ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 17.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітка 1.Товариство та його діяльність
Біловодський хлібоприймальний пункт був створений у 1943 році. Наказом №147 від 30.07.1974 року перейменований на Біловодський елеватор. В 1979 році введено в дію елеватор місткістю 78.7 тис.тонн, в 1980 році - комбікормовий завод добовою потужністю 500 тонн за добу. В 1981 році Біловодський елеватор перейменований на Біловодський комбінат хлібопродуктів ( наказ №27 від 27.01.1981 року). У 90-роки, у період переходу економіки на ринкові відносини, комбінат працював в складних умовах, змінювалися обсяги продукції, йшла боротьба за ринки збуту. На підприємстві відбувалися корінні зміни і в організаційно-правовій формі господарювання. В 1992 році було створено Товариство організація орендарів. Розпорядженням голови Роменської районної державної адміністрації (№35 від 31 січня 1996 року) перереєстрували організацію орендарів в Орендне підприємство Біловодський комбінат хлібопродуктів. 22.05.1998 року наказом № 636 Регіонального відділення ФДМУ по Сумській області було створено Відкрите акціонерне товариство "Біловодський комбінат хлібопродуктів". Підприємство пройшло державну реєстрацію за №170 від 28.05.1998 року в Роменській районній державній адміністрації. 28.04.2011 року рішенням загальних зборів відбулася зміна типу акціонерного товариства, та зміна найменування на Публічне акціонерне товариство "Біловодський комбінат хлібопродуктів", проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй..

Основні види діяльності згідно КВЕД:


Код КВЕД 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур;
Код КВЕД 10.61 Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості;
Код КВЕД 10.91 Виробництво готових кормів для тварин, що утримуються на фермах;
Код КВЕД 46.17 Діяльність посередників у торгівлі продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами;
Код КВЕД 46.21 Оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин;
Код КВЕД 46.36 Оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами;
Код КВЕД 46.38 Оптова торгівля іншими продуктами харчування, у тому числі рибою, ракоподібними та молюсками;
Код КВЕД 46.72 Оптова торгівля металами та металевими рудами;
Код КВЕД 46.73 Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням;
Код КВЕД 46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами;
Код КВЕД 46.90 Неспеціалізована оптова торгівля;
Код КВЕД 47.11 Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами;
Код КВЕД 52.10 Складське господарство (основний);
Код КВЕД 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна

Примітка 2. Основні підходи до складання фінансової звітності
У відповідності до вимог Порядку подання фінансової звітності, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №419 з 1 січня 2012 року Товариство складає фінансову звітність згідно з положеннями Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ).
Керуючись МСФЗ 1 "Перше використання міжнародних стандартів фінансової звітності", Товариство обрало 1 січня 2012 року датою переходу на МСФЗ. При цьому, фінансова звітність Товариства за 2013 рік є першою повною річною фінансовою звітністю, що складається відповідно до вимог МСФЗ, що були розроблені Радою (Комітетом) з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, та роз'яснень Комітету з тлумачень міжнародної фінансової звітності, а також відповідно роз'яснень Постійного комітету з тлумачень, що були затверджені Комітетом з міжнародного бухгалтерського обліку та діяли на дату складання такої фінансової звітності.
Основні принципи облікової політики Товариства на 2013 рік затверджені наказами по Товариству. Облікова політика відповідає всім стандартам МСФЗ, чинним на дату складання першої повної фінансової звітності за МСФЗ (тобто, станом на 31 грудня 2013року).
Форми звітів складені у відповідності до вимог Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку затверджених наказом Міністерства фінансів України № 73 від 07 лютого 2013 року (Із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України № 627 від 27 червня 2013 року), у межах чинного законодавства, нормативних актів Міністерства фінансів України та міжнародних стандартів.
Фінансова звітність станом на 31 грудня 2012р. та за рік, що закінчився цією датою, була попередньою МСФЗ фінансовою звітністю Товариства, в якій було наведено інформацію про перехід Товариства на МСФЗ.

Представлена фінансова звітність за 2013 є першим повним комплектом фінансової звітності, що повністю відповідає МСФЗ та містить порівняльну інформацію у всіх звітах та примітках до фінансової звітності Товариства.

Звітна дата за звітний період

Датою річної фінансової звітності за 2013 рік є кінець дня 31 грудня 2013 року.

Функціональна валюта, валюта подання фінансової звітності та одиниця її виміру

Фінансова звітність представлена в українській гривні, що є функціональною валютою та валютою подання фінансової звітності Товариства. Уся фінансова інформація, представлена в українських гривнях, округлюється до найближчої тисячі, якщо не зазначене інше.
Операції в інших валютах розглядаються як операції в іноземній валюті. Операції в іноземній валюті спочатку відображаються у функціональній валюті за курсом, що діє на дату здійснення операції. Монетарні активи і зобов'язання, виражені в іноземній валюті, перераховуються у функціональну валюту за обмінним курсом НБУ, що діє на звітну дату. Усі курсові різниці відображаються у звіті про сукупний дохід за період.




Принципи оцінок

Фінансова звітність була підготовлена з використанням принципу обліку по історичній вартості за виключенням інвестицій, що підлягають оцінці за справедливою вартістю через прибутки або збитки, та інвестицій, що є в наявності для продажу.

Безперервність діяльності

Фінансова звітність була підготовлена на основі припущення про безперервність діяльності Товариства, у відповідності до якого реалізація активів та погашення зобов'язань відбувається в ході її звичайної діяльності.

Використання суджень та припущень для оцінки

При підготовці фінансової звітності були застосовані ряд оціночних суджень та припущень, які впливають на величину активів та зобов'язань, відображених у звітності. Встановлені припущення та судження ґрунтуються на історичному досвіді, поточних та очікуваних економічних умовах та іншій доступній інформації. Судження, що найбільш суттєво впливають на суми визнані у фінансовій звітності та оцінка значення яких може стати причиною коригувань балансової вартості активів та зобов'язань в наступному фінансовому році включають:
- Строк експлуатації основних засобів;
- Знецінення активів;
- Судові спори;
- Відстрочені податкові активи і зобов'язання.

Примітка 3. Основні положення облікової політики
Основні засоби

Об'єкти необоротних активів відображаються у звіті про фінансовий стан Товариства по первісній вартості за мінусом накопиченого зносу та будь-яких збитків від знецінення об'єкту. Первісна вартість таких засобів включає витрати, безпосередньо пов'язані із придбанням активів, і, по кваліфікаційним активам, капіталізовані витрати за позиками. Для об'єктів, зведених господарським способом - собівартістю будуть визнані всі витрати, безпосередньо пов'язані з веденням такого будівництва та розподілені накладні витрати (матеріали, заробітна плата, амортизація обладнання, задіяного у будівництві та ін.).
Витрати на ремонт та обслуговування відносяться в склад витрат того періоду, коли такі витрати були понесені.
Витрати на реконструкцію та модернізацію капіталізуються. Непридатні для подальшого використання частини основних засобів визнаються в складі запасів і в подальшому реалізуються як брухт.
Прибутки (збитки) від вибуття основних засобів відображаються в складі прибутків та збитків по мірі їх виникнення.
У вартість незавершеного будівництва включені аванси, видані на капітальне будівництво і придбання основних засобів.
Вартість об'єктів основних засобів відноситься на витрати шляхом нарахування амортизації протягом строку корисного використання такого активу. Для всіх об'єктів основних засобів, амортизація розраховується прямолінійним методом.
Товариство розділяє об'єкти основних засобів на наступні групи:
- Будови та споруди;
- Машини та обладнання;
- Автотранспорт;
- Інструменти, прилади, інвентар;
- Інші основні засоби.
Для кожного об'єкту основних засобів встановлюється свій очікуваний строк корисного використання. В деяких випадках, очікуваний строк корисного використання може бути меншим, аніж строк економічної служби активу в силу специфіки очікуваної корисності активу для Товариства. Розрахункова оцінка строку корисного використання активу проводиться із застосуванням професійного судження, заснованого на досвіді роботи Товариства з аналогічними активами. Очікуваний строк корисного використання регулярно (не рідше одного разу на рік) перевіряється, і, при необхідності, переглядається. Амортизація основних засобів нараховується лінійним методом протягом таких очікуваних строків корисної служби відповідних активів:

Група основних засобів Період (років)
Будівлі 20-40
Машини та обладнання 7-20
Автотранспорт 5-20
Інструменти, прилади, інвентар 5-10
Інші основні засоби 1-10

Товариство оцінює строк корисного використання основних засобів не рідше, аніж на кінець кожного фінансового року і, якщо очікування відрізняються від попередніх оцінок, зміни відображаються як зміна в облікових оцінках у відповідності до МСФО 8 (IAS 8) "Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки".
Такі оцінки можуть справляти суттєвий вплив на балансову вартість основних засобів та на амортизаційні відрахування протягом періоду.

Знецінення активів

Товариство оцінює балансову вартість матеріальних та нематеріальних активів на предмет наявності ознак знецінення таких активів. При оцінці на знецінення активів, які не генерують незалежні грошові потоки, такі активи відносяться до відповідної одиниці, яка такі потоки генерує. Наступні зміни у віднесення активів до одиниці, яка генерує грошові потоки, або ж розподіленні таких грошових потоків у періодах можуть мати суттєвий вплив на балансову вартість відповідних активів.

Резерв на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості
Товариство нараховує резерв на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості виходячи із оцінки Товариства можливості стягнення заборгованості з конкретних клієнтів. Якщо відбувається зниження кредитоспроможності будь-якого із крупних клієнтів, або фактичні збитки від невиконання зобов'язань боржниками перевищують оцінки Товариства, фактичні результати можуть відрізнятися від вказаних оцінок.
Якщо Товариство визначає, що не існує об'єктивного підтвердження факту знецінення конкретної дебіторської заборгованості, незалежно від суми, така дебіторська заборгованість включається до категорії дебіторів із близькими характеристиками кредитного ризику. Сукупні заборгованість за такими категоріями, в свою чергу, тестується на предмет знецінення.
Характеристики кредитного ризику, відповідно до яких відбувається групування дебіторської заборгованості, пов'язані із оцінкою майбутніх грошових потоків, які генеруються такою заборгованістю і в свою чергу залежать від здатності боржника погасити заборгованість відповідно до погоджених умов.
Майбутні грошові потоки за групою дебіторів, які оцінюються в сукупності на предмет знецінення, визначаються із договірних грошових потоків, поточних економічних умов в цілому, строків виникнення дебіторської заборгованості, досвід Товариства по списанню такої заборгованості в минулому, кредитоспроможності покупців, зміни умов оплати за договорами та інших обставин, які, на думку Товариства, можуть вплинути на майбутні грошові потоки від такої заборгованості.
Зміни в економіці, галузевій специфіці або ж у фінансовому становищі окремих клієнтів можуть мати наслідком коригування величини резерву на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості, відображеного у фінансовій звітності.

Оцінка доходів

Доходи від реалізації визнаються у розмірі справедливої вартості винагороди і представляє собою суму, що очікується отримати (або вже отриману) за товари, роботи чи послуги, надані в ході звичайної господарської діяльності, за вирахування очікуваних повернень товарів покупцями, знижок та інших аналогічних вирахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартість.

Реалізація товарів

Доходи від реалізації товарів визнаються за умови використання всіх наведених нижче положень:
" Товариство передало покупцю всі суттєві ризики і вигоди, пов'язані з володінням товарами;
" Товариство більше не контролює товари в тій мірі, яка зазвичай асоціюється с правом власності на товари;
" Сума доходів може бути достовірно визначена;
" Існує висока вірогідність отримання економічних вигод, пов'язаних з операцією;
" Понесені або очікувані витрати, пов'язані з операцією, можуть бути достовірно визначені.

Надання послуг

Доходи від надання послуг визнаються, коли: сума доходів може бути достовірно визначена; існує вірогідність того, що економічні вигоди, пов'язані з операцією, надійдуть Товариству і понесені та очікувані витрати, пов'язані з операцією, можуть бути достовірно визначені.

Судові спори
Товариство використовує судження для оцінки і визнання резервів і розкриття умовних зобов'язань відносно наявних судових розглядів та інших претензій, які очікують рішення шляхом мирного врегулювання, захисту інтересів в суді або державного втручання, а також розкриття інших умовних зобов'язань. Судження пов'язані з оцінкою вірогідності позитивного результату наявних претензій або виникнення зобов'язання, а також можливої величини резерву, необхідного для остаточного врегулювання. У зв'язку з невизначеністю, властивій процедурі оцінки, фактичні витрати можуть відрізнятися від нарахованих резервів. Оцінка величини нарахованих резервів може мінятися у міру отримання нової інформації. Перегляд оцінок величин нарахованих зобов'язань може мати істотний вплив на майбутні операційні результати.

Відстрочені податкові активи та зобов'язання

Відстрочені податкові активи та зобов'язання переглядаються на кожну звітну дату і знижуються у випадку, якщо стає очевидно, що не буде отриманий відповідний прибуток до оподаткування. Оцінка вірогідності включає судження, що ґрунтуються на очікуваних результатах діяльності. Для оцінки вірогідності реалізації відстрочених податкових активів (зобов'язань) в майбутньому використовуються різні фактори, включаючи операційні результати минулих років, операційний план, закінчення терміну відшкодування податкових збитків і стратегії податкового планування. Якщо фактичні результати відрізняються від оцінених, або ці оцінки повинні бути переглянуті в майбутніх періодах, це може чинити негативний вплив на фінансове положення, результат від операцій і потоки грошових коштів. У випадку якщо величина визнання відстрочених податкових активів в майбутньому повинна бути зменшена, це скорочення буде визнано в звіті про сукупний дохід.

Оренда

Оренда, за умовами якої, до Товариства перейдуть всі ризики і вигоди, пов'язані із правом власності на актив, буде класифікуватися як фінансова оренда. Інші види оренди класифікуються як операційна оренда.
Витрати по операційній оренді відноситься на витрати рівномірно протягом терміну оренди об'єкта.
Активи, отримані на умовах фінансової оренди, визнаються та відображаються у складі об'єктів основних засобів по найменшій із: справедливій вартості об'єкта на дату придбання чи поточній дисконтованій вартості майбутніх мінімальних орендних платежів.
Платіж за фінансовою орендою розподіляється між фінансовими витратами та погашенням суми основного боргу щоб досягти постійної ставки відсотка на залишок суми основного боргу. Витрати за фінансовою орендою включають у склад витрат на відсотки у звіті про фінансові результати.
Політика щодо амортизації об'єктів основних засобів, отриманих за фінансовою орендою, відповідає загальній політиці нарахування амортизації на власні об'єкти основних засобів. Якщо за умовами фінансового лізингу Товариство в кінці строку договору не отримує право власності на об'єкт, то строком амортизації буде менший із строку дії договору або строку корисного використання.



Нематеріальні активи

Нематеріальні активі відображаються в обліку по первісній вартості за вирахуванням нарахованої сум нарахованої амортизації та резерву під знецінення.
Самостійно створені нематеріальні активи визнаються лише якщо вони створені на стадії розробки (в розумінні МСФО 38 "Нематеріальні активи") і Товариство може продемонструвати наступне:
- Технічну здійсненність завершення створення нематеріального активу, так, щоб його можна було використовувати або продано;
- Намір завершити створення нематеріального активу та використовувати його або продати;
- Здатна використати нематеріальний актив;
- Те, яким чином нематеріальний актив буде створювати ймовірні майбутні економічні вигоди;
- Наявність достатніх технічних, фінансових та інших ресурсів для завершення розробки, використання активу.
- Здатність надійно оцінити витрати, які відносяться до нематеріального активу в процесі його розробки.
Амортизація нараховується прямолінійним методом протягом строку корисного використання активу. Нематеріальні активи перевіряються на знецінення при появі ризиків знецінення. Очікуваний строк використання активу перевіряється на кінець кожного звітного періоду. Зміна строків корисного використання є зміною облікових оцінок і відображається перспективно.

Запаси

Товарно-матеріальні запаси відображаються по найменшій із вартості придбання чи чистої вартості реалізації.
При відпуску запасів в продаж, виробництво та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за оцінкою ФІФО.
Вартість запасів власного виробництва та вартість незавершеного виробництва включає відповідну долю загальновиробничих витрат.

Грошові кошти та їх еквіваленти

До складу грошових коштів відносяться грошові кошти на рахунках в банку та в касі, а також депозити до запитання. До складу еквівалентів грошових коштів відносяться короткострокові високоліквідні фінансові вкладення, які можуть бути легко конвертовані в грошові кошти, зі строком погашення не більше трьох місяців, вартість яких схильна до незначних коливань.

Фінансові інструменти
Визнання фінансових інструментів

Товариство визнає фінансові активи та фінансові зобов'язання у звіті про фінансовий стан тоді і тільки тоді, коли вони стають стороною контрактних зобов'язань щодо фінансових інструментів. Фінансові активи та зобов'язання визнаються на дату здійснення операції.
Згідно з МСБО 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка" фінансові активи класифікуються у такі чотири категорії: фінансові активи, що переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток; позики та дебіторська заборгованість; інвестиції, утримувані до погашення, і фінансові активи, які утримуються на підприємстві для продажу. При первісному визнанні фінансових активів, вони визнаються за справедливою вартістю плюс у разі, якщо це не інвестиції, що переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, витрати за угодою, прямо пов'язані з придбанням або випуском фінансового активу. Коли Товариство стає стороною за договором, то воно розглядає наявність у ньому вбудованих похідних інструментів. Вбудовані похідні інструменти відокремлюються від основного договору, який не оцінюється за справедливою вартістю через прибуток або збиток у разі, якщо аналіз показує, що економічні характеристики і ризики вбудованих похідних інструментів істотно відрізняються від аналогічних показників основного договору.
Товариство класифікує фінансові активи безпосередньо після первісного визнання і, якщо це дозволено або прийнятно, переглядає встановлену класифікацію наприкінці кожного фінансового року.
Усі угоди з купівлі або продажу фінансових активів на "стандартних умовах" визнаються на дату укладення угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити актив. Угоди з купівлі або продажу на "стандартних умовах" - це купівля або продаж фінансових активів, яка вимагає поставки активу у строк, встановлений законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку.

Фінансові активи, які переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток

Фінансовий актив є фінансовим активом, який переоцінюється за справедливою вартістю через прибуток або збиток, якщо він класифікується як утримуваний для продажу або є таким після первісного визнання. Фінансові активи переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, якщо Компанія управляє такими інвестиціями та приймає рішення про купівлю або продаж на основі їхньої справедливої вартості відповідно до прийнятого управління ризиками або інвестиційною стратегією. Після первісного визнання витрати, що мають відношення до здійснення операції, визнаються у прибутках або збитках у міру виникнення. Фінансові активи, які переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, оцінюються за справедливою вартістю; відповідні зміни визнаються у прибутках або збитках. У звітному періоді таких активів у Товариства не було.

Позики та дебіторська заборгованість

Позики та дебіторська заборгованість - це непохідні фінансові активи з фіксованими або визначуваними платежами, які не котируються на активному ринку. Після первісної оцінки позики та дебіторська заборгованість обліковуються за амортизованою вартістю з використанням ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву під знецінення. Амортизована вартість розраховується з урахуванням знижок або премій, що виникли при придбанні, і включає комісійні, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки, і витрати по здійсненню угоди. Доходи і витрати, що виникають при припиненні визнання активу у фінансовій звітності, при знеціненні та нарахуванні амортизації, визнаються у звіті про фінансові результати за період.
При первісному визнанні позики видані обліковуються за справедливою вартістю виданих коштів, яка визначається з використанням ринкових процентних ставок на подібні інструменти, якщо вони істотно відрізняються від процентної ставки за виданою позикою. Видані позики оцінюються за амортизованою вартістю із застосуванням методу ефективного відсотка. Різниця між справедливою вартістю виданих коштів та сумою погашення позики відображається як відсотки до отримання протягом строку, на який видано позику. Амортизована вартість розраховується з урахуванням будь-яких витрат, пов'язаних із здійсненням операції, та будь-якого дисконту або премії при погашенні.
Позики, строк погашення яких більше дванадцяти місяців від дати звіту про фінансовий стан, включаються до складу необоротних активів.
Дебіторська заборгованість відображається з врахуванням податку на додану вартість (ПДВ) та первісно враховується по вартості, яку повинен буде сплатити дебітор. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість коригується на суму резерву під знецінення. Резерв під сумнівну заборгованість створюється за наявності об'єктивних свідоцтв того, що компанія не зможе отримати заборгованість з врахуванням вихідних умов. Ознаками того, що дебіторська заборгованість знецінена вважаються суттєві фінансові труднощі контрагента, ймовірність його банкрутства, реорганізації, несплата або прострочення платежу. У разі, коли дебіторська заборгованість стає безнадійною, вона списується за рахунок резерву під сумнівну дебіторську заборгованість. Оплата раніше списаних сум визнається в складі доходів періоду.

Справедлива вартість

Очікувана справедлива вартість фінансових активів і зобов'язань визначається з використанням наявної інформації про ринок і відповідних методів оцінки. Однак для інтерпретації маркетингових даних з метою оцінки справедливої вартості необхідний кваліфікований висновок. Відповідно, при оцінці не обов'язково зазначати суму, яку можна реалізувати на існуючому ринку. Використання різних маркетингових припущень та/або методів оцінки може мати значний вплив на очікувану справедливу вартість.
Очікувана справедлива вартість фінансових активів і зобов'язань визначається з використанням дисконтованих грошових потоків та інших відповідних методів оцінки на кінець року; вона не вказує на справедливу вартість цих інструментів на дату підготовки цієї фінансової звітності. Ці оцінки не відображають ніяких премій або знижок, які могли б випливати з пропозиції одночасного продажу повного пакету певного фінансового інструменту Товариства. Оцінка справедливої вартості ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутніх грошових потоків, існуючої економічної ситуації, ризиків, притаманних різним фінансовим інструментам, та інших факторів.
Оцінка справедливої вартості ґрунтується на існуючих фінансових інструментах без спроб оцінити вартість очікуваної ф'ючерсної угоди та вартість активів і пасивів, які не вважаються фінансовими інструментами. Крім того, податкова раміфікація (розгалуженість) пов'язана з реалізацією нереалізованих прибутків і збитків, може вплинути на оцінку справедливої вартості і тому не враховувалася у цій звітності.
Фінансові активи і фінансові зобов'язання Товариства містять грошові кошти і еквіваленти грошових коштів, дебіторську і кредиторську заборгованості, інші зобов'язання та позики. Облікова політика щодо їхнього визнання та оцінки розкривається у відповідних розділах цих Приміток.
Протягом звітного періоду Товариство не використовувала фінансових деривативів, процентних свопів і форвардних контрактів для зменшення валютних або відсоткових ризиків.

Аванси видані

Аванси видані відображаються по фактичній вартості за вирахуванням резерву під знецінення. Сума авансів на придбання активу включається до його балансової вартості при отриманні Товариством контролю над цим активом та при наявності ймовірності того, що майбутні економічні вигоди, пов'язані з ним, будуть отримані Компанією. Інші аванси списуються за рахунок прибутків та збитків при отриманні товарів або послу, що відносяться до них. За наявності ознак того, що активи, товари та послуги, що відносяться до авансів, не будуть отримані, балансова вартість авансів підлягає списанню, а відповідний збиток від знецінення відображається в складі прибутків та збитків. Аванси видані відносяться до довгострокових активів, коли товари або послуги, за які здійснена оплата, будуть отримані через один рік і пізніше, або коли аванси відносяться до активу, який після первісного визнання буде віднесений до категорії необоротних активів.

Податок на додану вартість

Податок на додану вартість стягується з Товариства за ставкою визначеною в ст.. 193 ПКУ та з урахуванням Підрозділу 2 Розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" . Зобов'язання Товариства з ПДВ дорівнює загальній сумі ПДВ, що акумульована за звітний період, та виникає на дату відвантаження товарів покупцям (надання послуг) або на дату отримання оплати від покупців, в залежності від того, що відбулося раніше. Податковий кредит з ПДВ - це сума, на яку Товариство має право зменшити свої зобов'язання з ПДВ за звітний період. Право на податковий кредит виникає в момент отримання товарів (робіт, послуг) або в момент оплати постачальнику в залежності від того, що відбулося раніше. ПДВ по операціям з продажу та придбання визнається в балансі розгорнуто та відображається окремо як актив та зобов'язання з ПДВ.

Статутний капітал

Звичайні акції класифікуються у складі статутного капіталу. Витрати, безпосередньо пов'язані з випуском звичайних акцій і опціонів, визнаються як зменшення капіталу, за вирахуванням відповідних податків.

Зобов'язання за дивідендами

Зобов'язання по виплаті дивідендів визнаються у складі зобов'язань в періоді, в якому дивіденди затверджені акціонерами.

Прибуток на акцію

Прибуток на акцію розраховується шляхом ділення прибутку (збитку), що відноситься на долю звичайних акціонерів, на середньозважене число звичайних акцій в обігу.



Податок на прибуток

Податок на прибуток за рік включає поточний нарахований податок і відстрочений податок. Податок на прибуток визнається в звіті про фінансові результати за винятком випадків, коли нарахування податку на прибуток відноситься до статей, визнаних безпосередньо в капіталі (в цьому випадку він визнається в капіталі) або ж у складі іншого сукупного доходу (визнається у складі іншого сукупного доходу).
Сума поточного податку до сплати розраховується Товариством від прибутку до оподаткування, визначуваної відповідно до податкового законодавства України із застосуванням податкової ставки, що діє на звітну дату, а також включає коригування податкових зобов'язань за минулі роки.
Відстрочений податок розраховується з використанням балансового методу на суму тимчасових різниць між балансовою вартістю активів і зобов'язань, використовуваній для складання фінансовій звітності, та їх вартістю, використовуваною для податкових цілей. Величина відстроченого податку визначається з урахуванням очікуваного способу реалізації активів або сплати зобов'язань із застосуванням податкових ставок, що діють або оголошених на звітну дату. Відстрочені податкові активи і зобов'язання приймаються до заліку для цілей фінансової звітності, оскільки вони відносяться до податку на прибуток, що стягується одним і тим же податковим органом.
Відстрочений податковий актив визнається тільки в розмірі, що не перевищує очікуваної в майбутньому величини податків від прибутку до оподаткування, за рахунок яких цей актив буде реалізований. Сума відстроченого податкового активу зменшується, якщо отримання відповідної вигоди від його реалізації стає маловірогідним.
У грудні 2010 року в Україні було прийнято Податковий кодекс, який діє з січня 2011 року, а щодо податку на прибуток підприємств - з квітня 2011 року. Для розрахунку податку на прибуток згідно з положеннями ПКУ застосовуються такі ставки податку на прибуток:
до 01 квітня 2011 - 25 %;
з 01 квітня 2011 до 31 грудня 2011 - 23 %;
з січня 2012 року до 31 грудня 2012 - 21 %,
з 01 січня 2013 до 31 грудня 2013 - 19 %;
з 01 січня 2014 - 18 %.
Однак слід зазначити, що у відповідності до норм Закону України № 713 -VII від 19.12.2013 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України про ставки окремих податків" ставка податку на прибуток в 2014 році складає 18 %.
У цьому звіті керівництво Товариство відобразило вплив нового Податкового кодексу на поточні та відстрочені податки на прибуток, пов'язані зі зміною ставок податку на прибуток, а також у зв'язку зі зміною податкової балансової вартості основних засобів. При розрахунку сум відстрочених податкових активів і зобов'язань Товариство використовувала ставки податку, які, як очікується, діятимуть у період реалізації тимчасових різниць, які призвели до виникнення відповідних відкладених податкових активів і зобов'язань

Резерви та забезпечення наступних витрат та платежів

Резерви визнаються, якщо Товариство, внаслідок певної події в минулому, має юридичні або добровільно прийняті на себе зобов'язання, для урегулювання яких з великою ймовірністю, знадобиться відтік ресурсів, що несуть у собі майбутні економічні вигоди, і які можна оцінити з великим ступенем надійності.

Інші резерви

Інші резерви відбиваються в балансі у випадках, якщо Товариство має юридичні або фактичні зобов'язання, що виникли в результаті минулої події, і існує вірогідність відтоку економічних вигод при виконанні таких зобов'язань, а також сума резерву може бути надійно визначена.

Операційні та неопераційні доходи та витрати

Операційні доходи і витрати включають різні види доходів і витрат, що виникають в результаті господарської діяльності Товариства.
Певні доходи і витрати презентовані окремо від доходів та витрат від операційної діяльності у зв'язку з їх істотністю і природою виникнення для повнішого віддзеркалення фінансових результатів діяльності Товариства.

Визнання доходу

Доходи від реалізації визнаються в розмірі справедливої вартості винагороди, отриманої або який підлягає отриманню, і являють собою суми до отримання за товари та послуги, надані в ході звичайної господарської діяльності, за вирахуванням очікуваних повернень товару покупцями, знижок та інших аналогічних відрахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартість ("ПДВ").
Виручка від реалізації матеріальних активів відображається в звіті про сукупний дохід, коли істотна частина ризиків і винагород від володіння такими активами перейшла до покупця, сума виручки може бути надійно визначена, та ймовірне надходження до підприємства економічних вигод, пов'язаних з операцією, і витрати, понесені або які будуть понесені в майбутньому по даній операції, можуть бути надійно визначені.
Виручка за контрактом на надання послуг відображається щодо стадії завершення контракту.
Процентні доходи визнаються в звіті про фінансові результати за принципом нарахування, виходячи з суми основного боргу і ефективної процентної ставки, яка дисконтує очікувані майбутні притоки грошових коштів протягом терміну дії фінансового активу до залишкової вартості активу.

Визнання витрат

Витрати визнаються в звіті про сукупний дохід за принципом нарахування з урахуванням ефективного доходу по зобов'язаннях.
Всі процентні і інші витрати по позикових засобах, що не відносяться безпосередньо до придбання, будівництва або виробництва активу, що відповідає визначеним вимогам, списуються у витрати по мірі їх виникнення.

Фінансові доходи та витрати

Фінансові доходи та витрати включають в себе відсоткові витрати по позиковим коштам, відсотковий дохід від розміщених коштів.
Витрати по позиковим коштам, які відносяться до активів, для створення яких необхідний значний проміжок часу, капіталізується у складі таких активів. Всі інші відсоткові та інші витрати по позиковим коштам відносяться на витрати з використанням ефективної відсоткової ставки.
Відсоткові доходи визнаються по мірі нарахування за ефективною ставкою доходності активу.

Примітка 4. Нові стандарти та інтерпретації
Нові і переглянуті стандарти і інтерпретації, які повинні застосовуватися Компанією.
В цілому, облікова політика відповідає тій, яка застосовувалася в попередньому звітному році. Деякі нові стандарти і інтерпретації стали обов'язковими для застосування з 1 січня 2013 року. Нижче приведені нові і переглянуті стандарти і інтерпретації, які повинні застосовуватися Компанією нині або в майбутньому :

Поправка до МСБО 1 "Представлення фінансової звітності - представлення компонентів іншого сукупного доходу" міняє угрупування статей, що представляються у складі іншого сукупного доходу. Статті, які можуть бути перекласифіковані до складу прибутку або збитку в певний момент в майбутньому (наприклад, у разі припинення визнання або погашення), повинні представлятися окремо від статей, які ніколи не будуть перекласифіковані. Поправка впливає виключно на подання і не впливає на фінансове положення або фінансові результати діяльності Компанії

Поправки до МСБО 19 "Винагород працівникам". Згідно з поправками, зроблена зміна в порядку визнання актуарних прибутків і збитків, а також вартості послуг минулих періодів і секвестру пенсійних планів, змінено визначення "вихідна допомога". Актуарні прибутки і збитки не можна переносити на майбутні періоди із застосуванням методу коридору або признаватися у складі прибутку або збитку. Вартість послуг минулих періодів признається в тому періоді, в якому сталася зміна умов пенсійного плану; виплати, на які у працівника ще не виникло права, тепер не розподілятимуться на увесь період надання послуг в майбутньому. Також введені додаткові вимоги до розкриття інформації, а також ризиків, які виникають по планах зі встановленими виплатами і планах, що реалізовуються декількома працедавцями. Поправки не вплинули на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

МСБО 27 "Окрема фінансова звітність" в редакції 2011 включає вимоги по складанню окремої фінансової звітності для компаній, що становлять консолідовану фінансову звітність. Вимоги до складання консолідованої фінансової звітності перенесені в новий стандарт МСФЗ 10. Прийняття стандарту не вплинуло на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

МСБО 28 "Інвестицій в асоційовані і спільні компанії" в редакції 2011 об'єднує в собі ті вимоги стандартів МСФЗ 28 в попередній редакції і МСБО 31 "Спільна діяльність", які було вирішено залишити в силі і не включати в нові стандарти МСФЗ 11 і МСФЗ 12. Прийняття стандарту не вплинуло на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

Поправки до МСФЗ 1 "Позики, надані державою". Згідно з цими поправками компанії, уперше МСФЗ, що застосовують, повинні застосовувати вимоги МСБО 20 "Облік державних субсидій і розкриття інформації про державну допомогу" перспективно до наявних у них на дату переходу на МСФЗ позик, наданих державою. Поправка не має впливу на фінансову звітність Компанії.

Поправки до МСФЗ 7 "Розкриття інформації - взаємозалік фінансових активів і фінансових зобов'язань". Компанії зобов'язані розкривати інформацію про права на здійснення взаємозаліку і відповідні угоди (наприклад, угоди про надання забезпечення). Нові вимоги по розкриттю інформації застосовуються до усіх визнаних фінансових інструментів, які згортаються відповідно до МСБО 32 " Фінансові інструменти : представлення інформації". Поправки не впливають на фінансовий стан або результати діяльності Компанії.

МСФЗ 10 "Консолідована фінансова звітність" вводить єдину модель консолідації, згідно якої поняття контролю визначається як основа консолідації для усіх типів компаній. Справжній стандарт встановлює вимоги для випадків, коли визначення контролю ускладнене, у тому числі для випадків з потенційними правами голосу, правовідносинами принципала і агента, контролем специфічних активів і обставин, при яких права голосу не є домінуючим чинником при визначенні контролю. Окрім цього, МСФЗ 10 вводить особливе керівництво з питань правовідносин принципала і агента. Стандарт також містить вимоги до обліку і процедури консолідації, які переносяться з МСБО 27 і залишаються незмінними. МСФЗ 10 замінює собою вимоги до консолідації, що містяться в ПКИ 12 "Консолідація - компанії спеціального призначення" і МСБО 27 "Консолідована і окрема фінансова звітність". Застосування МСФЗ 10 не вплинуло на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

МСФЗ 11 " Спільні угоди" покращує облік спільних угод шляхом введення методу, який вимагає від сторін спільної угоди визнання своїх прав і зобов'язань, витікаючих з цієї угоди. Класифікація загальної угоди визначається шляхом оцінки прав і зобов'язань сторін, витікаючих з цієї угоди. Стандарт пропонує тільки два види спільної угоди - спільні операції і спільну діяльність. МСФЗ 11 також виключає пропорційну консолідацію як метод обліку спільних угод. МСФЗ 11 замінює собою МСБО 31 "Участь в спільній діяльності" і ПКІ 13 "Спільно контрольовані підприємства - немонетарні вклади учасників спільного підприємництва". Застосування МСФЗ 11 не вплинуло на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

МСФЗ 12 "Розкриття інформації про інвестиції в інші компанії" є новим комплексним стандартом, містить вимоги до розкриття інформації про усі види інвестицій в інші компанії, включаючи дочірні компанії, спільні угоди, що асоціюються компанії і неконсолідовані структуровані компанії. МСФЗ 12 набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2013 або після цієї дати. Дозволяється дострокове застосування. Застосування МСФЗ 12 не вплинуло на фінансовий стан і результати діяльності Компанії.

МСФЗ 13 "Оцінка за справедливою вартістю" об'єднує в одному стандарті усі вказівки відносно оцінки справедливої вартості згідно МСФЗ. МСФЗ 13 не вносить змін у визначення того, коли треба використати справедливу вартість, а надає вказівки відносно оцінки справедливої вартості згідно МСФЗ, коли її використання вимагається або дозволяється іншими стандартами у складі МСФЗ. МСФЗ 13 також вимагає розкриття додаткової інформації. Застосування МСФЗ 13 не зробило істотного впливу на оцінки справедливої вартості, які визначаються Компанією. Там, де це необхідно, додаткова інформація розкривається в окремих примітках по активах і зобов'язаннях, для яких визначалася справедлива вартість.

Інтерпретація IFRIC 20 "Витрат на розкривні роботи на етапі експлуатації родовища", що розробляється відкритим способом, застосовується відносно витрат на видалення шлакових порід (розкривні роботи), що виникають на етапі експлуатації родовища, що розробляється відкритим способом. У інтерпретації розглядається метод обліку вигод від розкривних робіт. Ця інтерпретація не має впливу на фінансову звітність Компанії.

Щорічні удосконалення МСФЗ
Перераховані нижче удосконалення не мали впливу на фінансову звітність Компанії :

МСФЗ 1 "Перше застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності". Це удосконалення роз'яснює, що компанія, яка припинила застосовувати МСФЗ у минулому і вирішила, що зобов'язана знову складати звітність по МСФЗ, має право застосувати МСФЗ 1 повторно. Якщо МСФЗ 1 не застосовується повторно, компанія повинна ретроспективно перерахувати фінансову звітність начебто вона ніколи не припиняла застосовувати МСФЗ.

МСБО 1 "Представлення фінансової звітності". Це удосконалення роз'яснює різницю між додаткової порівняльної інформації, що надається на добровільній основі, і мінімумом необхідної порівняльної інформації. Як правило, мінімальною необхідною порівняльною інформацією є інформація за попередній звітний період.

МСБО 16 "Основні засоби". Це удосконалення роз'яснює, що основні запасні частини і допоміжне устаткування, які задовольняють визначенню основних засобів, не є запасами.

МСБО 32 "Фінансові інструменти: представлення інформації". Це удосконалення роз'яснює, що податок на прибуток, що відноситься до виплат на користь акціонерів, враховується відповідно до МСФЗ( IAS ) 12 "Податок на прибуток".

МСБО 34 "Проміжна фінансова звітність". Це удосконалення приводить у відповідність вимоги по розкриттю в проміжній фінансовій звітності інформації про загальні суми активів сегменту з вимогами по розкриттю в ній інформації про зобов'язання сегменту. Згідно з цим роз'ясненням, розкриття інформації в проміжній фінансовій звітності також повинні відповідати розкриттям інформації в річній фінансовій звітності.

МСФЗ і Інтерпретації, що не набули чинності

Компанія не застосовувала наступні МСФЗ і Інтерпретації МСФЗ і МСБО, які були опубліковані, але не набули чинності:

Поправки до МСБО 32 - "Взаємозалік фінансових активів і фінансових зобов'язань" описують, як слід правильно застосовувати критерії взаємозаліку в МСБО 32 відносно систем розрахунків (таких як системи єдиного клірингового центру), у рамках яких використовуються механізми неодночасних валових платежів. Передбачається, що ці поправки не матимуть впливу на фінансове положення або фінансові результати діяльності Компанії. Поправки набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2014 року або після цієї дати.

Поправки до МСБО 36 - "Розкриття інформації відносно суми очікуваного відшкодування для нефінансових активів". Ця поправка зменшує обставини, при яких відшкодовувана сума активів або генеруючих одиниць має бути розкрита, і вводиться явна вимога про розкриття ставки дисконтування при визначенні знецінення (чи сторнування знецінення), де сума очікуваного відшкодування(на основі справедливої вартості за вирахуванням витрат по вибуттю) визначається з використанням дисконтування. Поправки набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2014 року або після цієї дати. Передбачається, що ці поправки не матимуть впливу на фінансове положення або фінансові результати діяльності Компанії.

МСФЗ 9 "Фінансові інструменти: класифікація і оцінка", стандарт опублікований в листопаді 2009 року, він замінює МСБО 39 "Фінансових інструментів: визнання і оцінка" в частині класифікації і оцінки фінансових інструментів. Вступ в силу цього стандарту був запланований для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2015 року, але надалі дата набуття чинності була скасована. Компанія оцінює вплив стандарту на свою фінансову звітність.

Поправки до МСФЗ 10, МСФЗ 12 і МСБО 27 - "Інвестиційні компанії " набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2014 або після цієї дати і передбачають виключення з вимог про консолідацію для компаній, які відповідають визначенню інвестиційної компанії згідно МСФЗ 10. Виключення з вимог про консолідацію вимагає, щоб інвестиційні компанії враховували дочірні компанії за справедливою вартістю через прибуток або збиток. Ці поправки не матимуть впливу на фінансове положення або фінансові результати діяльності Компанії.

Поправки до МСБО 39 - "Новація похідних інструментів і продовження обліку хеджування". У цих поправках передбачається виключення з вимоги про припинення обліку хеджування у разі, коли новація похідного інструменту, визначеного як інструмент хеджування, відповідає встановленим критеріям. Ці поправки набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2014 року або після цієї дати. Компанія чекає, що ці поправки не матимуть впливу на фінансове положення або фінансові результати його діяльності.

Інтерпретація IFRIC 21 "Обов'язкові платежі". У Інтерпретації роз'яснюється, що компанія визнає зобов'язання по обов'язкових платежах тоді, коли відбувається дія, що спричиняє за собою їх сплату. У разі обов'язкового платежу, виплату якого потрібно у разі досягнення мінімального порогового значення, в інтерпретації встановлюється заборона на визнання передбачуваного зобов'язання до досягнення встановленого мінімального порогового значення. Інтерпретація IFRIC 21 набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 січня 2014 або після цієї дати. Ця інтерпретація не вплине на фінансову звітність Компанії.

Поправки до МСБО 19 - "Програми зі встановленими виплатами: внески працівників". Поправки уточнюють вимоги, що пред'являються до того, яким чином внески працівників або третіх осіб, пов'язані з послугами, слід віднести до періодів надання послуги. Крім того, вона дозволяє, але не зобов'язує визнавати такі внески як зниження вартості послуг в періоді, в якому відповідна послуга надається, у разі, якщо сума вкладу не залежить від числа років надання послуг. Ці поправки набувають чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 липня 2014 року або після цієї дати. Компанія чекає, що ці поправки не матимуть впливу на фінансове положення або фінансові результати його діяльності.

Програма "Щорічні удосконалення МСФЗ". Ряд змін до стандартів, прийнятих у рамках програм по щорічному удосконаленню МСФЗ, набуває чинності для річних звітних періодів, що починаються 1 липня 2014 або після цієї дати. Ці поправки в основному носять уточнюючий характер, що дозволить зняти деякі невизначеності у формулюваннях і так далі. Прийняття цих удосконалень не вплине на фінансову звітність Компанії.
Примітка 5. Основні засоби

Основні засоби представлені наступним чином:

Будинки та споруди Машини та обладнання Транспортні засоби Інструменти, прилади та інвентар та інші необоротні матеріальні активи Разом

Первісна вартість
на 01.01.2012 25656 6506 1551 795 34508
Надходження 10647 2843 91 27 13608
Переоцінка -2822 -2822
Вибуття 145 30 34 60 269
на 31.12.2012 36158 6497 1608 762 45025
Надходження 5473 3301 4468 101 13343
Переміщення 0
Переоцінка 0
Вибуття 112 66 6 184
на 31.12.2013 41631 9686 6010 857 58184
Накопичений знос 0
на 01.01.2012 15876 3319 734 638 20567
Нараховано знос за період 1862 767 142 133 2904
Знос по вибувшим 143 29 27 59 258
Переоцінка -2642 -2642
на 31.12.2012 17595 1415 849 712 20571
Нараховано знос за період 2538 1062 188 234 4022
Переоцінка 0 -83 -83
Знос по вибувшим 108 59 6 173
на 31.12.2013 20133 2369 978 857 24337
Залишкова вартість 0
на 01.01.2012 9780 3187 817 157 13941
на 31.12.2012 18563 5082 759 50 24454
на 31.12.2013 21498 7317 5032 0 33847

У наступній таблиці надано дані щодо основних засобів, які повністю амортизовані,:
2013 2012
Основні засоби, повністю амортизовані, первісна вартість 2823 2822



Примітка 6. Нематеріальні активи
Нижче наведені інформація щодо руху нематеріальних активів протягом 2012-2013 років:
Права користування природними ресурсами Авторське право та суміжні з ним права Інші нематеріальні активи Разом
Первісна вартість
на 01.01.2012 - - 47
Надходження - -
Переоцінка -7
Вибуття - -
на 31.12.2012 - - 40
Надходження - - -
Вибуття - - -
на 31.12.2013 - - -
Накопичена амортизація
на 01.01.2012 - - 40
Амортизація за період - - 40
на 31.12.2012 - - 0
Амортизація за період - - -
на 31.12.2013 - - -
Залишкова вартість - -
на 01.01.2012 - - 7
на 31.12.2012 - - -
на 31.12.2013 - - -



Примітка 7. Відстрочені податки
Відстрочені податки станом на 31.12.2012 року та 31.12.2013 року у товариства відсутні
Примітка 8. Запаси
Станом на 31 грудня запаси включають:
2013 2012
Сировина й матеріали 1903 1848
Товари 46 112
Готова продукція/товари 8 11
Поточні біологічні активи 9
15
1966 1986

Керівництво Товариства приймає рішення про списання запасів до їх чистої вартості реалізації виходячи з їх структури та ознак економічного, технічного та фізичного зносу. Станом на 31 грудня 2013 року балансова вартість запасів показана за вирахуванням сум списання бракованих запасів та списання запасів до їх чистої вартості реалізації в сумі 1966 тис.грн. (на 31 грудня 2012: 1986 тис.грн.).


Примітка 9. Дебіторська заборгованість
Дебіторська заборгованість представлена наступним чином:
2013 2012
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:
Дебіторська заборгованість третіх осіб 13230 12438
Дебіторська заборгованість пов'язаних осіб
мінус: резерв сумнівних боргів
13230 12438

Торгова дебіторська заборгованість є безпроцентною і, як правило, погашається протягом 30 - 90 днів.
Далі наведено аналіз по термінах виникнення торгової та іншої дебіторської заборгованості за станом на 31 грудня:

Не прострочена і не знецінена Прострочена, але не знецінена
До 12 місяців 12-18 місяців від 18 до 36 місяців Всього
13230 - - 13230


2013 2012
Інша поточна дебіторська заборгованість:
Дебіторська заборгованість за авансами виданими 554 389
Дебіторська заборгованість за податковими платежами
Інша поточна дебіторська заборгованість пов'язаних сторін
Інша поточна дебіторська заборгованість
резерв сумнівних боргів
554 389

Примітка 10. Грошові кошти та їх еквіваленти
Станом на 31 грудня грошові кошти та еквіваленти представлені таким чином:

2013 2012
Кошти на поточних рахунках 505 18


Примітка 11 Статутний капітал

Статутний капітал Компанії станом на 31.12.2012 року та 31.12.2013 року становив 3043269 гривень. Статутний капітал поділено на 12173076 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. за одну акцію.

Розподіл прибутку
У відповідності до українського законодавства Товариство розподіляє прибуток у якості дивідендів на основі бухгалтерської звітності складеної за МСФЗ. У відповідності до українського законодавства розподілу підлягає чистий прибуток.

Примітка 12 Кредиторська заборгованість
Кредиторська заборгованість представлена наступним чином:
2013 2012
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги:
Кредиторска заборгованість заборгованість за товари, роботи, послуги 11616 11310

Інша поточна кредиторська заборгованість
За розрахунками з учасниками 122 122
з бюджетом 216 96
зі страхування 542 165
з оплати праці 1220 364
Інші поточні зобов'язання 346 260


Примітка 13 Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року доходи Товариства складали:
2013 2012

Дохід від реалізації 110080 77326



Примітка 14 Собівартість реалізації
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року собівартість реалізованої продукції складала:
2013 2012
Собівартість реалізованих
92928
62799
Примітка 15 Адміністративні витрати
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року адміністративні витрати складали:
2013 2012
адміністративні витрати 3389 4008

Примітка 16 Витрати на збут
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року витрати на збут складали:
2013 2012
Витрати на збут 281 172

Примітка 17 Інші операційні доходи
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року інші операційні доходи Товариства складали:
2013 2012
Інші операційні доходи 107 86

Примітка 18 Інші операційні витрати
За рік, що закінчився 31 грудня 2013 року інші операційні витрати Товариства складали
2013 2012
Інші операційні витрати 529 527

Примітка 19 Потенційні та умовні зобов'язання
Юридичні питання
В ході звичайної господарської діяльності Товариство виступає в якості відповідача за окремими судовими позовами та претензіями. Керівництво вважає, що максимальна відповідальність по зобов'язаннях, у разі їх виникнення, внаслідок таких позовів або претензій, не буде мати суттєвого негативного впливу на фінансовий стан або результати майбутніх операцій Компанії.
Станом на 31 грудня 2013 року, за оцінками керівництва, ймовірність програшу Товариства у судових справах, в яких воно є відповідачем є низькою, тому забезпечення під сплату коштів за даними позовами не нараховані.
Податкова система
Приймаючи до уваги нестабільність податкової політики держави, оцінка відстрочених податкових активів та зобов'язань проводилась на основі суджень керівництва Товариства що базувалось на інформації, яка була у його розпорядженні на момент складання даної фінансової звітності.
При розрахунку сум відстрочених податкових активів та зобов'язань Товариство використовувало ставки податку, які, як очікується, будуть діяти в період реалізації тимчасових різниць, що призвели до виникнення відповідних відстрочених податкових активів та зобов'язань.

Кредитний ризик
Кожен клас фінансових активів, представлений в звіті про фінансове стан Товариства до певної міри схильний до кредитного ризику. Керівництво розвиває і вводить політики і процедури, які мінімізують впливи негативних подій, викликаних впливом ризиків на фінансовий стан Товариства.
Фінансові інструменти, які мають кредитний ризик, - це в основному дебіторська заборгованість з основної діяльності і інша дебіторська заборгованість. Кредитний ризик, пов'язаний з цими активами обмежений внаслідок розміру клієнтської бази Товариства і безперервними процедурами моніторингу кредитоспроможності клієнтів і інших дебіторів.
Дебіторська заборгованість Товариства представлена дебіторською заборгованістю державних підприємств, комерційних організацій і приватних осіб, при цьому кожна з груп дебіторів має кредитний ризик. Збір дебіторської заборгованості від уряду в основному залежить від політичних і економічних чинників і не завжди піддається контролю з боку Товариства.
Проте, керівництво робить всі можливі заходи, щоб мінімізувати ризик неповернення дебіторської заборгованості від цієї категорії дебіторів. Зокрема кредитоспроможність таких дебіторів оцінюється на основі фінансових показників.

Примітка 20. Перше застосування

Фінансова звітність за 2012 рік була вперше підготовлена відповідно до вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), і згідно з МСФЗ 1 є попередньою фінансовою звітністю. При підготовці фінансової звітності за 2012 рік вхідний баланс був складений станом на 1 січня 2012 року - дату переходу Товариства на МСФЗ.
Перший повний комплект фінансової звітності, що повністю відповідає МСФЗ та містить порівняльну інформацію в усіх звітах та примітках до фінансової звітності Товариства, складено станом на 31 грудня 2013 року та за рік що закінчився цією датою, згідно МСФЗ, чинними на цю дату.
У зв'язку з цим, під час складання першого повного пакету МСФЗ фінансової звітності були здійснені необхідні коригування вхідного балансу на 1 січня 2012 р. та попередньої фінансової звітності за 2012 рік.


Голова правління
ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" Загурський О. В.


Головний бухгалтер
ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" Москаленко А. Л.

05 березня 2014 р.

д/н

д/н

д/н