ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 
Дата розміщення: 17.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Біловодський хлібоприймальний пункт був створений у 1943 році. Наказом №147 від 30.07.1974 року перейменований на Біловодський елеватор. В 1979 році введено в дію елеватор місткістю 78.7 тис.тонн, в 1980 році - комбікормовий завод добовою потужністю 500 тонн за добу. В 1981 році Біловодський елеватор перейменований на Біловодський комбінат хлібопродуктів ( наказ №27 від 27.01.1981 року). У 90-роки, у період переходу економіки на ринкові відносини, комбінат працював в складних умовах, змінювалися обсяги продукції, йшла боротьба за ринки збуту. На підприємстві відбувалися корінні зміни і в організаційно-правовій формі господарювання. В 1992 році було створено Товариство організація орендарів. Розпорядженням голови Роменської районної державної адміністрації (№35 від 31 січня 1996 року) перереєстрували організацію орендарів в Орендне підприємство Біловодський комбінат хлібопродуктів. 22.05.1998 року наказом № 636 Регіонального відділення ФДМУ по Сумській області було створено Відкрите акціонерне товариство "Біловодський комбінат хлібопродуктів". Підприємство пройшло державну реєстрацію за №170 від 28.05.1998 року в Роменській районній державній адміністрації. 28.04.2011 року рішенням загальних зборів відбулася зміна типу акціонерного товариства, та зміна найменування на Публічне акціонерне товариство "Біловодський комбінат хлібопродуктів", проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; Вищим органом управління АТ " Біловодський комбінат хлібопродуктів" є Загальні збори акціонерів. В період між зборами інтереси акціонерів представляє Наглядова Рада АТ. Керівництво поточною діяльністю здійснює Правління АТ, яке є колегіальним виконавчим органом товариства. Згідно статуту до складу Правління входять: Голова Правління , заступник Голови Правління та члени Правління. Згідно організаційної структури керівний апарат АТ: Голова Правління, Виконавчий директор, Заступник голови правління - головний інженер, Фінансовий директор, Директор з виробництва, Комерційний директор , Заступник головного інженера, Головний енергетик, Головний механік, Головний бухгалтер, Начальник виробничої лабораторії. Начальник елеватора, Начальник відділу збуту, Начальник відділу заготівлі. До складу АТ " Біловодський комбінат хлібопродуктів " входять: комбікормовий завод добовою потужністю 500т/добу; бухгалтерія.; дві лабораторії; виробнича дільниця №1,2; виробнича дільниця №4 с. Андріяшівка; виробнича дільниця №3 ( елеватор); млин по переробці зерна пшениці, виробничою потужністю 60 тонн зерна за добу; млин по переробці зерна жита , виробничою потужністю 10 тонн зерна за добу; автотранспортна дільниця; котельня; механічна майстерня; пилорама, столярна майстерня; відділ збуту; відділ заготівлі; плановий відділ; юридичний відділ; їдальня; магазин - кафе; будівельно - монтажне управління. До складу організаційної структури також входить Ревізійна комісія, яка є органом, який здійснює контроль за фінансово - господарською діяльністю Товариства.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 289
Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 3
Чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 0
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2013 року, грн. - 11967,5 тис.грн.
Фонд оплати працi за 12 мiсяцiв 2012 року, грн.- 10010,6 тис. грн.
Фонд оплати працi за звiтний перiод вiдносно попереднього - збiльшився на 1956,9 тис.грн. за рахунок збільшення чисельності працюючих та за рахунок збільшення тарифних ставок і посадових окладів на 15%.
Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв операцiйним потребам емiтента: рiвень квалiфiкацiї працiвникiв товариства пiдтримується на виробництвi та частково на курсах.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Товариство до будь-яких об'єднань підприємств не належить.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спільну діяльність з іншими організаціями та підприємствами в звітньому періоді Товариство не проводило.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь - якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Основні принципи облікової політики Товариства на 2013 рік затверджені наказами по Товариству. Облікова політика відповідає всім стандартам МСФЗ, чинним на дату складання першої повної фінансової звітності за МСФЗ (тобто, станом на 31 грудня 2013року), згідно якої:
Основні засоби
Об'єкти необоротних активів відображаються у звіті про фінансовий стан Товариства по первісній вартості за мінусом накопиченого зносу та будь-яких збитків від знецінення об'єкту. Первісна вартість таких засобів включає витрати, безпосередньо пов'язані із придбанням активів, і, по кваліфікаційним активам, капіталізовані витрати за позиками. Для об'єктів, зведених господарським способом - собівартістю будуть визнані всі витрати, безпосередньо пов'язані з веденням такого будівництва та розподілені накладні витрати (матеріали, заробітна плата, амортизація обладнання, задіяного у будівництві та ін.).
Витрати на ремонт та обслуговування відносяться в склад витрат того періоду, коли такі витрати були понесені.
Витрати на реконструкцію та модернізацію капіталізуються. Непридатні для подальшого використання частини основних засобів визнаються в складі запасів і в подальшому реалізуються як брухт.
Прибутки (збитки) від вибуття основних засобів відображаються в складі прибутків та збитків по мірі їх виникнення.
У вартість незавершеного будівництва включені аванси, видані на капітальне будівництво і придбання основних засобів.
Вартість об'єктів основних засобів відноситься на витрати шляхом нарахування амортизації протягом строку корисного використання такого активу. Для всіх об'єктів основних засобів, амортизація розраховується прямолінійним методом.
Товариство оцінює строк корисного використання основних засобів не рідше, аніж на кінець кожного фінансового року і, якщо очікування відрізняються від попередніх оцінок, зміни відображаються як зміна в облікових оцінках у відповідності до МСФО 8 (IAS 8) "Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки".
Такі оцінки можуть справляти суттєвий вплив на балансову вартість основних засобів та на амортизаційні відрахування протягом періоду.
Знецінення активів
Товариство оцінює балансову вартість матеріальних та нематеріальних активів на предмет наявності ознак знецінення таких активів. При оцінці на знецінення активів, які не генерують незалежні грошові потоки, такі активи відносяться до відповідної одиниці, яка такі потоки генерує. Наступні зміни у віднесення активів до одиниці, яка генерує грошові потоки, або ж розподіленні таких грошових потоків у періодах можуть мати суттєвий вплив на балансову вартість відповідних активів.
Резерв на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості
Товариство нараховує резерв на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості виходячи із оцінки Товариства можливості стягнення заборгованості з конкретних клієнтів. Якщо відбувається зниження кредитоспроможності будь-якого із крупних клієнтів, або фактичні збитки від невиконання зобов'язань боржниками перевищують оцінки Товариства, фактичні результати можуть відрізнятися від вказаних оцінок.
Якщо Товариство визначає, що не існує об'єктивного підтвердження факту знецінення конкретної дебіторської заборгованості, незалежно від суми, така дебіторська заборгованість включається до категорії дебіторів із близькими характеристиками кредитного ризику. Сукупні заборгованість за такими категоріями, в свою чергу, тестується на предмет знецінення.
Характеристики кредитного ризику, відповідно до яких відбувається групування дебіторської заборгованості, пов'язані із оцінкою майбутніх грошових потоків, які генеруються такою заборгованістю і в свою чергу залежать від здатності боржника погасити заборгованість відповідно до погоджених умов.
Майбутні грошові потоки за групою дебіторів, які оцінюються в сукупності на предмет знецінення, визначаються із договірних грошових потоків, поточних економічних умов в цілому, строків виникнення дебіторської заборгованості, досвід Товариства по списанню такої заборгованості в минулому, кредитоспроможності покупців, зміни умов оплати за договорами та інших обставин, які, на думку Товариства, можуть вплинути на майбутні грошові потоки від такої заборгованості.
Зміни в економіці, галузевій специфіці або ж у фінансовому становищі окремих клієнтів можуть мати наслідком коригування величини резерву на знецінення торгової та іншої дебіторської заборгованості, відображеного у фінансовій звітності.

Оцінка доходів
Доходи від реалізації визнаються у розмірі справедливої вартості винагороди і представляє собою суму, що очікується отримати (або вже отриману) за товари, роботи чи послуги, надані в ході звичайної господарської діяльності, за вирахування очікуваних повернень товарів покупцями, знижок та інших аналогічних вирахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартість.
Судові спори
Товариство використовує судження для оцінки і визнання резервів і розкриття умовних зобов'язань відносно наявних судових розглядів та інших претензій, які очікують рішення шляхом мирного врегулювання, захисту інтересів в суді або державного втручання, а також розкриття інших умовних зобов'язань. Судження пов'язані з оцінкою вірогідності позитивного результату наявних претензій або виникнення зобов'язання, а також можливої величини резерву, необхідного для остаточного врегулювання. У зв'язку з невизначеністю, властивій процедурі оцінки, фактичні витрати можуть відрізнятися від нарахованих резервів. Оцінка величини нарахованих резервів може мінятися у міру отримання нової інформації. Перегляд оцінок величин нарахованих зобов'язань може мати істотний вплив на майбутні операційні результати.
Відстрочені податкові активи та зобов'язання
Відстрочені податкові активи та зобов'язання переглядаються на кожну звітну дату і знижуються у випадку, якщо стає очевидно, що не буде отриманий відповідний прибуток до оподаткування. Оцінка вірогідності включає судження, що ґрунтуються на очікуваних результатах діяльності. Для оцінки вірогідності реалізації відстрочених податкових активів (зобов'язань) в майбутньому використовуються різні фактори, включаючи операційні результати минулих років, операційний план, закінчення терміну відшкодування податкових збитків і стратегії податкового планування. Якщо фактичні результати відрізняються від оцінених, або ці оцінки повинні бути переглянуті в майбутніх періодах, це може чинити негативний вплив на фінансове положення, результат від операцій і потоки грошових коштів. У випадку якщо величина визнання відстрочених податкових активів в майбутньому повинна бути зменшена, це скорочення буде визнано в звіті про сукупний дохід.
Оренда
Оренда, за умовами якої, до Товариства перейдуть всі ризики і вигоди, пов'язані із правом власності на актив, буде класифікуватися як фінансова оренда. Інші види оренди класифікуються як операційна оренда.
Витрати по операційній оренді відноситься на витрати рівномірно протягом терміну оренди об'єкта.
Активи, отримані на умовах фінансової оренди, визнаються та відображаються у складі об'єктів основних засобів по найменшій із: справедливій вартості об'єкта на дату придбання чи поточній дисконтованій вартості майбутніх мінімальних орендних платежів.
Платіж за фінансовою орендою розподіляється між фінансовими витратами та погашенням суми основного боргу щоб досягти постійної ставки відсотка на залишок суми основного боргу. Витрати за фінансовою орендою включають у склад витрат на відсотки у звіті про фінансові результати.
Політика щодо амортизації об'єктів основних засобів, отриманих за фінансовою орендою, відповідає загальній політиці нарахування амортизації на власні об'єкти основних засобів. Якщо за умовами фінансового лізингу Товариство в кінці строку договору не отримує право власності на об'єкт, то строком амортизації буде менший із строку дії договору або строку корисного використання.
Нематеріальні активи
Нематеріальні активі відображаються в обліку по первісній вартості за вирахуванням нарахованої сум нарахованої амортизації та резерву під знецінення.
Самостійно створені нематеріальні активи визнаються лише якщо вони створені на стадії розробки (в розумінні МСФО 38 "Нематеріальні активи")
Амортизація нараховується прямолінійним методом протягом строку корисного використання активу. Нематеріальні активи перевіряються на знецінення при появі ризиків знецінення. Очікуваний строк використання активу перевіряється на кінець кожного звітного періоду. Зміна строків корисного використання є зміною облікових оцінок і відображається перспективно.
Запаси

Товарно-матеріальні запаси відображаються по найменшій із вартості придбання чи чистої вартості реалізації.
При відпуску запасів в продаж, виробництво та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за оцінкою ФІФО.
Вартість запасів власного виробництва та вартість незавершеного виробництва включає відповідну долю загальновиробничих витрат.
Грошові кошти та їх еквіваленти
До складу грошових коштів відносяться грошові кошти на рахунках в банку та в касі, а також депозити до запитання. До складу еквівалентів грошових коштів відносяться короткострокові високоліквідні фінансові вкладення, які можуть бути легко конвертовані в грошові кошти, зі строком погашення не більше трьох місяців, вартість яких схильна до незначних коливань.
Фінансові інструменти
Визнання фінансових інструментів
Товариство визнає фінансові активи та фінансові зобов'язання у звіті про фінансовий стан тоді і тільки тоді, коли вони стають стороною контрактних зобов'язань щодо фінансових інструментів. Фінансові активи та зобов'язання визнаються на дату здійснення операції.
Згідно з МСБО 39 "Фінансові інструменти: визнання та оцінка" фінансові активи класифікуються у такі чотири категорії: фінансові активи, що переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток; позики та дебіторська заборгованість; інвестиції, утримувані до погашення, і фінансові активи, які утримуються на підприємстві для продажу. При первісному визнанні фінансових активів, вони визнаються за справедливою вартістю плюс у разі, якщо це не інвестиції, що переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, витрати за угодою, прямо пов'язані з придбанням або випуском фінансового активу. Коли Товариство стає стороною за договором, то воно розглядає наявність у ньому вбудованих похідних інструментів. Вбудовані похідні інструменти відокремлюються від основного договору, який не оцінюється за справедливою вартістю через прибуток або збиток у разі, якщо аналіз показує, що економічні характеристики і ризики вбудованих похідних інструментів істотно відрізняються від аналогічних показників основного договору.
Товариство класифікує фінансові активи безпосередньо після первісного визнання і, якщо це дозволено або прийнятно, переглядає встановлену класифікацію наприкінці кожного фінансового року.
Усі угоди з купівлі або продажу фінансових активів на "стандартних умовах" визнаються на дату укладення угоди, тобто на дату, коли Товариство бере на себе зобов'язання купити актив. Угоди з купівлі або продажу на "стандартних умовах" - це купівля або продаж фінансових активів, яка вимагає поставки активу у строк, встановлений законодавством або правилами, прийнятими на певному ринку.
Фінансові активи, які переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток
Фінансовий актив є фінансовим активом, який переоцінюється за справедливою вартістю через прибуток або збиток, якщо він класифікується як утримуваний для продажу або є таким після первісного визнання. Фінансові активи переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, якщо Компанія управляє такими інвестиціями та приймає рішення про купівлю або продаж на основі їхньої справедливої вартості відповідно до прийнятого управління ризиками або інвестиційною стратегією. Після первісного визнання витрати, що мають відношення до здійснення операції, визнаються у прибутках або збитках у міру виникнення. Фінансові активи, які переоцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток, оцінюються за справедливою вартістю; відповідні зміни визнаються у прибутках або збитках. У звітному періоді таких активів у Товариства не було.
Позики та дебіторська заборгованість
Позики та дебіторська заборгованість - це непохідні фінансові активи з фіксованими або визначуваними платежами, які не котируються на активному ринку. Після первісної оцінки позики та дебіторська заборгованість обліковуються за амортизованою вартістю з використанням ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву під знецінення. Амортизована вартість розраховується з урахуванням знижок або премій, що виникли при придбанні, і включає комісійні, які є невід'ємною частиною ефективної процентної ставки, і витрати по здійсненню угоди. Доходи і витрати, що виникають при припиненні визнання активу у фінансовій звітності, при знеціненні та нарахуванні амортизації, визнаються у звіті про фінансові результати за період.
При первісному визнанні позики видані обліковуються за справедливою вартістю виданих коштів, яка визначається з використанням ринкових процентних ставок на подібні інструменти, якщо вони істотно відрізняються від процентної ставки за виданою позикою. Видані позики оцінюються за амортизованою вартістю із застосуванням методу ефективного відсотка. Різниця між справедливою вартістю виданих коштів та сумою погашення позики відображається як відсотки до отримання протягом строку, на який видано позику. Амортизована вартість розраховується з урахуванням будь-яких витрат, пов'язаних із здійсненням операції, та будь-якого дисконту або премії при погашенні.
Позики, строк погашення яких більше дванадцяти місяців від дати звіту про фінансовий стан, включаються до складу необоротних активів.
Дебіторська заборгованість відображається з врахуванням податку на додану вартість (ПДВ) та первісно враховується по вартості, яку повинен буде сплатити дебітор. Торгівельна та інша дебіторська заборгованість коригується на суму резерву під знецінення. Резерв під сумнівну заборгованість створюється за наявності об'єктивних свідоцтв того, що компанія не зможе отримати заборгованість з врахуванням вихідних умов. Ознаками того, що дебіторська заборгованість знецінена вважаються суттєві фінансові труднощі контрагента, ймовірність його банкрутства, реорганізації, несплата або прострочення платежу. У разі, коли дебіторська заборгованість стає безнадійною, вона списується за рахунок резерву під сумнівну дебіторську заборгованість. Оплата раніше списаних сум визнається в складі доходів періоду.
Справедлива вартість
Очікувана справедлива вартість фінансових активів і зобов'язань визначається з використанням наявної інформації про ринок і відповідних методів оцінки. Однак для інтерпретації маркетингових даних з метою оцінки справедливої вартості необхідний кваліфікований висновок. Відповідно, при оцінці не обов'язково зазначати суму, яку можна реалізувати на існуючому ринку. Використання різних маркетингових припущень та/або методів оцінки може мати значний вплив на очікувану справедливу вартість.
Очікувана справедлива вартість фінансових активів і зобов'язань визначається з використанням дисконтованих грошових потоків та інших відповідних методів оцінки на кінець року; вона не вказує на справедливу вартість цих інструментів на дату підготовки цієї фінансової звітності. Ці оцінки не відображають ніяких премій або знижок, які могли б випливати з пропозиції одночасного продажу повного пакету певного фінансового інструменту Товариства. Оцінка справедливої вартості ґрунтується на судженнях щодо передбачуваних майбутніх грошових потоків, існуючої економічної ситуації, ризиків, притаманних різним фінансовим інструментам, та інших факторів.
Оцінка справедливої вартості ґрунтується на існуючих фінансових інструментах без спроб оцінити вартість очікуваної ф'ючерсної угоди та вартість активів і пасивів, які не вважаються фінансовими інструментами. Крім того, податкова раміфікація (розгалуженість) пов'язана з реалізацією нереалізованих прибутків і збитків, може вплинути на оцінку справедливої вартості і тому не враховувалася у цій звітності.
Фінансові активи і фінансові зобов'язання Товариства містять грошові кошти і еквіваленти грошових коштів, дебіторську і кредиторську заборгованості, інші зобов'язання та позики.
Протягом звітного періоду Товариство не використовувала фінансових деривативів, процентних свопів і форвардних контрактів для зменшення валютних або відсоткових ризиків.
Аванси видані
Аванси видані відображаються по фактичній вартості за вирахуванням резерву під знецінення. Сума авансів на придбання активу включається до його балансової вартості при отриманні Товариством контролю над цим активом та при наявності ймовірності того, що майбутні економічні вигоди, пов'язані з ним, будуть отримані Компанією. Інші аванси списуються за рахунок прибутків та збитків при отриманні товарів або послу, що відносяться до них. За наявності ознак того, що активи, товари та послуги, що відносяться до авансів, не будуть отримані, балансова вартість авансів підлягає списанню, а відповідний збиток від знецінення відображається в складі прибутків та збитків. Аванси видані відносяться до довгострокових активів, коли товари або послуги, за які здійснена оплата, будуть отримані через один рік і пізніше, або коли аванси відносяться до активу, який після первісного визнання буде віднесений до категорії необоротних активів.
Статутний капітал
Звичайні акції класифікуються у складі статутного капіталу. Витрати, безпосередньо пов'язані з випуском звичайних акцій і опціонів, визнаються як зменшення капіталу, за вирахуванням відповідних податків.
Зобов'язання за дивідендами
Зобов'язання по виплаті дивідендів визнаються у складі зобов'язань в періоді, в якому дивіденди затверджені акціонерами.
Прибуток на акцію
Прибуток на акцію розраховується шляхом ділення прибутку (збитку), що відноситься на долю звичайних акціонерів, на середньозважене число звичайних акцій в обігу.
Резерви та забезпечення наступних витрат та платежів
Резерви визнаються, якщо Товариство, внаслідок певної події в минулому, має юридичні або добровільно прийняті на себе зобов'язання, для урегулювання яких з великою ймовірністю, знадобиться відтік ресурсів, що несуть у собі майбутні економічні вигоди, і які можна оцінити з великим ступенем надійності.
Інші резерви
Інші резерви відбиваються в балансі у випадках, якщо Товариство має юридичні або фактичні зобов'язання, що виникли в результаті минулої події, і існує вірогідність відтоку економічних вигод при виконанні таких зобов'язань, а також сума резерву може бути надійно визначена.
Операційні та неопераційні доходи та витрати
Операційні доходи і витрати включають різні види доходів і витрат, що виникають в результаті господарської діяльності Товариства.
Певні доходи і витрати презентовані окремо від доходів та витрат від операційної діяльності у зв'язку з їх істотністю і природою виникнення для повнішого віддзеркалення фінансових результатів діяльності Товариства.
Визнання доходу
Доходи від реалізації визнаються в розмірі справедливої вартості винагороди, отриманої або який підлягає отриманню, і являють собою суми до отримання за товари та послуги, надані в ході звичайної господарської діяльності, за вирахуванням очікуваних повернень товару покупцями, знижок та інших аналогічних відрахувань, а також за вирахуванням податку на додану вартість ("ПДВ").
Виручка від реалізації матеріальних активів відображається в звіті про сукупний дохід, коли істотна частина ризиків і винагород від володіння такими активами перейшла до покупця, сума виручки може бути надійно визначена, та ймовірне надходження до підприємства економічних вигод, пов'язаних з операцією, і витрати, понесені або які будуть понесені в майбутньому по даній операції, можуть бути надійно визначені.
Виручка за контрактом на надання послуг відображається щодо стадії завершення контракту.
Процентні доходи визнаються в звіті про фінансові результати за принципом нарахування, виходячи з суми основного боргу і ефективної процентної ставки, яка дисконтує очікувані майбутні притоки грошових коштів протягом терміну дії фінансового активу до залишкової вартості активу.
Визнання витрат
Витрати визнаються в звіті про сукупний дохід за принципом нарахування з урахуванням ефективного доходу по зобов'язаннях.
Всі процентні і інші витрати по позикових засобах, що не відносяться безпосередньо до придбання, будівництва або виробництва активу, що відповідає визначеним вимогам, списуються у витрати по мірі їх виникнення.
Фінансові доходи та витрати
Фінансові доходи та витрати включають в себе відсоткові витрати по позиковим коштам, відсотковий дохід від розміщених коштів.
Витрати по позиковим коштам, які відносяться до активів, для створення яких необхідний значний проміжок часу, капіталізується у складі таких активів. Всі інші відсоткові та інші витрати по позиковим коштам відносяться на витрати з використанням ефективної відсоткової ставки.
Відсоткові доходи визнаються по мірі нарахування за ефективною ставкою доходності активу.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Проводить заготiвлю зерна вiд ТОВ "Українськi Аграрнi Iнвестицiї " та його господарств. Надає послуги по сушiнню, очищенню, зберiганню та вiдiвантаженню зерна. Переробляє зерно на муку та проводить реалiзацiю в мiшках вагою 50 кг. Виготовляє комбiкорма для ВРХ, свиней, птицi та риби. За 2013 рiк прийнято всього 291289 тон зерна у фiзичнiй вазi, що становить 115,3 % в порiвняннi з минулим роком. Все зерно очищено на сепараторах, вологе - просушено. За звiтний рiк вiдвантажено в автомобiльний транспорт - 25264 т., та у залiзничнi вагони - 172081 тонн. Товариство надало послуг в хлiбоприймальнiй дiяльностi на суму : приймання зерна - 2419,6 тис. грн., сушiння зерна - 39030,5 тис. грн., очищення зерна - 6528,7 тис. грн., зберiгання зерна - 10632,9 тис. грн., вiдпуск зерна - 8029,2 тис. грн. Всього на суму - 66640,9 тис. грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу. Перероблено зерна пшеницi на борошно 9807 тонн, зерна жита - 1736 т. Вироблено комбiкормiв 585 т на суму - 1375,2 тис.грн. Загальний обсяг виробництва продукцiї (робiт, послуг) за 2013 рiк склав - 110080 тис. грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; Протягом п'яти років відчуження майна товариства не відбувалось. Придбано активів на суму 60935,5 тис. грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; На загальних зборах акціонерів Товариства 24.04.2013, протокол №1 були попередньо схвалені вчинення Товариством в період з 25 квітня 2012 року по 24 квітня 2013 року (включно) значних правочинів які можуть бути вчинені Товариством вартістю більше ніж 25 відсотків вартості активів Товариства за даними останьої річної фінансової звітності, а саме:
- одержання Товариством кредитів/позик (прийняття грошових зобов'язань), гарантій, акредитивів та/або одержання будь-яких інших банківських продуктів/послуг; - передача рухомого та нерухомого майна (майнових прав) Товариства в заставу/іпотеку та/або укладання інших договорів забезпечення виконання (в т.ч. договору поруки) Товариства та /або забезпечення зобов'язань будь-яких третіх осіб; - договорів куплі-продажу майна (в тому числі нерухомого майна) та продукції, відступлення права та/або переведення боргу, надання послуг, оренди та лізингу; Надати Наглядовій раді Товариства повноваження без отримання додаткового рішення Загальних зборів акціонерів: - погоджувати умови попередньо схвалених Загальними зборами акціонерів значних правочинів з усіма можливими змінами та доповненнями, які будуть укладатись Товариством в період з 25 квітня 2012 року по 24 квітня 2013 року (включно); - погоджувати/визначати перелік рухомого та нерухомого майна (майнових прав) Товариства, яке підлягає відчуженню, передачі в заставу/іпотеку, придбанню,тощо; - надавати згоду (уповноважувати з правом передоручення) на укладання (підписання) Головою правління, посадовими особами органів управління Товариства попередньо схвалених в цьому пункті Порядку денного Загальними зборами значних правочинів з усіма змінами та доповненнями до них. Товариство усвідомлює, що вчинення значного правочину є чинним незалежно від збільшення у майбутньому ринкової вартості майна Товариства, збільшення/зменшення вартості активів Товариства за даними останньої річної фінансової звітності, а також можливих коливань курсу гривні до іноземних валют.
Відповідно до ухваленого рішення загальних зборів правочинів, які підпадають під ці норми у звітному періоді не було.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Амортизація основних засобів розраховується лінійним методом протягом оціночного строку корисного використання активів таким чином: - будівлі - від 10 до 80; - машини та обладнання - від 5 до 15 років; - транспортні засоби - від 5 до 15 років; - інші основні засоби - від 3 до 15 років. Нарахування амортизації основних засобів здійснюється на щомісячній основі. Визнання, оцінка, представлення та розкриття запасів здійснюється у відповідності до вимог МСФЗ 2 "Запаси".Запаси оцінюються за найменшою з двох величин: вартістю придбання та чистої вартості реалізації. Визнання, оцінка, представлення та розкриття інформації щодо фінансових інструментів здійснюється у відповідності до вимог МСФЗ 32 "Фінансові інструменти: подання інформації" Фінансовий актив оцінюється за амортизованою вартістю, якщо виконуються обидва з наступних умов: (а) Актив утримується в рамках бізнес-моделі, метою якої є утримання активів для отримання передбачених договором потоків грошових коштів. (b) Договірні умови фінансового активу обумовлюють отримання в зазначені терміни потоків грошових коштів, які є виключно платежами основного боргу і відсотків на непогашену суму основного боргу. В інших випадках фінансовий актив оцінюється за справедливою вартістю.
До основних засобів емітента належать нерухомі основні фонди, у тому числі: споруди, меблі, обладнання ,прилади, а також рухомі основні фонди, такі як транспортні засоби, устаткування, обчислювальна техніка тощо. Основні засоби зараховані на баланс за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення та виготовлення. Активи пiдприємства щорiчно iнвентаризуються, їх вартiсть вiдображається в балансi пiдприємства. При цьому витрати на ремонт i обслуговування основних засобiв здiйснюються для вiдновлення або пiдтримання очiкуваних вiд них майбутнiх економiчних вигод та списуються на витрати в момент їх виникнення. Витрати, пов'язанi з полiпшенням стану основних засобiв, що приводять до збiльшення очiкуваних майбутнiх економiчних вигод, включаються до балансової вартостi основних засобiв. Основнi засоби Товариства знаходяться за його мiсцем розташування. Протягом звітного періоду індексація та уцінка основних засобів не проводилась. За 2013 рік надійшло основних засобів на суму 13343 тис.грн., вибуло на суму 184 тис.грн. Знос основних засобів складає 0,42 %. На думку Товариства екологiчнi питання не позначаються на використаннi активiв пiдприємства. На даний час Товариство не визначилося щодо планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв. В результатi за звiтний перiод суттєвих змiн у складi основних засобiв не вiдбувалося, планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв Товариством не складалося.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; На дiяльнiсть емiтента впливає нестабiльнiсть цiнової та економiчної полiтики держави, зростання iндексу iнфляцiї, що приводить до зростання цiн на послуги, енергоносiї, запаснi частини та iншi матерiали i обумовлює платоспроможнiсть замовникiв (покупцiв); недостатнiсть власних обiгових коштiв, а також значний податковий тиск на результати дiяльностi пiдприємства та фонд оплати працi; нестабiльнiсть законодавства України, а також негативний вплив макроекономiчних процесiв на загальний стан в країнi, що в результатi призводить до зниження дiлової активностi Товариства. Викладенi проблеми свiдчать про високий ступiнь залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень. Вирiшення цих проблем можливо лише у разi змiн в економiцi та податковiй полiтицi держави, а звiдси полiтичнi та макроекономiчнi ризики Товариства тобто: полiтична нестабiльнiсть, зниження темпiв економiчного розвитку, зростання iнфляцiї, податкове навантаження. Для подолання фінансової кризи підприємство розробляє власні антикризові економічні заходи.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; За звітний період сума штрафів -11,8 тис.грн.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства, як суб'єкта господарювання, Товариство придiляло значну увагу ефективнiй маркетинговiй полiтицi, пошуку резервiв зниження накладних витрат та погашення поточних зобов'язань. Можливими шляхами покращення лiквiдностi за оцiнками фахiвцiв емiтента є зменшення собiвартостi послуг, що надаються та розширення ринку збуту.
Фінансування операційної діяльності Товариства здійснюється за рахунок власних обігових коштів, отриманих від реалізації продукції, робіт та послуг. За станом на 31.12.2013 року поточні активи Товариства склали 55440 тис.грн. поточні зобов'язанні 14062 тис.грн. коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) дорівнює 2,3 та свідчить, що Товариство може сплатити свої поточні зобов'язання за умов погашення дебіторської заборгованості і залученні запасів. Коефіцієнт фінансової стійкості дорівнює 1,98 . Структура капіталу Товариства становить: власний капітал- 66,54%, зобов'язання 33,46%. Товариство є фінансово стійким. Зобов'язання підприємства можуть бути сплачені за рахунок власного капіталу.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; На кiнець звiтного перiоду емiтент не має невиконаних договорiв, всi договори виконанi в повному обсязi.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); В наступному роцi планується модернiзацiя основних засобiв, реконструкцiя виробничої бази (комбiкормового заводу) . В найближчi роки Товариство планує збiльшення обсягiв реалiзацiї продукцiї, поширення спектру надаваних послуг, проведення рекламних компанiй з метою залучення нових клiєнтiв, ефективне i рацiональне використання майна, коштiв i iнших ресурсiв з метою отримання прибутку, а також придбання обладнання, органiзацiю нових робочих мiсць. Iстотними факторами, якi можуть вплинути на дiяльнiсть емiтента в майбутньому є зниження платоспроможностi населення, поглиблення iнфляцiї, загальноекономiчнi негативнi тенденцiї в країнi.
Стратегія Товариства полягає в підвищенні прибутковості діяльності підприємства - за рахунок збільшення доходів від реалізації, послуг підприємства. Правління докладає значні зусилля для забезпечення повного завантаження працівників, що дасть можливість збільшити доходи підприємства, і як наслідок, профінансувати придбання нового устаткування, збільшити заробітну плату працівникам підприємства. Досягненню цієї мети підпорядковані намічені економічні і технічні заходи на підприємстві , а саме: - проведення комплексу робіт по вдосконаленню технології і організації виробництва; - придбання та запуск нового технологічного обладнання.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Емiтент у звiтному роцi не здiйснював дослiджень та розробок, витрат на дослiдження та розробки за звiтний рiк не мав.
судові справи, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Дана інформація являється комерційною таємницею.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. За останнi три роки емiтент здiйснює дiї, спрямованi на розширення своєї дiяльностi як у грошовому так i в якiсному виразi. Iншої iнформацiї, яка може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента немає, аналiзу господарювання за останнi три роки емiтент не проводив.