: з бюджетом – 96 тис. грн., за розрахунками зi страхування - 165 тис. грн., нарахування по оплатi працi – 364 тис. грн., за розрахунками з учасниками -122 тис. грн..
Кредиторська заборгованiсть з одержаних авансiв вiдображена на нетто основi (за вирахуванням суми податку на додану вартiсть).

25. Забезпечення виплат працiвникам, рядок 1660 Балансу
Товариство нарахувало забезпечення виплат вiдпусток своїм працiвникам. Залишки забезпечень на 31.12.2014 р. - 431 тис. грн., на 31.12.2013 р. та на 01.01.2013 р.- вiдсутнi. Iншi забезпечення Товариство не створювало.

26. Iншi поточнi зобов'язання, рядок 1690 Балансу
Станом на 31.12.2014 р. iншi поточнi зобов'язання склали 5554 тис. грн., станом на 31.12.2013 р. - 346 тис. грн., станом на 01.01.2013 р. - 260 тис. грн..

27. Розкриття iнформацiї про зв’язанi сторони
Протягом року Товариство мало операцiї зi зв'язаними сторонами. Залишки заборгованостi за розрахунками з пiдприємствами, якi входять до складу Холдингової компанiї Українськi аграрнi iнвестицiї склали: дебiторськазаборгованiсть - 28972 тис. грн., кредиторська - 46116 тис. грн.. Товариство не має зобов’язань з пенсiйного забезпечення перед членами ключового управлiнського персоналу. Витрати на заробiтну плату ключового управлiнського персоналу в 2014 роцi були представленi наступним чином:
заробiтна плата – 756 тис. грн.; податки, пов'язанi з заробiтною платою – 245 тис. грн., середньоспискова кiлькiсть робiтникiв – 4 особи.


28.Умовнi зобов’язання та активи
Судовi позови
Умовнi зобов’язання за судовими позовами не створювались.
Оподаткування
Внаслiдок наявностi в українському комерцiйному законодавствi, й податковому зокрема, положень, якi дозволяють бiльш нiж один варiант тлумачення, а також через практику, що склалася в нестабiльному економiчному середовищi, за якої податковi органи довiльно тлумачать аспекти економiчної дiяльностi, у разi, якщо податковi ограни пiддадуть сумнiву певне тлумачення, засноване на оцiнцi керiвництва економiчної дiяльностi компанiї, ймовiрно, що Товариство змушене буде сплатити додатковi податки, штрафи та пенi. Така невизначенiсть може вплинути на вартiсть фiнансових iнструментiв, втрати та резерви пiд знецiнення, а також на ринковий рiвень цiн на угоди. На думку керiвництва Товариство сплатило усi податки, тому фiнансова звiтнiсть не мiстить резервiв пiд податковi збитки. Податковi звiти можуть переглядатися вiдповiдними податковими органами протягом трьох рокiв.
Економiчне середовище
Пiдприємство здiйснює свою основну дiяльнiсть на територiї України. Закони та нормативнi акти, якi впливають на операцiйне середовище в Українi, можуть швидко змiнюватися. Подальший економiчний розвиток залежить вiд спектру ефективних заходiв, якi вживаються українським урядом, а також iнших подiй, якi перебувають поза зоною впливу компанiї. Майбутнє спрямування економiчної полiтики з боку українського уряду може мати вплив на реалiзацiю активiв компанiї, а також на здатнiсть компанiї сплачувати заборгованостi згiдно зi строками погашення.
Керiвництво Товариства провело найкращу оцiнку щодо можливостi повернення та класифiкацiї визнаних активiв, а також повноти визнаних зобов'язань. Однак Товариство ще досi знаходиться пiд впливом нестабiльностi, вказаної вище.
Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв
Внаслiдок ситуацiї, яка склалась в економiцi України, а також як результат економiчної нестабiльностi, що склалась на дату балансу, iснує ймовiрнiсть того, що активи не зможуть бути реалiзованi за їхньою балансовою вартiстю в ходi звичайної дiяльностi Товариства.
Ступiнь повернення цих активiв у значнiй мiрi залежить вiд ефективностi заходiв, якi знаходяться поза зоною контролю Товариства, спрямованих рiзними країнами на досягнення економiчної стабiльностi та пожвавлення економiки. Ступiнь повернення дебiторської заборгованостi Товариства визначається на пiдставi обставин та iнформацiї, якi наявнi на дату балансу. На думку Керiвництва, додатковий резерв пiд фiнансовi активи на сьогоднiшнiй день не потрiбен, виходячи з наявних обставин та iнформацiї.

29. Цiлi та полiтика що до управлiння фiнансовими ризиками:
Основнi фiнансовi зобов`язання Товариства включають торгову та iншу кредиторську заборгованiсть, банкiвськi кредити. Основна цiль даних фiнансових iнструментiв є залучення коштiв для фiнансування операцiй Товариства. Також Товариство має iншi фiнансовi iнструменти, такi як: торгова дебiторська заборгованiсть, грошовi кошти. Основнi ризики, яким пiдтверджено Товариства включають: кредитний ризик, ризик лiквiдностi та валютний ризик. Полiтика управлiння ризиками включає наступне.
Кредитний ризик
Товариство укладає угоди виключно з вiдомими та фiнансово стабiльними сторонами. Операцiї з новими клiєнтами здiйснюються на основi попередньої оплати. Дебiторська заборгованiсть пiдлягає постiйному монiторингу. Вiдносно кредитного ризику, пов'язаного з iншими фiнансовими iнструментами, ризик пов'язаний з можливiстю дефолту контрагента, при цьому максимальний ризик дорiвнює балансовiй вартостi iнструменту.
Ризик лiквiдностi
Товариство здiйснює контроль лiквiдностi шляхом планування поточної лiквiдностi. Товариство аналiзує термiни платежiв, якi пов'язанi з дебiторською заборгованiстю та iншими фiнансовими активами, а також прогнознi потоки грошових коштiв вiд операцiйної дiяльностi.

Управлiння капiталом
Товариство здiйснює заходи з управлiння капiталом, спрямованi на зростання рентабельностi капiталу, за рахунок оптимiзацiї структури заборгованостi та власного капiталу, таким чином, щоб забезпечити безперервнiсть своєї дiяльностi. Керiвництво Товариства здiйснює огляд структури капiталу на щорiчнiй основi. При цьому керiвництво аналiзує вартiсть капiталу та притаманнi його складовим ризики. На основi отриманих висновкiв пiдприємство здiйснює регулювання капiталу шляхом залучення додаткового капiталу або фiнансування, а також погашення iснуючих позик.

30. Подiї пiсля звiтної дати
Рiшенням Господарського суду Сумської областi вiд 11.12.2014р. по справi №920/1793/14 задоволений позов Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "З iноземними iнвестицiями "Торговий дiм "Маз-Україна" про стягнення з Публiчного акцiонерного товариства "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв" суми у розмiрi 1264 тис. грн.. 24.02.2015р. Харкiвським апеляцiйним господарським судом прийнято рiшення про залишення без змiн рiшення Господарського суду Сумської областi. Таким чином, зобов'язання товариства за перiод з 01 сiчня 2015 року до дати затвердження фiнансової звiтностi збiльшилися на 1264 тис. грн.

д/н

д/н

д/н