ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 13.11.2015

Річний звіт за 2014 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Бiловодський хлiбоприймальний пункт був створений у 1943 роцi. Наказом №147 вiд 30.07.1974 року перейменований на Бiловодський елеватор. В 1979 роцi введено в дiю елеватор мiсткiстю 78.7 тис.тонн, в 1980 роцi - комбiкормовий завод добовою потужнiстю 500 тонн за добу. В 1981 роцi Бiловодський елеватор перейменований на Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв ( наказ №27 вiд 27.01.1981 року). У 90-роки, у перiод переходу економiки на ринковi вiдносини, комбiнат працював в складних умовах, змiнювалися обсяги продукцiї, йшла боротьба за ринки збуту. На пiдприємствi вiдбувалися корiннi змiни i в органiзацiйно-правовiй формi господарювання. В 1992 роцi було створено Товариство органiзацiя орендарiв. Розпорядженням голови Роменської районної державної адмiнiстрацiї (№35 вiд 31 сiчня 1996 року) перереєстрували органiзацiю орендарiв в Орендне пiдприємство Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв. 22.05.1998 року наказом № 636 Регiонального вiддiлення ФДМУ по Сумськiй областi було створено Вiдкрите акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв". Пiдприємство пройшло державну реєстрацiю за №170 вiд 28.05.1998 року в Роменськiй районнiй державнiй адмiнiстрацiї. 28.04.2011 року рiшенням загальних зборiв вiдбулася змiна типу акцiонерного товариства, та змiна найменування на Публiчне акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв", проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Вищим органом управлiння ПАТ " Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв" є Загальнi збори акцiонерiв. В перiод мiж зборами iнтереси акцiонерiв представляє Наглядова Рада АТ. Керiвництво поточною дiяльнiстю здiйснює Правлiння АТ, яке є колегiальним виконавчим органом товариства. Згiдно статуту до складу Правлiння входять: Голова Правлiння , заступник Голови Правлiння та члени Правлiння. Згiдно органiзацiйної структури керiвний апарат АТ: Голова Правлiння, Виконавчий директор, Заступник голови правлiння - головний iнженер, Фiнансовий директор, Директор з виробництва, Комерцiйний директор , Заступник головного iнженера, Головний енергетик, Головний механiк, Головний бухгалтер, Начальник виробничої лабораторiї. Начальник елеватора, Начальник вiддiлу збуту, Начальник вiддiлу заготiвлi. До складу АТ " Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв " входять: комбiкормовий завод добовою потужнiстю 500т/добу; бухгалтерiя.; двi лабораторiї; виробнича дiльниця №1,2; виробнича дiльниця №4 с. Андрiяшiвка; виробнича дiльниця №3 ( елеватор); млин по переробцi зерна пшеницi, виробничою потужнiстю 60 тонн зерна за добу; млин по переробцi зерна жита , виробничою потужнiстю 10 тонн зерна за добу; автотранспортна дiльниця; котельня; механiчна майстерня; пилорама, столярна майстерня; вiддiл збуту; вiддiл заготiвлi; плановий вiддiл; юридичний вiддiл; їдальня; магазин - кафе; будiвельно - монтажне управлiння. До складу органiзацiйної структури також входить Ревiзiйна комiсiя, яка є органом, який здiйснює контроль за фiнансово - господарською дiяльнiстю Товариства.

середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 301
Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 3
Чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 0
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2013 року, грн. - 11967,5 тис.грн.
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2014 року, грн. - 13055,60 тис. грн.
Фонд оплати працi за звiтний перiод вiдносно попереднього - збiльшився на 1088,1 тис.грн. за рахунок збiльшення чисельностi працюючих та за рахунок збiльшення об'ємiв робiт.
Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв операцiйним потребам емiтента: рiвень квалiфiкацiї працiвникiв товариства пiдтримується на виробництвi та частково на курсах.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Товариство до будь-яких об'єднань пiдприємств не належить.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спiльну дiяльнiсть з iншими органiзацiями та пiдприємствами в звiтному перiодi Товариство не проводило.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь - якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Основнi принципи облiкової полiтики Товариства на 2014 рiк затвердженi наказами по Товариству. Облiкова полiтика вiдповiдає всiм стандартам МСФЗ, чинним на дату складання повної фiнансової звiтностi за МСФЗ (тобто, станом на 31 грудня 2014року), згiдно якої:
Основнi засоби
Об'єкти необоротних активiв вiдображаються у звiтi про фiнансовий стан Товариства по первiснiй вартостi за мiнусом накопиченого зносу та будь-яких збиткiв вiд знецiнення об'єкту. Первiсна вартiсть таких засобiв включає витрати, безпосередньо пов'язанi iз придбанням активiв, i, по квалiфiкацiйним активам, капiталiзованi витрати за позиками. Для об'єктiв, зведених господарським способом - собiвартiстю будуть визнанi всi витрати, безпосередньо пов'язанi з веденням такого будiвництва та розподiленi накладнi витрати (матерiали, заробiтна плата, амортизацiя обладнання, задiяного у будiвництвi та iн.).
Витрати на ремонт та обслуговування вiдносяться в склад витрат того перiоду, коли такi витрати були понесенi.
Витрати на реконструкцiю та модернiзацiю капiталiзуються. Непридатнi для подальшого використання частини основних засобiв визнаються в складi запасiв i в подальшому реалiзуються як брухт.
Прибутки (збитки) вiд вибуття основних засобiв вiдображаються в складi прибуткiв та збиткiв по мiрi їх виникнення.
У вартiсть незавершеного будiвництва включенi аванси, виданi на капiтальне будiвництво i придбання основних засобiв.
Вартiсть об'єктiв основних засобiв вiдноситься на витрати шляхом нарахування амортизацiї протягом строку корисного використання такого активу. Для всiх об'єктiв основних засобiв, амортизацiя розраховується прямолiнiйним методом.
Товариство оцiнює строк корисного використання основних засобiв не рiдше, анiж на кiнець кожного фiнансового року i, якщо очiкування вiдрiзняються вiд попереднiх оцiнок, змiни вiдображаються як змiна в облiкових оцiнках у вiдповiдностi до МСФО 8 (IAS 8) "Облiкова полiтика, змiни в облiкових оцiнках та помилки".
Такi оцiнки можуть справляти суттєвий вплив на балансову вартiсть основних засобiв та на амортизацiйнi вiдрахування протягом перiоду.
Знецiнення активiв
Товариство оцiнює балансову вартiсть матерiальних та нематерiальних активiв на предмет наявностi ознак знецiнення таких активiв. При оцiнцi на знецiнення активiв, якi не генерують незалежнi грошовi потоки, такi активи вiдносяться до вiдповiдної одиницi, яка такi потоки генерує. Наступнi змiни у вiднесення активiв до одиницi, яка генерує грошовi потоки, або ж розподiленнi таких грошових потокiв у перiодах можуть мати суттєвий вплив на балансову вартiсть вiдповiдних активiв.
Резерв на знецiнення торгової та iншої дебiторської заборгованостi
Товариство нараховує резерв на знецiнення торгової та iншої дебiторської заборгованостi виходячи iз оцiнки Товариства можливостi стягнення заборгованостi з конкретних клiєнтiв. Якщо вiдбувається зниження кредитоспроможностi будь-якого iз крупних клiєнтiв, або фактичнi збитки вiд невиконання зобов'язань боржниками перевищують оцiнки Товариства, фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд вказаних оцiнок.
Якщо Товариство визначає, що не iснує об'єктивного пiдтвердження факту знецiнення конкретної дебiторської заборгованостi, незалежно вiд суми, така дебiторська заборгованiсть включається до категорiї дебiторiв iз близькими характеристиками кредитного ризику. Сукупнi заборгованiсть за такими категорiями, в свою чергу, тестується на предмет знецiнення.
Характеристики кредитного ризику, вiдповiдно до яких вiдбувається групування дебiторської заборгованостi, пов'язанi iз оцiнкою майбутнiх грошових потокiв, якi генеруються такою заборгованiстю i в свою чергу залежать вiд здатностi боржника погасити заборгованiсть вiдповiдно до погоджених умов.
Майбутнi грошовi потоки за групою дебiторiв, якi оцiнюються в сукупностi на предмет знецiнення, визначаються iз договiрних грошових потокiв, поточних економiчних умов в цiлому, строкiв виникнення дебiторської заборгованостi, досвiд Товариства по списанню такої заборгованостi в минулому, кредитоспроможностi покупцiв, змiни умов оплати за договорами та iнших обставин, якi, на думку Товариства, можуть вплинути на майбутнi грошовi потоки вiд такої заборгованостi.
Змiни в економiцi, галузевiй специфiцi або ж у фiнансовому становищi окремих клiєнтiв можуть мати наслiдком коригування величини резерву на знецiнення торгової та iншої дебiторської заборгованостi, вiдображеного у фiнансовiй звiтностi.

Оцiнка доходiв
Доходи вiд реалiзацiї визнаються у розмiрi справедливої вартостi винагороди i представляє собою суму, що очiкується отримати (або вже отриману) за товари, роботи чи послуги, наданi в ходi звичайної господарської дiяльностi, за вирахування очiкуваних повернень товарiв покупцями, знижок та iнших аналогiчних вирахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартiсть.
Судовi спори
Товариство використовує судження для оцiнки i визнання резервiв i розкриття умовних зобов'язань вiдносно наявних судових розглядiв та iнших претензiй, якi очiкують рiшення шляхом мирного врегулювання, захисту iнтересiв в судi або державного втручання, а також розкриття iнших умовних зобов'язань. Судження пов'язанi з оцiнкою вiрогiдностi позитивного результату наявних претензiй або виникнення зобов'язання, а також можливої величини резерву, необхiдного для остаточного врегулювання. У зв'язку з невизначенiстю, властивiй процедурi оцiнки, фактичнi витрати можуть вiдрiзнятися вiд нарахованих резервiв. Оцiнка величини нарахованих резервiв може мiнятися у мiру отримання нової iнформацiї. Перегляд оцiнок величин нарахованих зобов'язань може мати iстотний вплив на майбутнi операцiйнi результати.
Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання
Вiдстроченi податковi активи та зобов'язання переглядаються на кожну звiтну дату i знижуються у випадку, якщо стає очевидно, що не буде отриманий вiдповiдний прибуток до оподаткування. Оцiнка вiрогiдностi включає судження, що ґрунтуються на очiкуваних результатах дiяльностi. Для оцiнки вiрогiдностi реалiзацiї вiдстрочених податкових активiв (зобов'язань) в майбутньому використовуються рiзнi фактори, включаючи операцiйнi результати минулих рокiв, операцiйний план, закiнчення термiну вiдшкодування податкових збиткiв i стратегiї податкового планування. Якщо фактичнi результати вiдрiзняються вiд оцiнених, або цi оцiнки повиннi бути переглянутi в майбутнiх перiодах, це може чинити негативний вплив на фiнансове положення, результат вiд операцiй i потоки грошових коштiв. У випадку якщо величина визнання вiдстрочених податкових активiв в майбутньому повинна бути зменшена, це скорочення буде визнано в звiтi про сукупний дохiд.
Оренда
Оренда, за умовами якої, до Товариства перейдуть всi ризики i вигоди, пов'язанi iз правом власностi на актив, буде класифiкуватися як фiнансова оренда. Iншi види оренди класифiкуються як операцiйна оренда.
Витрати по операцiйнiй орендi вiдноситься на витрати рiвномiрно протягом термiну оренди об'єкта.
Активи, отриманi на умовах фiнансової оренди, визнаються та вiдображаються у складi об'єктiв основних засобiв по найменшiй iз: справедливiй вартостi об'єкта на дату придбання чи поточнiй дисконтованiй вартостi майбутнiх мiнiмальних орендних платежiв.
Платiж за фiнансовою орендою розподiляється мiж фiнансовими витратами та погашенням суми основного боргу щоб досягти постiйної ставки вiдсотка на залишок суми основного боргу. Витрати за фiнансовою орендою включають у склад витрат на вiдсотки у звiтi про фiнансовi результати.
Полiтика щодо амортизацiї об'єктiв основних засобiв, отриманих за фiнансовою орендою, вiдповiдає загальнiй полiтицi нарахування амортизацiї на власнi об'єкти основних засобiв. Якщо за умовами фiнансового лiзингу Товариство в кiнцi строку договору не отримує право власностi на об'єкт, то строком амортизацiї буде менший iз строку дiї договору або строку корисного використання.
Нематерiальнi активи
Нематерiальнi активi вiдображаються в облiку по первiснiй вартостi за вирахуванням нарахованої сум нарахованої амортизацiї та резерву пiд знецiнення.
Самостiйно створенi нематерiальнi активи визнаються лише якщо вони створенi на стадiї розробки (в розумiннi МСФО 38 "Нематерiальнi активи")
Амортизацiя нараховується прямолiнiйним методом протягом строку корисного використання активу. Нематерiальнi активи перевiряються на знецiнення при появi ризикiв знецiнення. Очiкуваний строк використання активу перевiряється на кiнець кожного звiтного перiоду. Змiна строкiв корисного використання є змiною облiкових оцiнок i вiдображається перспективно.
Запаси

Товарно-матерiальнi запаси вiдображаються по найменшiй iз вартостi придбання чи чистої вартостi реалiзацiї.
При вiдпуску запасiв в продаж, виробництво та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за оцiнкою ФIФО.
Вартiсть запасiв власного виробництва та вартiсть незавершеного виробництва включає вiдповiдну долю загальновиробничих витрат.
Грошовi кошти та їх еквiваленти
До складу грошових коштiв вiдносяться грошовi кошти на рахунках в банку та в касi, а також депозити до запитання. До складу еквiвалентiв грошових коштiв вiдносяться короткостроковi високолiквiднi фiнансовi вкладення, якi можуть бути легко конвертованi в грошовi кошти, зi строком погашення не бiльше трьох мiсяцiв, вартiсть яких схильна до незначних коливань.
Фiнансовi iнструменти
Визнання фiнансових iнструментiв
Товариство визнає фiнансовi активи та фiнансовi зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан тодi i тiльки тодi, коли вони стають стороною контрактних зобов'язань щодо фiнансових iнструментiв. Фiнансовi активи та зобов'язання визнаються на дату здiйснення операцiї.
Згiдно з МСБО 39 "Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка" фiнансовi активи класифiкуються у такi чотири категорiї: фiнансовi активи, що переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток; позики та дебiторська заборгованiсть; iнвестицiї, утримуванi до погашення, i фiнансовi активи, якi утримуються на пiдприємствi для продажу. При первiсному визнаннi фiнансових активiв, вони визнаються за справедливою вартiстю плюс у разi, якщо це не iнвестицiї, що переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, витрати за угодою, прямо пов'язанi з придбанням або випуском фiнансового активу. Коли Товариство стає стороною за договором, то воно розглядає наявнiсть у ньому вбудованих похiдних iнструментiв. Вбудованi похiднi iнструменти вiдокремлюються вiд основного договору, який не оцiнюється за справедливою вартiстю через прибуток або збиток у разi, якщо аналiз показує, що економiчнi характеристики i ризики вбудованих похiдних iнструментiв iстотно вiдрiзняються вiд аналогiчних показникiв основного договору.
Товариство класифiкує фiнансовi активи безпосередньо пiсля первiсного визнання i, якщо це дозволено або прийнятно, переглядає встановлену класифiкацiю наприкiнцi кожного фiнансового року.
Усi угоди з купiвлi або продажу фiнансових активiв на "стандартних умовах" визнаються на дату укладення угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити актив. Угоди з купiвлi або продажу на "стандартних умовах" - це купiвля або продаж фiнансових активiв, яка вимагає поставки активу у строк, встановлений законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку.
Фiнансовi активи, якi переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток
Фiнансовий актив є фiнансовим активом, який переоцiнюється за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, якщо вiн класифiкується як утримуваний для продажу або є таким пiсля первiсного визнання. Фiнансовi активи переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, якщо Компанiя управляє такими iнвестицiями та приймає рiшення про купiвлю або продаж на основi їхньої справедливої вартостi вiдповiдно до прийнятого управлiння ризиками або iнвестицiйною стратегiєю. Пiсля первiсного визнання витрати, що мають вiдношення до здiйснення операцiї, визнаються у прибутках або збитках у мiру виникнення. Фiнансовi активи, якi переоцiнюються за справедливою вартiстю через прибуток або збиток, оцiнюються за справедливою вартiстю; вiдповiднi змiни визнаються у прибутках або збитках. У звiтному перiодi таких активiв у Товариства не було.
Позики та дебiторська заборгованiсть
Позики та дебiторська заборгованiсть - це непохiднi фiнансовi активи з фiксованими або визначуваними платежами, якi не котируються на активному ринку. Пiсля первiсної оцiнки позики та дебiторська заборгованiсть облiковуються за амортизованою вартiстю з використанням ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву пiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням знижок або премiй, що виникли при придбаннi, i включає комiсiйнi, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки, i витрати по здiйсненню угоди. Доходи i витрати, що виникають при припиненнi визнання активу у фiнансовiй звiтностi, при знецiненнi та нарахуваннi амортизацiї, визнаються у звiтi про фiнансовi результати за перiод.
При первiсному визнаннi позики виданi облiковуються за справедливою вартiстю виданих коштiв, яка визначається з використанням ринкових процентних ставок на подiбнi iнструменти, якщо вони iстотно вiдрiзняються вiд процентної ставки за виданою позикою. Виданi позики оцiнюються за амортизованою вартiстю iз застосуванням методу ефективного вiдсотка. Рiзниця мiж справедливою вартiстю виданих коштiв та сумою погашення позики вiдображається як вiдсотки до отримання протягом строку, на який видано позику. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням будь-яких витрат, пов'язаних iз здiйсненням операцiї, та будь-якого дисконту або премiї при погашеннi.
Позики, строк погашення яких бiльше дванадцяти мiсяцiв вiд дати звiту про фiнансовий стан, включаються до складу необоротних активiв.
Дебiторська заборгованiсть вiдображається з врахуванням податку на додану вартiсть (ПДВ) та первiсно враховується по вартостi, яку повинен буде сплатити дебiтор. Торгiвельна та iнша дебiторська заборгованiсть коригується на суму резерву пiд знецiнення. Резерв пiд сумнiвну заборгованiсть створюється за наявностi об'єктивних свiдоцтв того, що компанiя не зможе отримати заборгованiсть з врахуванням вихiдних умов. Ознаками того, що дебiторська заборгованiсть знецiнена вважаються суттєвi фiнансовi труднощi контрагента, ймовiрнiсть його банкрутства, реорганiзацiї, несплата або прострочення платежу. У разi, коли дебiторська заборгованiсть стає безнадiйною, вона списується за рахунок резерву пiд сумнiвну дебiторську заборгованiсть. Оплата ранiше списаних сум визнається в складi доходiв перiоду.
Справедлива вартiсть
Очiкувана справедлива вартiсть фiнансових активiв i зобов'язань визначається з використанням наявної iнформацiї про ринок i вiдповiдних методiв оцiнки. Однак для iнтерпретацiї маркетингових даних з метою оцiнки справедливої вартостi необхiдний квалiфiкований висновок. Вiдповiдно, при оцiнцi не обов'язково зазначати суму, яку можна реалiзувати на iснуючому ринку. Використання рiзних маркетингових припущень та/або методiв оцiнки може мати значний вплив на очiкувану справедливу вартiсть.
Очiкувана справедлива вартiсть фiнансових активiв i зобов'язань визначається з використанням дисконтованих грошових потокiв та iнших вiдповiдних методiв оцiнки на кiнець року; вона не вказує на справедливу вартiсть цих iнструментiв на дату пiдготовки цiєї фiнансової звiтностi. Цi оцiнки не вiдображають нiяких премiй або знижок, якi могли б випливати з пропозицiї одночасного продажу повного пакету певного фiнансового iнструменту Товариства. Оцiнка справедливої вартостi ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутнiх грошових потокiв, iснуючої економiчної ситуацiї, ризикiв, притаманних рiзним фiнансовим iнструментам, та iнших факторiв.
Оцiнка справедливої вартостi ґрунтується на iснуючих фiнансових iнструментах без спроб оцiнити вартiсть очiкуваної ф'ючерсної угоди та вартiсть активiв i пасивiв, якi не вважаються фiнансовими iнструментами. Крiм того, податкова рамiфiкацiя (розгалуженiсть) пов'язана з реалiзацiєю нереалiзованих прибуткiв i збиткiв, може вплинути на оцiнку справедливої вартостi i тому не враховувалася у цiй звiтностi.
Фiнансовi активи i фiнансовi зобов'язання Товариства мiстять грошовi кошти i еквiваленти грошових коштiв, дебiторську i кредиторську заборгованостi, iншi зобов'язання та позики.
Протягом звiтного перiоду Товариство не використовувала фiнансових деривативiв, процентних свопiв i форвардних контрактiв для зменшення валютних або вiдсоткових ризикiв.
Аванси виданi
Аванси виданi вiдображаються по фактичнiй вартостi за вирахуванням резерву пiд знецiнення. Сума авансiв на придбання активу включається до його балансової вартостi при отриманнi Товариством контролю над цим активом та при наявностi ймовiрностi того, що майбутнi економiчнi вигоди, пов'язанi з ним, будуть отриманi Компанiєю. Iншi аванси списуються за рахунок прибуткiв та збиткiв при отриманнi товарiв або послу, що вiдносяться до них. За наявностi ознак того, що активи, товари та послуги, що вiдносяться до авансiв, не будуть отриманi, балансова вартiсть авансiв пiдлягає списанню, а вiдповiдний збиток вiд знецiнення вiдображається в складi прибуткiв та збиткiв. Аванси виданi вiдносяться до довгострокових активiв, коли товари або послуги, за якi здiйснена оплата, будуть отриманi через один рiк i пiзнiше, або коли аванси вiдносяться до активу, який пiсля первiсного визнання буде вiднесений до категорiї необоротних активiв.
Статутний капiтал
Звичайнi акцiї класифiкуються у складi статутного капiталу. Витрати, безпосередньо пов'язанi з випуском звичайних акцiй i опцiонiв, визнаються як зменшення капiталу, за вирахуванням вiдповiдних податкiв.
Зобов'язання за дивiдендами
Зобов'язання по виплатi дивiдендiв визнаються у складi зобов'язань в перiодi, в якому дивiденди затвердженi акцiонерами.
Прибуток на акцiю
Прибуток на акцiю розраховується шляхом дiлення прибутку (збитку), що вiдноситься на долю звичайних акцiонерiв, на середньозважене число звичайних акцiй в обiгу.
Резерви та забезпечення наступних витрат та платежiв
Резерви визнаються, якщо Товариство, внаслiдок певної подiї в минулому, має юридичнi або добровiльно прийнятi на себе зобов'язання, для урегулювання яких з великою ймовiрнiстю, знадобиться вiдтiк ресурсiв, що несуть у собi майбутнi економiчнi вигоди, i якi можна оцiнити з великим ступенем надiйностi.
Iншi резерви
Iншi резерви вiдбиваються в балансi у випадках, якщо Товариство має юридичнi або фактичнi зобов'язання, що виникли в результатi минулої подiї, i iснує вiрогiднiсть вiдтоку економiчних вигод при виконаннi таких зобов'язань, а також сума резерву може бути надiйно визначена.
Операцiйнi та неоперацiйнi доходи та витрати
Операцiйнi доходи i витрати включають рiзнi види доходiв i витрат, що виникають в результатi господарської дiяльностi Товариства.
Певнi доходи i витрати презентованi окремо вiд доходiв та витрат вiд операцiйної дiяльностi у зв'язку з їх iстотнiстю i природою виникнення для повнiшого вiддзеркалення фiнансових результатiв дiяльностi Товариства.
Визнання доходу
Доходи вiд реалiзацiї визнаються в розмiрi справедливої вартостi винагороди, отриманої або який пiдлягає отриманню, i являють собою суми до отримання за товари та послуги, наданi в ходi звичайної господарської дiяльностi, за вирахуванням очiкуваних повернень товару покупцями, знижок та iнших аналогiчних вiдрахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартiсть ("ПДВ").
Виручка вiд реалiзацiї матерiальних активiв вiдображається в звiтi про сукупний дохiд, коли iстотна частина ризикiв i винагород вiд володiння такими активами перейшла до покупця, сума виручки може бути надiйно визначена, та ймовiрне надходження до пiдприємства економiчних вигод, пов'язаних з операцiєю, i витрати, понесенi або якi будуть понесенi в майбутньому по данiй операцiї, можуть бути надiйно визначенi.
Виручка за контрактом на надання послуг вiдображається щодо стадiї завершення контракту.
Процентнi доходи визнаються в звiтi про фiнансовi результати за принципом нарахування, виходячи з суми основного боргу i ефективної процентної ставки, яка дисконтує очiкуванi майбутнi притоки грошових коштiв протягом термiну дiї фiнансового активу до залишкової вартостi активу.
Визнання витрат
Витрати визнаються в звiтi про сукупний дохiд за принципом нарахування з урахуванням ефективного доходу по зобов'язаннях.
Всi процентнi i iншi витрати по позикових засобах, що не вiдносяться безпосередньо до придбання, будiвництва або виробництва активу, що вiдповiдає визначеним вимогам, списуються у витрати по мiрi їх виникнення.
Фiнансовi доходи та витрати
Фiнансовi доходи та витрати включають в себе вiдсотковi витрати по позиковим коштам, вiдсотковий дохiд вiд розмiщених коштiв.
Витрати по позиковим коштам, якi вiдносяться до активiв, для створення яких необхiдний значний промiжок часу, капiталiзується у складi таких активiв. Всi iншi вiдсотковi та iншi витрати по позиковим коштам вiдносяться на витрати з використанням ефективної вiдсоткової ставки.
Вiдсотковi доходи визнаються по мiрi нарахування за ефективною ставкою доходностi активу.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; ПАТ "Бiловодський КХП" надає послуги по сушiнню, очищенню, зберiганню та вiдвантаженню зерна. Переробляє давальницьке зерно на борошно та проводить її реалiзацiю. Виготовляє комбiкорма для ВРХ, свиней, птицi та риби. За 2014 рiк прийнято на зберiгання 264961 тонн зерна у фiзичнiй вазi. Все зерно очищено на сепараторах, вологе - просушено. За звiтний рiк вiдвантажено в автомобiльний транспорт - 18781 тонну, та у залiзничнi вагони - 224426 тонн. Виручка вiд реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт, послуг по видам дiяльностi: хлiбоприймальна дiяльнiсть - 57117,8 тис. грн.,комбiкормова промисловiсть - 449,6 тис. грн., борошномельна промисловiсть -3108,8 тис. грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу. Перероблено зерна пшеницi на борошно 11748 тонн, зерна жита - 1714 тонн. Вироблено комбiкормiв 160 т на суму - 449,6 тис.грн. Загальний обсяг виробництва продукцiї (робiт, послуг) за 2014 рiк склав - 76112,0 тис. грн. Освоєно за рiк капiтальних iнвестицiй на суму - 1941,0 тис.грн., в тому числi на новi активи - 1061,0 тис.грн., на капiтальний ремонт - 880,0 тис.грн.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; Протягом п'яти рокiв вiдчуження майна товариства не вiдбувалось. Придбано активiв на суму 62613,7 тис. грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; На Загальних зборах акцiонерiв Товариства 05.03.2014, протокол №1 були попередньо схваленi вчинення Товариством в перiод з 05 березня 2014 року по 04 березня 2015 року (включно) значних правочинiв якi можуть бути вчиненi Товариством вартiстю бiльше нiж 25 вiдсоткiв вартостi активiв Товариства за даними останьої рiчної фiнансової звiтностi, а саме:
- одержання Товариством кредитiв/позик (прийняття грошових зобов'язань), гарантiй, акредитивiв та/або одержання будь-яких iнших банкiвських продуктiв/послуг; - передача рухомого та нерухомого майна (майнових прав) Товариства в заставу/iпотеку та/або укладання iнших договорiв забезпечення виконання (в т.ч. договору поруки) Товариства та /або забезпечення зобов'язань будь-яких третiх осiб; - договорiв куплi-продажу майна (в тому числi нерухомого майна) та продукцiї, вiдступлення права та/або переведення боргу, надання послуг, оренди та лiзингу; Надати Наглядовiй радi Товариства повноваження без отримання додаткового рiшення Загальних зборiв акцiонерiв: - погоджувати умови попередньо схвалених Загальними зборами акцiонерiв значних правочинiв з усiма можливими змiнами та доповненнями, якi будуть укладатись Товариством в перiод з 05 березня 2014 року по 04 березня 2015 року (включно); - погоджувати/визначати перелiк рухомого та нерухомого майна (майнових прав) Товариства, яке пiдлягає вiдчуженню, передачi в заставу/iпотеку, придбанню,тощо; - надавати згоду (уповноважувати з правом передоручення) на укладання (пiдписання) Головою правлiння, посадовими особами органiв управлiння Товариства попередньо схвалених в цьому пунктi Порядку денного Загальними зборами значних правочинiв з усiма змiнами та доповненнями до них. Товариство усвiдомлює, що вчинення значного правочину є чинним незалежно вiд збiльшення у майбутньому ринкової вартостi майна Товариства, збiльшення/зменшення вартостi активiв Товариства за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi, а також можливих коливань курсу гривнi до iноземних валют.
Вiдповiдно до ухваленого рiшення загальних зборiв правочинiв, якi пiдпадають пiд цi норми у звiтному перiодi не було.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Амортизацiя основних засобiв розраховується прямолiнiйним методом протягом оцiночного строку корисного використання активiв таким чином: - будiвлi - вiд 15 до 40; - машини та обладнання - вiд 5 до 26 рокiв; - транспортнi засоби - вiд 5 до 40 рокiв; - iншi основнi засоби - вiд 2 роки. Нарахування амортизацiї основних засобiв здiйснюється на щомiсячнiй основi. Визнання, оцiнка, представлення та розкриття запасiв здiйснюється у вiдповiдностi до вимог МСФЗ 2 "Запаси".Запаси оцiнюються за найменшою з двох величин: вартiстю придбання та чистої вартостi реалiзацiї. Визнання, оцiнка, представлення та розкриття iнформацiї щодо фiнансових iнструментiв здiйснюється у вiдповiдностi до вимог МСФЗ 32 "Фiнансовi iнструменти: подання iнформацiї" Фiнансовий актив оцiнюється за амортизованою вартiстю, якщо виконуються обидва з наступних умов: (а) Актив утримується в рамках бiзнес-моделi, метою якої є утримання активiв для отримання передбачених договором потокiв грошових коштiв. (b) Договiрнi умови фiнансового активу обумовлюють отримання в зазначенi термiни потокiв грошових коштiв, якi є виключно платежами основного боргу i вiдсоткiв на непогашену суму основного боргу. В iнших випадках фiнансовий актив оцiнюється за справедливою вартiстю.
До основних засобiв емiтента належать нерухомi основнi фонди, у тому числi: споруди, меблi, обладнання ,прилади, а також рухомi основнi фонди, такi як транспортнi засоби, устаткування, обчислювальна технiка тощо. Основнi засоби зарахованi на баланс за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення та виготовлення. Активи пiдприємства щорiчно iнвентаризуються, їх вартiсть вiдображається в балансi пiдприємства. При цьому витрати на ремонт i обслуговування основних засобiв здiйснюються для вiдновлення або пiдтримання очiкуваних вiд них майбутнiх економiчних вигод та списуються на витрати в момент їх виникнення. Витрати, пов'язанi з полiпшенням стану основних засобiв, що приводять до збiльшення очiкуваних майбутнiх економiчних вигод, включаються до балансової вартостi основних засобiв. Основнi засоби Товариства знаходяться за його мiсцем розташування. Протягом звiтного перiоду iндексацiя та уцiнка основних засобiв не проводилась. За 2014 рiк надiйшло основних засобiв на суму 7648 тис.грн., вибуло на суму 644 тис.грн. На думку Товариства екологiчнi питання не позначаються на використаннi активiв пiдприємства. На даний час Товариство не визначилося щодо планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв. В результатi за звiтний перiод суттєвих змiн у складi основних засобiв не вiдбувалося, планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв Товариством не складалося.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; На дiяльнiсть емiтента впливає нестабiльнiсть цiнової та економiчної полiтики держави, зростання iндексу iнфляцiї, що приводить до зростання цiн на послуги, енергоносiї, запаснi частини та iншi матерiали i обумовлює платоспроможнiсть замовникiв (покупцiв); недостатнiсть власних обiгових коштiв, а також значний податковий тиск на результати дiяльностi пiдприємства та фонд оплати працi; нестабiльнiсть законодавства України, а також негативний вплив макроекономiчних процесiв на загальний стан в країнi, що в результатi призводить до зниження дiлової активностi Товариства. Викладенi проблеми свiдчать про високий ступiнь залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень. Вирiшення цих проблем можливо лише у разi змiн в економiцi та податковiй полiтицi держави, а звiдси полiтичнi та макроекономiчнi ризики Товариства тобто: полiтична нестабiльнiсть, зниження темпiв економiчного розвитку, зростання iнфляцiї, податкове навантаження. Для подолання фiнансової кризи пiдприємство розробляє власнi антикризовi економiчнi заходи.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; За звiтний перiод сума штрафiв -45,8 тис.грн.

опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства, як суб'єкта господарювання, Товариство придiляло значну увагу ефективнiй маркетинговiй полiтицi, пошуку резервiв зниження накладних витрат та погашення поточних зобов'язань. Можливими шляхами покращення лiквiдностi за оцiнками фахiвцiв емiтента є зменшення собiвартостi послуг, що надаються та розширення ринку збуту.
Фiнансування операцiйної дiяльностi Товариства здiйснюється за рахунок власних обiгових коштiв, отриманих вiд реалiзацiї продукцiї, робiт та послуг. За станом на 31.12.2014 року поточнi активи Товариства склали 100290 тис.грн. поточнi зобов'язаннi 55709 тис.грн. Структура капiталу Товариства становить: власний капiтал- 44581,0 тис.грн., зобов'язання - 55709,0 грн. Товариство є фiнансово стiйким.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; На кiнець звiтного перiоду емiтент не має невиконаних договорiв, всi договори виконанi в повному обсязi.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); В наступному роцi планується модернiзацiя основних засобiв, реконструкцiя виробничої бази (дiльниця №1) . В найближчi роки Товариство планує збiльшення обсягiв реалiзацiї продукцiї, поширення спектру надаваних послуг, проведення рекламних компанiй з метою залучення нових клiєнтiв, ефективне i рацiональне використання майна, коштiв i iнших ресурсiв з метою отримання прибутку, а також придбання обладнання, органiзацiю нових робочих мiсць. Iстотними факторами, якi можуть вплинути на дiяльнiсть емiтента в майбутньому є зниження платоспроможностi населення, поглиблення iнфляцiї, загальноекономiчнi негативнi тенденцiї в країнi.
Стратегiя Товариства полягає в пiдвищеннi прибутковостi дiяльностi пiдприємства - за рахунок збiльшення доходiв вiд реалiзацiї, послуг пiдприємства. Правлiння докладає значнi зусилля для забезпечення повного завантаження працiвникiв, що дасть можливiсть збiльшити доходи пiдприємства, i як наслiдок, профiнансувати придбання нового устаткування, збiльшити заробiтну плату працiвникам пiдприємства. Досягненню цiєї мети пiдпорядкованi намiченi економiчнi i технiчнi заходи на пiдприємствi , а саме: - проведення комплексу робiт по вдосконаленню технологiї i органiзацiї виробництва; - придбання та запуск нового технологiчного обладнання.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Емiтент у звiтному роцi не здiйснював дослiджень та розробок, витрат на дослiдження та розробки за звiтний рiк не мав.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Дана iнформацiя являється комерцiйною таємницею.

інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. За останнi три роки емiтент здiйснює дiї, спрямованi на розширення своєї дiяльностi як у грошовому так i в якiсному виразi. Iншої iнформацiї, яка може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента немає.