ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 

Річний звіт за 2012 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

На виконання вимог дiючого законодавства, зокрема Закону України "Про акцiонернi товариства", Рiшення ДКЦПФР "Про затвердження порядку розкриття iнформацiї про дiяльнiсть публiчних акцiонерних товариств на основi мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi", фiнансова звiтнiсть публiчного акцiонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" (далi - Товариство) складається та подається з урахуванням поступового переходу пiдприємства на мiжнароднi стандарти фiнансової звiтностi (МСФЗ).
Фiнансова звiтнiсть Товариства за 2012 рiк, трансформована iз складеною згiдно П(с)БО, у фiнансову звiтнiсть за мiжнародними стандартами, що подається у порядку, визначеному Законом України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi". Трансформацiя балансу проведена на пiдставi аналiзу кожної статтi на предмет вiдповiдностi оцiнки та класифiкацiї обранiй облiковiй полiтицi та перенесення вiдповiдних сум до формату звiту про фiнансовий стан. Фiнансова звiтнiсть пiдготовлена на основi принципу iсторичної вартостi, за винятком фiнансових активiв та зобов`язань, якi вiдображенi за амортизованою (дисконтованою) вартiстю. Основнi бухгалтерськi судження, оцiнки та припущення.
Судження. Пiдготовка фiнансової звiтностi Товариства вимагає вiд її керiвництва на кожну звiтну дату винесення суджень, визначення оцiночних значень i припущень, якi впливають на суми виручки, витрат, активiв i зобов'язань, що зазначаються у звiтностi, а також на розкриття iнформацiї про умовнi зобов'язання. Однак невизначенiсть стосовно цих припущень i оцiночних значень може призвести до результатiв, якi можуть вимагати у майбутньому суттєвих коригувань балансової вартостi активу або зобов'язання, стосовно яких робляться такi припущення та оцiнки. У процесi застосування облiкової полiтики Товариства керiвництво використовувало такi судження, що мають найбiльш iстотний вплив на суми, визнанi у фiнансовiй звiтностi.
Оцiнки та припущення. Нижче наведений опис основних припущень, що стосуються майбутнього та iнших основних джерел оцiнки невизначеностi на дату складання звiтностi, якi несуть у собi значний ризик виникнення необхiдностi внесення суттєвих коригувань до балансової вартостi активiв та зобов'язань протягом наступного звiтного перiоду.
Зобов'язання з виплат працiвникам. Оцiнка зобов'язань з виплат персоналу у фiнансовiй звiтностi здiйснена iз використанням даних про суми фактично здiйснених у звiтному перiодi виплат, рiвень зростання заробiтних плат та дiючi ставки соцiальних внескiв; застосування ставки дисконтування при визначеннi суми забезпечення (у вiдповiдностi до методики визначення теперiшньої вартостi очiкуваних грошових потокiв, передбаченої МСФО 37) здiйснюється при складаннi рiчної фiнансової звiтностi.
Резерв сумнiвних боргiв. Товариство регулярно проводить оцiнку дебiторської заборгованостi та передоплат виданих для визначення втрати вартостi цих активiв. При цьому використовуються судження, якi грунтуються на досвiдi взаємовiдносин з контрагентом, визначаються суми втрати вартостi активу (у випадку, коли контрагент знаходиться у складнiй фiнансовiй ситуацiї). Керiвництво здiйснює оцiнку, базуючись на iсторичних даних та об'єктивних ознаках втрати вартостi активу.
Зменшення корисностi нефiнансових активiв. Основнi засоби (у т.ч. капiтальнi iнвестицiї) та нематерiальнi активи оцiнюються з метою виявлення зменшення корисностi, якщо обставини вказують на можливе зменшення корисностi. Ознаки, якi Товариство вважає важливими для прийняття рiшення про необхiднiсть оцiнки з метою виявлення зменшення корисностi, включають наступне: суттєве зменшення ринкової вартостi, значне зниження показникiв дiяльностi у порiвняннi з минулими або запланованими майбутнiми операцiйними результатами, iстотнi змiни у використаннi активiв або стратегiї дiяльностi Товариства (зокрема, лiквiдацiя або замiна активiв; пошкодження активiв або їх вилучення з операцiй; зупинення або вiдмова вiд iнвестицiйних проектiв), iстотнi негативнi промисловi або економiчнi тенденцiї, iншi суттєвi чинники. Оцiнка вiдновлювальної вартостi активiв грунтується на оцiнках керiвництва, зокрема, оцiнцi майбутньої дiяльностi, можливостей активiв приносити дохiд, припущеннях щодо подальших ринкових умов, технологiчного розвитку, змiн в законодавствi та iнших чинниках. Цi припущення використовуються при розрахунку вартостi використання активу та включають прогноз майбутнiх грошових потокiв та вибiр вiдповiдної дисконтної ставки.
Опис важливих аспектiв облiкової полiтики. Бухгалтерський облiк Товариства ведеться у журнально-ордернiй формi. Визнання виручки. Виручка визнається у тому разi, якщо отримання економiчних вигiд оцiнюється Товариством як iмовiрне, i якщо виручка може бути надiйно оцiнена. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю отриманої винагороди, за вирахуванням знижок, вирахувань, а також податкiв або мит iз продажу. Товариство аналiзує укладенi договори, що передбачають отримання виручки, вiдповiдно до певних критерiїв з метою визначення того, чи виступає воно як принципал або як агент. Товариство дiйшло висновку, що воно виступає як принципал за всiма такими договорами.
Процентний дохiд. За всiма фiнансовими iнструментами, оцiнюваними за амортизованою вартiстю, i процентними фiнансовими активами, класифiкованими як наявнi для продажу, процентний дохiд або витрати визнаються з використанням методу ефективної процентної ставки, що точно дисконтує очiкуванi майбутнi виплати або надходження грошових коштiв протягом очiкуваного строку використання фiнансового iнструменту або, якщо це доречно, менш тривалого перiоду до чистої балансової вартостi фiнансового активу або зобов'язання. Процентний дохiд включається до складу фiнансового доходу у звiтi про сукупнi прибутки та збитки.
Податок на прибуток. Податок на прибуток врахований у фiнансовiй звiтностi вiдповiдно до законодавства України. Витрати з податку на прибуток складаються з поточних вiдрахувань i вiдстроченого податку та визнаються у складi фiнансового результату, крiм випадкiв, коли вони вiдносяться до операцiй, визнаних безпосередньо у складi капiталу, в поточному або iнших перiодах. Вiдстрочений податок на прибуток нараховується за методом балансових зобов'язань станом на дату складання звiтностi по всiх тимчасових рiзницях мiж податковою базою активiв i зобов'язань та їх балансовою вартiстю, визначеною для цiлей складання фiнансової звiтностi. На кожну дату складання звiтностi Товариство переглядає облiкову вартiсть вiдстрочених податкових активiв i зменшує її, якщо бiльше не iснує ймовiрностi одержання достатнього оподатковуваного прибутку, що дозволив би реалiзувати суму такого вiдстроченого податкового активу.
Визнання витрат. Витрати визнаються витратами певного перiоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здiйсненi. Витрати, якi неможливо прямо пов'язати з доходом певного перiоду, вiдображаються у складi витрат того звiтного перiоду, в якому вони були здiйсненi. Витрати враховуються по методу нарахування. Собiвартiсть реалiзованої продукцiї складається з прямих витрат сировини та матерiалiв, витрат на оплату працi та вiдрахувань на соцiальнi заходи, амортизацiї та iнших прямих витрат.
Виплати персоналу. Державна пенсiйна програма. Товариство сплачує поточнi внески за державною пенсiйною програмою для своїх працiвникiв згiдно iз ставками, що дiяли протягом звiтного перiоду, та якi застосовуються до фонду оплати працi. У звiтi про прибутки та збитки витрати, пов'язанi з такими внесками, визнаються в тому ж перiодi, що й вiдповiдна сума заробiтної плати. Iншi витрати. Товариство несе також iншi витрати на персонал, якi не пов'язанi безпосередньо з оплатою працi, в основному являють собою безумовнi витрати, мають перiодичний або разовий характер та, вiдповiдно, вiдносяться до певного виду витрат (переважно, собiвартостi та iнших операцiйних витрат).
Основнi засоби. Товариство використовує метод оцiнки основних засобiв по собiвартостi за вирахуванням суми накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Прирiст вартостi вiд переоцiнки, за виключенням тiєї її частини, яка вiдновлює зменшення вартостi активу, що вiдбулось внаслiдок попередньої переоцiнки i ранiше визнане у звiтi про прибутки та збитки, визнається у складi iншого сукупного доходу та накопичуються у виглядi сум дооцiнки у складi додаткового капiталу. Збиток вiд переоцiнки визнається у звiтi про прибутки та збитки, за виключенням тiєї його частини, яка безпосередньо зменшує суму дооцiнки по тому ж активу, ранiше визнану у виглядi сум дооцiнки у складi додаткового капiталу. Рiзниця мiж амортизацiєю, розрахованою на пiдставi переоцiненої вартостi активу та амортизацiєю, розрахованою на пiдставi первiсної вартостi активу, щорiчно переводиться з сум дооцiнки у складi додаткового капiталу до нерозподiленого прибутку. При вибуттi активу суми дооцiнки, що вiдносяться до активу, що вибуває переносяться до нерозподiленого прибутку. Збиток вiд зменшення корисностi переоцiненого активу визнається в iншому сукупному прибутку, якщо збиток вiд зменшення корисностi не перевищує суми, включеної до сум дооцiнки того самого активу. У протилежному випадку, такий збиток вiд зменшення корисностi переоцiненого активу зменшує суму дооцiнки у складi додаткового капiталу такого активу.
Амортизацiя. Товариство застосовує прямолiнiйний метод нарахування амортизацiї основних засобiв та iнших необоротних активiв. Нарахування амортизацiї не припиняється, коли актив не використовують або вiн вибуває з активного використання, доки актив не буде амортизований повнiстю.
Iнвестицiйна нерухомiсть. Iнвестицiйною нерухомiстю Товариство визнає власнi або орендованi на умовах фiнансової оренди земельнi дiлянки, будiвлi, споруди (що розташованi на землi), утримуванi з метою отримання орендних платежiв та (або) збiльшення власного капiталу (тобто, не для виробництва та постачання товарiв, надання послуг, адмiнiстративної мети або продажу в процесi звичайної дiяльностi), у випадку коли площа будiвлi надана в оренду складає бiльш нiж 60 вiдсоткiв загальної площi такої будiвлi. Припинення визнання iнвестицiйної нерухомостi вiдбувається при її вибуттi, або у випадку, якщо вона виведена з експлуатацiї та вiд її вибуття не очiкується економiчних вигiд у майбутньому. Прибутки або збитки, що виникають через вибуття або лiквiдацiю iнвестицiйної нерухомостi, визначаються як рiзниця мiж чистими надходженнями вiд вибуття i балансовою вартiстю активу i визнаються у звiтi про прибутки та збитки в перiодi такого вибуття чи лiквiдацiї. Товариство використовує метод оцiнки iнвестицiйної нерухомостi по собiвартостi за вирахуванням суми накопиченої амортизацiї та будь-яких накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi. Строк корисного використання для об'єктiв iнвестицiйної нерухомостi встановлено 20 рокiв.
Оренда. Визначення того, чи є операцiя орендою або чи мiстить вона ознаки оренди, вiдбувається на базi аналiзу змiсту операцiї на дату виникнення вiдносин оренди. При цьому необхiдно встановити, чи залежить виконання угоди вiд використання конкретного активу або групи активiв, а також чи переходить право розпорядження активом у процесi його використання в результатi такої операцiї. Фiнансова оренда (лiзинг), за якою до Товариства переходять практично усi ризики i вигоди, пов'язанi з володiнням орендованим активом, капiталiзується на дату початку строку дiї оренди у сумi справедливої вартостi орендованого майна, або, якщо ця сума менше, - у сумi дисконтованої вартостi мiнiмальних орендних платежiв. Оренднi платежi розподiляються мiж вартiстю фiнансування та зменшенням зобов'язань з оренди таким чином, щоб досягнути фiксованої ставки процента на непогашену суму зобов'язань. Вартiсть фiнансування вiдображається безпосередньо у звiтi про прибутки та збитки. Платежi за операцiйною орендою визнаються як витрати у звiтi про сукупнi прибутки та збитки прямолiнiйним методом протягом усього строку оренди.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї. У складi незавершених капiтальних iнвестицiй Товариством визнаються: вартiсть незавершеного капiтального будiвництва, включаючи аванси наданi постачальникам, придбанi основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи, нематерiальнi активи, а також витрати, пов'язанi iз реконструкцiєю, модернiзацiєю об'єктiв необоротних активiв до введення в експлуатацiю. Амортизацiя по цих активах не нараховується до моменту їх введення в експлуатацiю.
Нематерiальнi активи. Нематерiальнi активи первiсно визнаються за собiвартiстю на час придбання. Пiсля первiсного визнання за собiвартiстю,

придбанi нематерiальнi активи вiдображаються за первiсною вартiстю за вирахуванням накопиченого зносу та збиткiв вiд зменшення корисностi. Товариство оцiнює, чи є визначеним або невизначеним строк корисної експлуатацiї нематерiального активу, та якщо вiн є визначеним, оцiнює його тривалiсть, яка складає цей строк корисної експлуатацiї. Товариство розглядає нематерiальний актив як такий, що має невизначений строк корисної експлуатацiї, якщо (виходячи з аналiзу всiх вiдповiдних чинникiв) немає передбачуваного обмеження перiоду, протягом якого такий актив буде (за очiкуванням) генерувати надходження чистих грошових потокiв до Товариства.
Фiнансовi активи. Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансовий актив у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового активу. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових активiв. Для оцiнки фiнансового активу пiсля первiсного визнання фiнансовi активи повиннi бути класифiкованi вiдповiдно до двох основних категорiй: що послiдовно враховуються за справедливою вартiстю; за амортизованою вартiстю. Фiнансовi активи включають: грошовi кошти та їх еквiваленти; фiнансовi активи за справедливою вартiстю з вiдображенням переоцiнки як прибутку або збитку; iнвестицiї, утримуванi до погашення; позики та дебiторська заборгованiсть; фiнансовi активи, доступнi для продажу; похiднi iнструменти, призначенi для хеджування, при ефективному хеджуваннi. Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi активи Товариства включають грошовi кошти та депозити, позики, дебiторську та iншу заборгованiсть. Умовний актив не признається у фiнансовiй звiтностi. Iнформацiя про нього розкривається, коли вiрогiдне отримання економiчних вигод. Припинення визнання фiнансових активiв. Товариство припиняє визнання фiнансових активiв, коли: активи вибули або права на грошовi потоки вiд них закiнчилися iншим чином; Товариство передало, в основному, всi ризики i вигоди володiння; Товариство не передавало i не зберiгало в значнiй мiрi всi ризики i вигоди володiння, але не зберегла контроль. Контроль зберiгається, коли покупець не має практичнiй можливостi продати актив незв'язанiй сторонi, не накладаючи при цьому додатковi обмеження на продаж.
Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть являє собою непохiднi фiнансовi активи з установленими або обумовленими виплатами, якi не котируються на активному ринку. Пiсля первiсного визнання такi фiнансовi активи оцiнюються за амортизованою вартiстю, визначеною з використанням методу ефективної процентної ставки, за вирахуванням збиткiв вiд знецiнення. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням дисконтiв або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя на основi використання ефективної процентної ставки включається до складу доходiв вiд фiнансування у звiтi про прибутки або збитки. Витрати, обумовленi знецiненням, визнаються у звiтi про прибутки та збитки у складi витрат iз iнших операцiйних витрат.
Згортання фiнансових iнструментiв. Згортання фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань з вiдображенням пiдсумку в звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тiльки за наявностi юридично закрiпленого права провести згортання визнаних сум та намiру здiйснити розрахунок на нетто-основi або реалiзувати актив одночасно з погашенням зобов'язання.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв. Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть при первiсному визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї.
Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть. Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша дебiторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки за вирахуванням резерву на її знецiнення. Справедливою вартiстю фiнансових активiв термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть за вирахуванням розрахункових коригувань по кредиту. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть дебiторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) дебiторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим.
Аванси виданi. Аванси виданi враховуються за первинною вартiстю за мiнусом резерву на знецiнення. Аванси виданi вiдносяться в категорiю довгострокових, коли товари або послуги, за якi здiйснена передоплата, будуть отриманi через один рiк або пiзнiше, або коли передоплата вiдноситься до активу, який пiсля первинного визнання буде вiднесений в категорiю необоротних активiв. Аванси виданi за придбання активiв переносяться на балансову вартiсть активу, коли Товариство отримало контроль над ним i вiрогiдне надходження Товариству майбутнiх економiчних вигод, пов'язаних з цим активом. Iншi аванси виданi списуються на фiнансовий результат при отриманнi товарiв i послуг, до яких вiдноситься передоплата. Якщо є свiдоцтво того, що активи, товари або послуги, до яких вiдноситься передоплата, не будуть отриманi, балансова вартiсть передоплати зменшується, а вiдповiдний збиток вiд знецiнення вiдноситься на фiнансовий результат. Знецiнення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншої дебiторської заборгованостi. Товариство оцiнює вiрогiднiсть погашення дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi на пiдставi аналiзу по окремих контрагентах. При проведеннi такого аналiзу до уваги приймаються наступнi чинники: аналiз дебiторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй дебiторськiй заборгованостi по термiнах, їх зiставлення з термiнами кредитування контрагентiв, фiнансове положення контрагентiв i погашення ними заборгованостi у минулому. На кожну звiтну дату Товариство проводить оцiнку наявностi об'єктивних даних про зниження вартостi фiнансового активу або групи фiнансових активiв.
Грошовi кошти та депозити. Грошовi кошти та депозити, представленi в звiтi про фiнансовий стан, складаються з грошових коштiв на банкiвському рахунку, готiвки в касi та банкiвських депозитiв з договiрним термiном погашення.
Запаси. Запаси оцiнюються за меншою з двох величин: собiвартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї. Чиста вартiсть реалiзацiї являє собою оцiночну цiну реалiзацiї в ходi звичайної господарської дiяльностi за вирахуванням будь-яких очiкуваних майбутнiх витрат, пов'язаних з доведенням активу до готовностi, та витрат на його реалiзацiю. Запаси, що включають сiльськогосподарську продукцiю, яку Товариство зiбрало як урожай своїх бiологiчних активiв, оцiнюються пiсля первiсного визнання за їхньою справедливою вартiстю мiнус витрати на продаж на мiсцi збирання врожаю. Ця величина є собiвартiстю запасiв на таку дату. При вiдпуску запасiв у виробництво, з виробництва, продаж та iншому вибуттi оцiнка їх здiйснюється за методом iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв для сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв, малоцiнних швидкозношуваних предметiв, iнших запасiв та готової продукцiї, та за методом цiни продажу для товарiв, придбаних для реалiзацiї.
Зменшення корисностi нефiнансових активiв. Станом на кожну дату складання звiтностi Товариство визначає ознаки можливого зменшення корисностi активу. Якщо такi ознаки iснують, або якщо необхiдно виконати щорiчне тестування активу на зменшення корисностi, виконується оцiнка вартостi очiкуваного вiдшкодування активу. Вартiсть очiкуваного вiдшкодування активу визначається як бiльша з наступних величин: справедлива вартiсть активу або одиницi, що генерує грошовi потоки, за вирахуванням витрат на реалiзацiю, та вартостi використання активу. Вартiсть очiкуваного вiдшкодування активу визначається для окремого активу, крiм випадкiв коли актив не генерує потоки грошових коштiв, якi, в основному, незалежнi вiд потокiв, що генеруються iншими активами або групами активiв. Якщо балансова вартiсть активу перевищує його вартiсть очiкуваного вiдшкодування, актив вважається знецiненим та списується до вартостi очiкуваного вiдшкодування. При оцiнцi вартостi використання майбутнi грошовi потоки дисконтуються за ставкою дисконтування до оподаткування, яка вiдображає поточну ринкову оцiнку вартостi грошей у часi та ризики, властивi активу. При визначеннi справедливої вартостi за вирахуванням витрат на реалiзацiю застосовується вiдповiдна методика оцiнки. Цi розрахунки пiдтверджуються оцiночними коефiцiєнтами або iншими доступними iндикаторами справедливої вартостi. Збитки вiд зменшення корисностi активiв визнаються в окремому рядку у звiтi про прибутки та збитки за винятком ранiше дооцiнених активiв, дооцiнка яких визнавалась у складi iншого сукупного доходу. В цьому випадку збитки вiд зменшення корисностi також визнаються у складi iншого сукупного доходу в межах суми попередньої дооцiнки. На кожну звiтну дату Товариство визначає ознаки того, чи ранiше визнанi збитки вiд зменшення корисностi активу, за виключенням гудвiлу, зникли або зменшились. Якщо така ознака є, то розраховується вiдшкодовувана сума активу чи одиницi, що генерує грошовi потоки. Ранiше визнанi збитки вiд зменшення корисностi сторнуються тiльки в тому разi, якщо вiдбулись змiни в оцiнках, якi використовувались для визначення суми вiдшкодовування активу, пiсля останнього визнання збитку вiд зменшення його корисностi. У вказаному випадку балансова вартiсть активу збiльшується до його вiдшкодовуваної суми. Отримана сума не може перевищувати облiкову вартiсть (за вирахуванням амортизацiї), за якою даний актив визнавався б у разi, якщо у попереднi роки не був би визнаний збиток вiд зменшення його корисностi. Таке вiдновлення вартостi визнається у звiтi про прибутки та збитки, за виключенням випадкiв, коли актив враховується за переоцiненою вартiстю. В останньому випадку вiдновлення вартостi враховується як прирiст вартостi вiд переоцiнки.
Фiнансовi зобов'язання. Первiсне визнання та оцiнка. Товариство визнає фiнансове зобов'язання у звiтi про фiнансовий стан тодi i лише тодi, коли стає стороною контрактних положень щодо цього фiнансового зобов'язання. МСФЗ (IFRS) 9 замiнює частини МСФО (IAS) 39, що вiдносяться до класифiкацiї i оцiнки фiнансових iнструментiв. Фiнансовi зобов'язання, що перебувають у сферi дiї МСФО 39, Товариство класифiкує як такi, що:
у подальшому оцiнюються за амортизованою собiвартiстю, користуючись методом ефективного вiдсотка;
фiнансовi зобов'язання за справедливою вартiстю з вiдображенням результату переоцiнки у прибутку або збитку.
Такi зобов'язання, в тому числi похiднi фiнансовi iнструменти, якi є зобов'язаннями, у подальшому оцiнюються за справедливою вартiстю. Фiнансовi зобов'язання включають:
фiнансовi зобов'язання, оцiнюванi за справедливою вартiстю через прибуток або збиток;
державнi гранти;
кредити i позики;
кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть;
похiднi iнструменти, визначенi як iнструменти хеджування при ефективному хеджуваннi.

Рiшення про класифiкацiю приймається при первiсному визнаннi. Класифiкацiя залежить вiд характеристик договiрних грошових потокiв iнструменту. Фiнансовi зобов'язання спочатку визнаються за справедливою вартiстю, зменшеною у випадку позик i кредитiв на витрати, безпосередньо пов'язанi з їх отриманням згiдно з угодою.
Припинення визнання фiнансових зобов'язань. Товариство припиняє визнання фiнансового зобов'язання (або частину фiнансового зобов'язання) тодi i тiльки тодi, коли, фiнансове зобов'язання погашається, тобто, коли заборгованiсть, визначену в контрактi, погашено, анульовано або строк її дiї закiнчується. Якщо наявне фiнансове зобов'язання замiнюється iншим зобов'язанням перед тим самим кредитором на суттєво вiдмiнних умовах або якщо умови наявного зобов'язання значно змiненi, така замiна або змiни облiковуються як припинення визнання первiсного зобов'язання i початок визнання нового зобов'язання, а рiзниця в їх облiковiй вартостi визнається у звiтi про прибутки та збитки.
Позиковi кошти. Позиковi кошти спочатку визнаються за справедливою вартiстю отриманих коштiв за вирахуванням понесених витрат на проведення операцiї. Надалi позиковi кошти враховуються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Рiзниця мiж справедливою вартiстю отриманих коштiв (за вирахуванням витрат по операцiї) i сумою до погашення вiдображається як вiдсотки до сплати протягом термiну, на який видана позика.
Вiдсотки. Вiдсотки до сплати вiдображаються у складi прибуткiв i збиткiв звiту про сукупний дохiд по всiх процентних фiнансових iнструментах за принципом нарахування з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Кредиторська заборгованiсть по основнiй дiяльностi i iнша кредиторська заборгованiсть. Принцип первинного визнання i оцiнки кредиторської заборгованостi по основнiй дiяльностi i iншiй кредиторськiй заборгованостi вiдповiдає принципу первинного визнання i оцiнки фiнансових iнструментiв, описаному вище. Надалi iнструменти з фiксованим термiном погашення переоцiнюються за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Амортизована вартiсть розраховується з урахуванням витрат на проведення операцiї, а також всiх премiй i дисконту при розрахунку або премiй при придбаннi, а також комiсiйних або витрат, якi є невiд'ємною частиною ефективної процентної ставки. Амортизацiя ефективної процентної ставки включається до складу фiнансових витрат у звiтi про прибутки або збитки.
Передоплати отриманi. Передоплати отриманi признаються по первiсно отриманих сумах. Забезпечення. Забезпечення визнається тодi, коли Товариство має теперiшнє юридичне або конструктивне зобов'язання внаслiдок минулих подiй, та iснує iмовiрнiсть того, що погашення зобов'язання потребуватиме вибуття ресурсiв, котрi втiлюють у собi економiчнi вигоди, i сума зобов'язання може бути достовiрно оцiнена. Якщо Товариство очiкує, що забезпечення повнiстю або частково буде вiдшкодоване, наприклад, внаслiдок дiї угоди про страхування, вiдшкодування визнається як окремий актив, але лише тодi, коли отримання компенсацiї фактично визначене. Витрати, що вiдносяться до нарахування резерву, вiдображаються у звiтi про сукупнi прибутки та збитки за вирахуванням вiдшкодування. У випадку, коли вплив змiни вартостi грошей у часi є суттєвим, сума забезпечення визначається шляхом дисконтування прогнозованих потокiв грошових коштiв, iз застосуванням ставки дисконту до оподаткування, що вiдображає поточнi ринковi оцiнки вартостi грошей у часi, а також, за їх наявностi, ризики, пов'язанi з певним зобов'язанням. При застосуваннi дисконтування, збiльшення суми забезпечення, що вiдображає плин часу, визнається як фiнансовi витрати.
Умовнi зобов'язання. Умовнi зобов'язання не признаються у фiнансовiй звiтностi за винятком випадкiв, коли iснує вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв для того, щоб розрахуватися по зобов'язаннях, i їх вартiсть можна розрахувати з достатнiм ступенем точностi. Iнформацiя про умовнi зобов'язання розкривається у фiнансовiй звiтностi, крiм випадкiв, коли вiрогiднiсть вiдтоку ресурсiв, якi передбачають економiчнi вигоди, є незначною.
Згортання фiнансових iнструментiв. Згортання фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань з вiдображенням пiдсумку у звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тiльки за наявностi юридично закрiпленого права провести згортання визнаних сум та намiру здiйснити розрахунок на нетто-основi або реалiзувати актив одночасно з погашенням зобов'язання.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв. Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв, торгiвля якими здiйснюється на активних ринках, на кожну звiтну дату визначається, виходячи з ринкових котирувань або котирувань дилерiв (котирування на купiвлю для довгих позицiй i котирування на продаж для коротких позицiй), без вирахування витрат за угодою. Для фiнансових iнструментiв, торгiвля якими не здiйснюється на активному ринку, справедлива вартiсть визначається шляхом застосування вiдповiдних методик оцiнки. Такi методики можуть включати використання цiн нещодавно проведених на комерцiйнiй основi операцiй, використання поточної справедливої вартостi аналогiчних iнструментiв, аналiз дисконтованих грошових потокiв або iншi моделi оцiнки. Справедливу вартiсть первiсного визнання найкращим образом пiдтверджує цiна операцiї. Розкриття iнформацiї про справедливу вартiсть.
Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть. Кредиторська заборгованiсть за основною дiяльнiстю та iнша кредиторська заборгованiсть спочатку признається за справедливою вартiстю, а надалi оцiнюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної процентної ставки. Справедливою вартiстю фiнансових зобов'язань термiном менш одного року вважається їх номiнальна вартiсть. Для цiлей пiдготовки фiнансової звiтностi справедлива вартiсть кредиторської заборгованостi розраховується шляхом дисконтування майбутнiх потокiв грошових коштiв з використанням поточної ринкової процентної ставки, яка застосовується до аналогiчних позик на звiтну дату. Короткострокову (термiном погашення менше одного року) кредиторську заборгованiсть без встановленої ставки вiдсотка Товариство оцiнює за сумою первiсного рахунку фактури, якщо вплив дисконтування є несуттєвим.
Прийняття нових та переглянутих стандартiв. Наступнi новi стандарти, змiни iснуючих стандартiв i iнтерпретацiї були застосованi Товариством достроково: "МСФЗ 11 "Спiльна дiяльнiсть" (випущений у травнi 2011 року; застосовується до рiчним перiодам, якi починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати); "МСФЗ 12 "Розкриття iнформацiї про долi в капiталi iнших компанiй" (випущений у травнi 2011 року; застосовується до рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати); "Змiнений МСФО 28 "Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї i спiльнi пiдприємства" (випущений у травнi 2011 року; застосовується до рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати). Були випущенi наступнi новi стандарти та змiни стандартiв, якi вiдносяться до фiнансової звiтностi Товариства, але не набули чинностi для фiнансових перiодiв що починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати, та якi Товариство не застосовувало достроково: "МСФЗ 13 "Оцiнка за справедливою вартiстю" (випущений у травнi 2011 року; застосовується до рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати); "Змiнений МСФО 19 "Виплати працiвникам" (випущений у червнi 2011 року; застосовується до рiчних перiодiв, якi починаються з 1 сiчня 2013 року або пiсля цiєї дати).
Перше застосування МСФЗ. Пояснення щодо переходу на МСФЗ. Фiнансова звiтнiсть за перiод, що закiнчився 31.12.2012 року є першою рiчною фiнансовою звiтнiстю, що була складена вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi. За попереднi звiтнi перiоди закiнчуючи роком, що завершився 31 грудня 2011 р., Товариство готувало фiнансову звiтнiсть згiдно Нацiональним П(С)БО. Датою переходу на МСФЗ вважаємо 01.01.2011 року. Згiдно з параграфом 23 МСФЗ 1 надаємо пояснення, яким чином перехiд вiд Нацiональних П(С)БО до МСФЗ вплинув на фiнансовий стан, фiнансовi результати дiяльностi та рух грошових коштiв товариства. Товариство пiдготувало фiнансову звiтнiсть, вiдповiдну МСФЗ, яка застосовується вiдносно звiтних перiодiв, що завершуються 31 грудня 2012 р. або пiсля цiєї дати разом з порiвняльною iнформацiєю станом на 31 грудня 2011 р. i за рiк, що завершився на вказану дату, як описано в облiковiй полiтицi. При пiдготовцi фiнансової звiтностi вiдповiдний МСФЗ вступний Баланс Товариства був пiдготовлений на 1 сiчня 2011 р., дату переходу Товариства на МСФЗ. У данiй примiтцi пояснюються основнi коригування, виконанi Товариством при перерахунку Балансу, складеного на 1 сiчня 2011 р. згiдно Нацiональним П(С)БО, а також останньої оприлюдненої фiнансової звiтностi, пiдготовленою згiдно Нацiональним П(С)БО за станом на 31 грудня 2011 р. i за рiк, що завершився на вказану дату. При складаннi звiтностi за перiод, що закiнчився 31.12.2012 року згiдно з параграфом 7 МСФЗ 1 були використанi такi самi облiковi полiтики пiд час оцiнювання всiх визнаних активiв та зобов'язань для пiдготовки Балансу за МСФЗ на початок перiоду та щодо усiх перiодiв, вiдображених першiй фiнансовiй звiтностi за МСФЗ. Застосованi виключення. МСФЗ 1 "Перше застосування Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi" звiльняє компанiї, що застосовують вперше МСФЗ, вiд ретроспективного застосування окремих МСФЗ.
Попереднi оцiнки. Попереднi оцiнки, використанi Товариством на дату переходу на МСФЗ 1 сiчня 2011 р. та на 31 грудня 2011 р. вiдповiдають оцiночним значенням на цi ж дати, прийнятим згiдно Нацiональним П(С)БО (пiсля коригувань з урахуванням вiдмiнностей в облiкових полiтиках). В процесi трансформацiї фiнансової звiтностi товариства станом на 31.12.2011 року за Мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi були проведенi наступнi коригування:
Звiряння (узгодження) Форми 1 (Баланс) мiж Нацiональними П(С)БО та МСФЗ. Проведено коригування окремих показникiв Форми 1(Баланс), вiдображених у фiнансовiй звiтностi станом на 01.01.2011 р.
Звiряння (узгодження) Форми 2 "Звiт про фiнансовi результати". В формi 2 "Звiт про фiнансовi результати" за 2011 рiк в наслiдок проведених коригувань були вiдкоригованi компоненти прибуткiв та збиткiв. Примiтки до звiрок Балансу на 1 сiчня 2011 р. i 31 грудня 2011 р. та звiрцi Звiту про фiнансовi результати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2011 р. Основнi засоби. Товариство скористалось необов'язковим виключенням в МСФЗ (IFRS) 1, передбачене для основних засобiв, i оцiнила деякi об'єкти основних засобiв за їх справедливою вартiстю на дату переходу на МСФЗ. Це привело до зменшення вартостi основних засобiв на 184,0 тис. грн. та зменшення розмiру прибутку на зазначену суму. При перерахунку Балансу, складеного на 1 сiчня 2011 р. згiдно Нацiональним П(С)БО, а також останньої оприлюдненої фiнансової звiтностi, пiдготовленою згiдно Нацiональним П(С)БО за станом на 31 грудня 2011 р. Товариством були визначенi окремi подiї, що вiдбулися пiсля зазначених дат, якi згiдно МСФЗ вимагають коригування сум дебiторської та кредиторської заборгованостi, визнаних в його фiнансовiй звiтностi, у складi операцiй, якi впливають на величину нерозподiленого прибутку (непокритого збитку).
Власний капiтал. При трансформацiї Товариство визнало перетворення частини вартостi iншого додаткового капiталу у складi нерозподiленого прибутку. В наслiдок зазначеного та коригувань, про якi йдеться вище, було здiйснено перерахування залишку суми нерозподiленого прибутку. Звiряння (узгодження) Форми3 "Звiт про рух грошових коштiв". Оскiльки Товариство складало форму 3 "Звiт про рух грошових коштiв" за стандартизованою формою, затвердженою Мiнiстерством фiнансiв України, за прямим методом, то коригування фiнансової звiтностi, проведенi вiдповiдно до МСФЗ не мали впливу на даний звiт.
Звiряння (узгодження) форми 4 "Звiт про власний капiтал". В формi 4 "Звiт про власний капiтал" сальдо показникiв власного капiталу станом на 31.12.2011 року було визнано з урахуванням коригувань, що визначенi в параграфi "Примiтки до звiрок Балансу на 1 сiчня 2011 р. i 31 грудня 2011 р. та звiрцi Звiту про фiнансовi результати за рiк, що закiнчився 31 грудня 2011 р.". Чистий прибуток (збиток) в рядку 130 "Звiту про власний капiтал" визначено в сумi чистого прибутку (збитку), визначеного в формi 2 "Звiт про фiнансовi результати" без врахування iнших сукупних прибуткiв та

збиткiв. Сальдо власного капiталу на 31.12.2012 року, визначене в формi 4 "Звiт про власний капiтал" вказано з урахуванням впливу коригувань показникiв власного капiталу, визнаних при трансформацiї форми 1 "Баланс".
Потенцiйнi зобов'язання та операцiйнi ризики. Середовище дiяльностi та ризики, притаманнi Українi. Стабiльнiсть української економiки значною мiрою залежить вiд полiтики Уряду i його регулятивної дiяльностi у правовiй та економiчнiй сферах, що має безпосереднiй вплив на дiяльнiсть компанiй. На дiяльнiсть i фiнансовий стан Товариства опосередковано впливає полiтичний розвиток держави. Одночасно українськiй економiцi притаманнi низький рiвень лiквiдностi на ринку капiталу, вiдносно високi темпи iнфляцiї, жорстке регулювання валютних операцiй, що зумовлює нелiквiднiсть Нацiональної валюти за межами України. Перелiченi чинники суттєво впливають на можливiсть Товариства продовжувати свою дiяльнiсть. На думку керiвництва, Товариством вжитi достатнi заходи для зменшення негативного впливу цих факторiв на його фiнансовий стан i результати дiяльностi.
Податковi та регулятивнi ризики. Українське законодавство щодо оподаткування та здiйснення господарської дiяльностi, включаючи контроль за валютними та митними операцiями, продовжує розвиватися. Законодавчi та нормативнi акти не завжди чiтко сформульованi, а їх iнтерпретацiя залежить вiд точки зору мiсцевих, обласних i центральних органiв державної влади та iнших органiв державного управлiння. Нерiдко точки зору рiзних органiв на певне питання вiдрiзняються. Керiвництво вважає, що Товариство дотримувалось всiх нормативних положень i всi передбаченi законодавством податки та вiдрахування були сплаченi або нарахованi. Розмiр, ймовiрнiсть сплати та вплив на фiнансовий стан i результати дiяльностi додаткових податкових зобов'язань та пов'язаних з ними штрафних санкцiй визначенi та оцiненi Товариством, а також вжитi заходи для запобiгання матерiалiзацiї цих негативних факторiв. Товариством переважно використовуються рiзноманiтнi механiзми вiдстрочення та реструктуризацiї зобов'язань за дебiторською i кредиторською заборгованiстю, що виникають в ходi операцiйної дiяльностi.
Ризик лiквiдностi. Мета пiдприємства полягає в пiдтримцi безперервностi та гнучкостi фiнансування його операцiйної дiяльностi шляхом залучення позикових коштiв (фiнансової допомоги) та використання права вiдстрочки платежу постачальникам та iншим кредиторам. Товариство аналiзує строки виконання зобов'язань дебiторами i погашень за iншими видами активiв, а також строки платежiв за власними зобов'язаннями перед кредиторами, здiйснюючи управлiння своєю лiквiднiстю в залежностi вiд очiкуваних надходжень вiд погашення фiнансових iнструментiв та узгоджених строкiв платежiв на користь кредиторiв. У разi недостатньої лiквiдностi Товариство переважно iнiцiює розгляд питання вiдстрочення або реструктуризацiї заборгованостi перед кредиторами. Основними джерелами фiнансування Товариства є грошовi потоки вiд операцiйної дiяльностi та позики, наданi кредиторами. Залученi кошти використовуються Товариством переважно для iнвестування у необоротнi активи (основнi засоби та нематерiальнi активи) i обiговий капiтал.
Кредитний ризик та ризик концентрацiї. Фiнансовi iнструменти, за якими у Товариства може потенцiйно виникнути значна концентрацiя кредитного ризику, складаються з грошових коштiв i депозитiв, дебiторської заборгованостi та iнших фiнансових активiв. Грошовi кошти i депозити Товариства розмiщенi у надiйних банках, розташованих на територiї України. Дебiторська заборгованiсть вiдображена за вирахуванням резерву. Товариство не вимагає застави за своїми фiнансовими активами. Монiторинг та аналiз кредитного ризику Товариства проводиться iндивiдуально по кожному випадку. Керiвництво Товариства вважає, що кредитний ризик належним чином вiдображено у резервi зменшення вартостi, що облiковується як зменшення активiв.
Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв. При оцiнцi справедливої вартостi фiнансових iнструментiв Товариство використовує рiзноманiтнi методи та робить припущення, що базуються на ринкових умовах на звiтну дату. Вартiсть фiнансових активiв та зобов'язань Товариства за вирахуванням оцiночних кредитних коригувань приблизно дорiвнює їх справедливiй вартостi станом на 31 грудня 2012 та 2011 рокiв. Справедлива вартiсть фiнансових зобов'язань визначається шляхом дисконтування майбутнiх грошових потокiв, передбачених контрактом, та iз використанням вiдсоткової ставки, що застосовується до аналогiчних видiв зобов'язань на дату складання фiнансової звiтностi Товариства.
Ризик управлiння капiталом. Товариство розглядає акцiонерний капiтал як основне джерело фiнансування. Метою управлiння капiталом Товариства є збереження можливостi продовжувати безперервну дiяльнiсть у майбутньому для забезпечення отримання прибутку акцiонером i користi iншими зацiкавленими сторонами, а також для здiйснення фiнансування операцiйної поточної дiяльностi, капiтальних вкладень та стратегiї розвитку Товариства. Товариство проводить аналiз капiталу, застосовуючи коефiцiєнт платоспроможностi, який розраховується як вiдношення суми чистих зобов'язань (позикових коштiв за вирахуванням грошових коштiв i депозитiв) до загальної суми капiталу.