ПрАТ "БІЛОВОДСЬКИЙ КХП"

Код за ЄДРПОУ: 00955851
Юридична адреса: 36014, Полтавська обл., місто Полтава, ПЛОЩА ПАВЛЕНКІВСЬКА, будинок 24
 

Річний звіт за 2012 рік

12. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ВАТ "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв" створене вiдповiдно до спiльного рiшення Регiонального вiддiлення ФДМУ по Сумськiй областi та органiзацiєю орендарiв Бiловодського КХП в 1998 роцi.
В 2011 роцi вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" змiнено найменування товариства з Вiдкрите акцiонерне товариство "Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв" на Публiчне акцiонерне товариство " Бiловодський комбiнат хлiбопродуктiв " (скорочено ПАТ "Бiловодський КХП"), проведено дематерiалiзацiю випуску акцiй.
Організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом Дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв емiтент не має, змiн в органiзацiйнiй структурi у вiдповiдностi з попереднiм звiтним перiодом не було та в подальшому не передбачається.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь - якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не надходили
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкову полiтику у 2012 роцi Товариство здiйснювало згiдно наказу № 1 вiд 2 сiчня 2012 року "Про облiкову полiтику пiдприємства". На пiдприємствi встановленi слiдуючi методи облiку i принципи оцiнки активiв i зобов'язань: 1. Оцiнка i облiк основних засобiв здiйснюється згiдно з П(С)БУ 7 "Основнi засоби". Одиницею облiку вважається окремий об'єкт основних засобiв i iнших матерiальних активiв. 2. До складу малоцiнних необоротних активiв входять об'єкти вартiстю до 1000 грн. i очiкуємим строком корисного використання бiльше одного року. 3. Амортизацiю об'єктiв основних засобiв нараховують податковим методом. 4. Амортизацiю малоцiнних необоротних активiв нараховують у першому мiсяцi їх використання у розмiрi 100% їх вартостi. 5. Оцiнку i облiк нематерiальних активiв виконують згiдно П(С)БУ 8 "Нематерiальнi активи". 6. Амортизацiю нематерiальних активiв нараховують прямолiнiйним методом. Строк корисного використання один рiк. 7. Фiнансовi iнвестицiї вiдображають у звiтностi згiдно П(С)БУ 12 "Фiнансовi iнвестицiї". 8. Оцiнку i облiк дебiторської заборгованостi проводять згiдно з П(С)БУ 10 "Дебiторська заборгованiсть". Резерв сумнiвних боргiв формують один раз на рiк на дату балансу. Виходячи з платоспроможностi окремих дебiторiв. 9. Товарно-матерiальнi цiнностi оцiнюються i облiковуються згiдно вимог П(С) БУ 9 "Запаси". 10. Готову продукцiю i незакiнчене виробництво облiковувати по фактичнiй виробничiй собiвартостi. 11. Оцiнку вибування сировини, матерiалiв, напiвфабрикатiв, МШП, iнших виробничих запасiв i готової продукцiї проводять по iдентифiкованому методу. 12. Заробiтну плату нараховують згiдно колективного договору. 13. Вiдображення в облiку доходiв здiйснюється згiдно з вимогами П(С)БУ 15 "Доходи". 14. Вiдображення в облiку витрат здiйснюється згiдно з вимогами П(С)БУ 16 "Витрати". 15. Облiк витрат пiдприємства проводиться за допомогою рахункiв класу 9 "Витрати дiяльностi". На протязi року облiкова полiтика не змiнювалась.
Текст аудиторського висновку Звіт незалежного аудитора складено для користування власникам цінних паперів, керівництву емітента, акціонерам, управлінському персоналу Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" та іншим користувачам фінансової звітності,також для подання до подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України.

Ми провели аудит попередньої фінансової звітності Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" (код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України 00955851, місцезнаходження товариства: 42065, Сумська обл., Роменський район, село Біловод, вул.Біловодська, будинок 2, товариство зареєстровано Роменською районною державною адміністрацією Сумської області 23.12.2009 р.) що додається, яка складається з балансу станом на 31 грудня 2012 року та відповідних звітів про фінансові результати, рух грошових коштів та власний капітал за рік, який закінчився цією датою, а також з стислого викладу суттєвих принципів облікової політики та інших приміток, включаючи інформацію, яка пояснює вплив переходу з попередньо застосованих П(С)БО на МСФЗ (надалі разом - "попередня фінансова звітність").
Незалежна аудиторська перевірка проведена у відповідності до вимог нормативів аудиту, що діють в Україні, які передбачають, що вона планується i здійснюється з метою збирання достатньої інформації про те, що звіти товариства не містять суттєвих помилок, i складено за ними висновок про його реальний фінансовий стан. Перевірка проведена вибірково на пiдставi пред'явлених документів з відома голови правління Загурського Олександра Вiталiйовича та в присутності головного бухгалтера Москаленко Алли Леонтіївни.
Попередню фінансову звітність було складено управлінським персоналом із використанням описаної у примітці концептуальної основи спеціального призначення, що ґрунтується на застосуванні вимог МСФЗ, як того вимагає МСФЗ 1 "Перше застосування МСФЗ".
Ця попередня фінансова звітність складена з метою формування інформації, яка буде використана для підготовки порівняльної інформації при підготовці першої фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 р. з урахуванням можливих коригувань, які будуть зроблені в разі змін вимог стандартів та тлумачень, що будуть використані при складанні першої фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 року.

Відповідальність управлінського персоналу за попередню фінансову звітність
Управлінський персонал Товариства в особі Голови правління Загурського Олександра Віталійовича, з правом першого підпису, та головного бухгалтера Москаленко Алли Леонтіївни, з правом другого підпису, несуть відповідальність за складання попередньої фінансової звітності згідно з вищезазначеною концептуальною основою спеціального призначення, описаною в примітці. Управлінський персонал також несе відповідальність за такий внутрішній контроль, який він визначає потрібним для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень унаслідок шахрайства або помилки.

Відповідальність аудитора
Нашою відповідальністю є висловлення думки щодо цієї попередньої фінансової звітності на основі результатів проведеного нами аудиту. Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту. Ці стандарти вимагають від нас дотримання етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненості, що попередня фінансова звітність не містить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказів стосовно сум та розкриттів у попередній фінансовій звітності. Вибір процедур залежить від судження аудитора, включаючи оцінку ризиків суттєвих викривлень попередньої фінансової звітності внаслідок шахрайства або помилок. Виконуючи оцінку цих ризиків, аудитор розглядає заходи внутрішнього контролю, що стосуються складання суб'єктом господарювання попередньої фінансової звітності з метою розробки аудиторських процедур, які відповідають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективності внутрішнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцінку відповідності використаних облікових політик, прийнятність облікових оцінок, виконаних управлінським персоналом, та оцінку загального подання попередньої фінансової звітності.
Ми вважаємо, що отримали достатні та прийнятні аудиторські докази для висловлення нашої думки.

Підстава для висловлення умовно-позитивної думки.
Концептуальною основою фінансової звітності, яку використано для підготовки фінансової звітності, є законодавство України та Міжнародні стандарти фінансової звітності.
Ми не спостерігали за інвентаризаціями активів станом на 1 грудня 2012 року, оскільки ці дати передували нашому призначенню аудиторами Товариства та через обмеження в часі. Вказану процедуру виконувала інвентаризаційна комісія Товариства, якій ми висловлюємо довіру, згідно вимог МСА. Нами були виконані процедури, які обґрунтовують думку, що ці активи та зобов'язання наявні.
На думку аудитора, отримані аудиторські докази є достатньою та відповідною основою для висловлення умовно-позитивної аудиторської думки, за виключенням вищевказаних зауважень, про відповідність дійсного фінансового стану результатів діяльності Товариства за 2012 рік, та з урахуванням невідповідності структури та форми фінансової звітності вимогам МСБО 1.
Умовно-позитивна думка.
На нашу думку, за винятком впливу на фінансові звіти питань, які відображені вище, фінансова звітність справедливо і достовірно відображає в усіх суттєвих аспектах фінансовий стан товариства станом на 31 грудня 2012 р., результат діяльності та рух грошових коштів за минулий рік, згідно з Міжнародними стандартами аудиту.
Вiдповiдно до сформованих планів обсягів діяльності поточного року товариство має намір продовжувати свою діяльність на безперервній основі.

Звіт щодо перевірки інформації, висловлення думки щодо якої передбачено "Вимогами до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики)" затвердженими рішенням ДКЦПФР № 1360 від 29 вересня 2011 р.

Висновок
На нашу думку, попередня фінансова звітність станом на 31.12.2012 р. та за рік, що закінчився на зазначену дату, складена в усіх суттєвих аспектах відповідно до концептуальної основи спеціального призначення, описаної в примітці, включаючи припущення управлінського персоналу щодо стандартів та тлумачень, що, як очікується, будуть чинними, та облікових політик, що, як очікується, будуть прийняті на дату, коли управлінський персонал підготує перший повний пакет фінансової звітності згідно з МСФЗ станом на 31.12.2013 року.

Пояснювальний параграф та обмеження щодо використання
Ми звертаємо увагу на Примітку, яка пояснює ймовірність внесення коригувань у вхідні залишки балансу на 01.01.2012 р. та попередню фінансову звітність за 2012 рік під час складання балансу першого повного пакету фінансової звітності за МСФЗ станом на 31.12.2013 р. Також звертаємо увагу на те, що тільки повний пакет фінансової звітності за МСФЗ, який включає три Баланси (Звіти про фінансовий результат) та два Звіти про фінансові результати (Звіти про сукупний дохід), і відповідні примітки (в тому числі порівняльну інформацію до всіх приміток, що вимагається МСФЗ), може забезпечити достовірне відображення фінансового стану Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів", результатів його операційної діяльності та руху грошових коштів згідно з МСФЗ. Наша думка не модифікована щодо цього питання.
Попередню фінансову звітність Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" було складено в процесі зміни концептуальної основи з П(С)БО на МСФЗ. Таким чином, попередня фінансова звітність Публічного акціонерного товариства "Біловодський комбінат хлібопродуктів" може бути не прийнятною для інших цілей.
Цей аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) може бути представлено відповідним органам Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
ЗВІТ ЩОДО ВИМОГ ІНШИХ ЗАКОНОДАВЧИХ ТА НОРМАТИВНИХ АКТІВ
Цей розділ аудиторського висновку підготовлено відповідно до Вимог до аудиторського висновку при розкритті інформації емітентами цінних паперів (крім емітентів облігацій місцевої позики), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 29.09.2011р. № 1360.
Аудит обсягів чистого прибутку.
Розкриття інформації у примітках до фінансових звітів про чистий прибуток (збитки) ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" відповідає даним бухгалтерського обліку за 12 місяців 2012 року. ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" за 2011 рік отримало прибуток. Згідно рішення загальних зборів акціонерів від 24.04.2012р. 100% чистого прибутку за 2011 рік направлено на покриття збитків минулих років. На дату складання річного звіту Товариством оприлюднене оголошення про проведення 24 квітня 2013 року загальних зборів акціонерів за підсумками фінансово-господарської діяльності у 2012 році. Чистий прибуток за 2012 рік склав 8010,0 тис. грн.

Інформація про дії, які відбулися протягом 2012 року та можуть вплинути на фінансово-господарський стан товариства та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів, визначених ч. 1 ст. 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок".
Протягом звітного 2012 року відбувалась значна кількість подій, які визначені ст. 41 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", що могли б вплинути на фінансово-господарський стан Товариства та призвести до значної зміни вартості його цінних паперів. Особлива інформація ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" розкривалась своєчасно та у повному обсязі відповідно до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 1591 від 19.12.2006 року (зі змінами).

Стан корпоративного управління, у тому числі стан внутрішнього аудиту товариства.
Наявність своєчасної, достовірної та вичерпної інформації про товариство є важливою умовою для здійснення акціонерами та потенційними інвесторами об'єктивної оцінки фінансово-економічного стану товариства та для прийняття ними виважених рішень щодо придбання або відчуження цінних паперів, а також голосування на загальних зборах акціонерів. Розкриття інформації про товариство є необхідною передумовою довіри до товариства з боку інвесторів та сприяє залученню капіталу. Розкриття інформації має велике значення для підвищення ефективності діяльності самого товариства, оскільки повна та достовірна інформація надає можливість керівництву об'єктивно оцінити досягнення товариства та розробити стратегію його подальшого розвитку.
Виконанням аудиторських процедур щодо стану корпоративного управління, в т.ч. внутрішнього контролю, з метою отримання доказів відповідності нормам Закону України "Про акціонерні товариства" системи корпоративного управління товариства та подання інформації про стан корпоративного управління встановлено, що:
Органи управління товариства сформовані відповідно до внутрішніх положень та Статуту товариства, які затверджені загальними зборами акціонерів.
Стан корпоративного управління ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" вiдповiдає вимогам Закону України "Про акцiонернi товариства". Органи управління товариства:
o загальні збори акціонерів;
o наглядова рада;
o правління;
o ревізійна комісія.
В звітному періоді управління товариством здійснювалось загальними зборами акціонерів, наглядовою радою, правлінням.
Внутрішній контроль за діяльністю товариства здійснювався ревізійною комісією.
Загальні збори є вищим органом Товариства. Права та обов'язки органів управління товариства прописані статутом та положеннями про органи управління. Оцінка стану впровадження принципів корпоративного управління на ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" проводиться згідно рішення ДКЦПФР від 11.12.2003 року за № 571 "Про затвердження принципів корпоративного управління".

Результати виконаних процедур щодо стану корпоративного управління дають вагому підставу висловити думку, що прийнята та функціонуюча система корпоративного управління відповідає вимогам Закону України "Про акціонерні товариства".
Інформація про стан корпоративного управління наведена у річному звіті емітента, складена відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого ДКЦПФР № 1591 від 19.12.2006 року (зі змінами).
Вартість чистих активів Товариства
Аудитором був проведений аналіз наведеного у річному звіті емітентом розрахунку вартості чистих активів вимогам законодавства, а саме статті 155 "Статутний капітал акціонерного товариства" Цивільного кодексу України, зокрема, п. 3: "Якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів акціонерного товариства виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу та зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартість чистих активів товариства стає меншою від мінімального розміру статутного капіталу, встановленого законом, товариство підлягає ліквідації".
Різниця між розрахунковою вартістю чистих активів і статутним капіталом, яка розрахована з використанням "Методичних рекомендацій щодо визначення вартості чистих активів акціонерних товариств (схвалені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 листопада 2004р. № 485), становить + 27491 тис. грн. Різниця між розрахунковою вартістю чистих активів та скоригованим статутним капіталом становить + 27491 тис. грн.
Вартість чистих активів акціонерного товариства більша від статутного капіталу. Вимоги п.3 ст. 155 Цивільного кодексу України дотримуються.
Наявність суттєвих невідповідностей між фінансовою звітністю, що підлягала аудиту, та іншою інформацією, що розкривається емітентом цінних паперів та подається до Комісії разом з фінансовою звітністю (МСА 720 "Відповідальність аудитора щодо іншої інформації в документах, що містять перевірену аудитором фінансову звітність") не встановлена.
Виконання значних правочинів (відчуження 10 i більше відсотків вартості активів товариства за даними останньої річної фінансової звітності) відповідно до Закону України "Про акціонерні товариства" (514-17) в ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" не встановлено.
Ідентифікації та оцінки аудитором ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства.
При проведенні ідентифікації та оцінки аудиторських ризиків суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства (МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудиті фінансової звітності") не виявлено обставин, що свідчать про можливість шахрайства. За результатами перевірки були отримані достатні та вiдповiднi докази для висловлення аудиторської думки щодо пред`явленої фінансової звітності. Думка аудитора щодо повного комплекту фінансової звітності відповідно до Міжнародного стандарту аудиту № 700 "Формування думки та надання звіту щодо фінансової звітності": за результатами проведеного аудиту вважаємо, що надана для перевірки фінансова звітність ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" за 2012 рік в усіх суттєвих аспектах достовірно та повно розкриває фінансову інформацію про реальний склад та розмір активів, зобов`язань.
Вiдповiдно до сформованих планів обсягів діяльності поточного року товариство має намір продовжувати свою діяльність на безперервній основі.

Основні відомості про аудиторську фірму:
Найменування: Товариство з обмеженою відповідальністю "Аудиторська компанія "Аверс" (далі - ТОВ "Аудиторська компанія "Аверс"). Ідентифікаційний код ЄДР 35742424. Свідоцтво про державну реєстрацію серія А01 № 102462, зареєстроване Виконавчим комітетом Сумської міської ради 14.04.2008 р. Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів від 26.06.2008 р . № 191/3, свідоцтво чинне до 26.06.2013 р. Свідоцтво про внесення до реєстру аудиторів та аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що здійснюють діяльність на ринку цінних паперів № 878 серія АБ 000804. Строк дії свідоцтва з 06.10.2008 року до 26.06.2013 року.
Місце знаходження аудиторської фірми: м. Суми, проспект М.Лушпи 40 оф.59. Телефон 0504071135.

Основні відомості про умови договору про проведення аудиту
Згідно з договором № 115 від 01.03.2013 р. ТОВ "Аудиторська компанія фірма "Аверс" провела аудит фінансової звітності ПАТ "Біловодський комбінат хлібопродуктів" станом на 31.12.2012 р. Аудиторська перевірка товариства проводилась в період з 01.03.2013 р. по 22.04.2013 р.

22.04. 2013. р.
Директор
Товариства з обмеженою відповідальністю
"Аудиторської компанії "Аверс"
сертифікат аудитора
серія А № 006397, виданий рішенням АПУ № 189/2
від "24"квітня 2008 року,
строком дії до "24"квітня 2018 __________________Замятіна В.В.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Проводить заготiвлю зерна вiд ТОВ "Українськi Аграрнi Iнвестицiї " та його господарств. Надає послуги по сушiнню, очищенню, зберiганню та вiдiвантаженню зерна. Переробляє зерно на муку та проводить реалiзацiю в мiшках вагою 50 кг. Виготовляє комбiкорма для ВРХ, свиней, птицi та риби. За 2012 рiк прийнято всього 192820 тон зерна у фiзичнiй вазi, що становить 190,7 % в порiвняннi з минулим роком. Прийнято зерна в розрiзi культур: - горох-124 т., жито - 1626т., кукурудза - 124698 т., о пшениця - 28207 т., соя - 7007 т., соняшник - 24390т., ячмiнь - 6768 т. Все зерно очищено на сепараторах, вологе - просушено. За звiтний рiк вiдвантажено в автомобiльний транспорт - 5906,5т., та у залiзничнi вагони - 123056 тонн. Товариство надало послуг в хлiбоприймальнiй дiяльностi на суму : приймання зерна - 1453,1 тис. грн., сушiння зерна - 20644,1 тис. грн., очищення зерна - 2464,6 тис. грн., зберiгання зерна - 5235,5 тис. грн., вiдпуск зерна - 4882,9 тис. грн. Всього на суму - 34680,2 тис. грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу. Перероблено зерна пшеницi на борошно 10714,4 тонн, зерна жита - 1758,6 т. Вороблено комбiкормiв 1639,3 т. на суму - 1796,5 тис.грн. Загальний обсяг виробництва продукцiї (робiт, послуг) за 2012 рiк склав - 6938,3 тис. грн. За 2012 рiк надано послуг в хлiбоприймальнiй дiяльностi на суму - 18242,5 тис.грн. Елеватор Товариства являється зерновим складом для млинзаводу. Перероблено зерна пшеницi на борошно 14917 тонн, зерна жита - 1725 т. Вороблено власних комбiкормiв 3472 т. на суму - 4653,4 тис.грн.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з її господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Введено в експлуатацiю мельницю по виготовленню борошна., електроннi вагоннi ваги.За останнi п"ять рокiв придбано активiв на суму 9 612 200 грн. Вiдчуджено на суму - 1665 100 грн.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформацію щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення На початок звiтного перiоду основнi засоби товариства складали 32142 тис.грн. за первiсною вартiстю. У звiтному перiодi надiйшло ОЗ на суму - 3036 тис.грн. тис.грн. Вибуло за перiод - 670 тис.грн. На кiнець року основнi засоби склали - 34508 тис.грн за первiсною вартiстю. Сума накопиченої амортизацiї основних засобiв станом на 31.12.2011року становить 20567 тис.грн., залишкова вартiсть 13941тис.грн. Накопичена амортизацiя складає 59,6 % первiсної вартостi основних засобiв.
До основних засобiв емiтента належать рухомi та нерухомi основнi фонди, у тому числi будiвлi та споруди, машини та обладнання, iнструменти, прилади, меблi, транспортнi засоби, устаткування, обчислювальна технiка тощо. У звiтному перiодi, ступiнь використання основних засобiв, в т.ч. машин та обладнання емiтентом складає близько 99 %. Активи пiдприємства щорiчно iнвентаризуються, їх вартiсть вiдображається в балансi пiдприємства. При цьому витрати на ремонт i обслуговування основних засобiв здiйснюються для вiдновлення або пiдтримання очiкуваних вiд них майбутнiх економiчних вигод та списуються на витрати в момент їх виникнення. Витрати, пов'язанi з полiпшенням стану основних засобiв, що приводять до збiльшення очiкуваних майбутнiх економiчних вигод, включаються до балансової вартостi основних засобiв. Основнi засоби Товариства знаходяться за його мiсцем розташування. На думку Товариства екологiчнi питання не позначаються на використаннi активiв пiдприємства. На даний час Товариство не визначилося щодо планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв. В результатi за звiтний перiод суттєвих змiн у складi основних засобiв не вiдбувалося, планiв капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв Товариством не складалося.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть емiтента впливає нестабiльнiсть цiнової та економiчної полiтики держави, зростання iндексу iнфляцiї, що приводить до зростання цiн на послуги, енергоносiї, запаснi частини та iншi матерiали i обумовлює платоспроможнiсть замовникiв (покупцiв); недостатнiсть власних обiгових коштiв, а також значний податковий тиск на результати дiяльностi пiдприємства та фонд оплати працi; нестабiльнiсть законодавства України, а також негативний вплив макроекономiчних процесiв на загальний стан в країнi, що в результатi призводить до зниження дiлової активностi Товариства. Викладенi проблеми свiдчать про високий ступiнь залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень. Вирiшення цих проблем можливо лише у разi змiн в економiцi та податковiй полiтицi держави, а звiдси полiтичнi та макроекономiчнi ризики Товариства тобто: полiтична нестабiльнiсть, зниження темпiв економiчного розвитку, зростання iнфляцiї, податкове навантаження.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Протягом звiтного перiоду Товариство не сплачувало штрафних санкцiй за порушення законодавства.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi пiдприємства ведеться з власних обiгових коштiв. Для забезпечення безперервного функцiонування пiдприємства, як суб'єкта господарювання, Товариство придiляло значну увагу ефективнiй маркетинговiй полiтицi, пошуку резервiв зниження накладних витрат та погашення поточних зобов'язань. Можливими шляхами покращення лiквiдностi за оцiнками фахiвцiв емiтента є зменшення собiвартостi послуг, що надаються та розширення ринку збуту.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного перiоду емiтент не має невиконаних договорiв, всi договори виконанi в повному обсязi.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Газифiкацiя та реконструкцiя дiльницi №1.
В наступному роцi планується модернiзацiя основних засобiв, реконструкцiя виробничої бази (комбiкормового заводу) . В найближчi роки Товариство планує збiльшення обсягiв реалiзацiї продукцiї, поширення спектру надаваних послуг, проведення рекламних компанiй з метою залучення нових клiєнтiв, ефективне i рацiональне використання майна, коштiв i iнших ресурсiв з метою отримання прибутку, а також придбання обладнання, органiзацiю нових робочих мiсць. Iстотними факторами, якi можуть вплинути на дiяльнiсть емiтента в майбутньому є зниження платоспроможностi населення, поглиблення iнфляцiї, загальноекономiчнi негативнi тенденцiї в країнi.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік Емiтент у звiтному роцi не здiйснював дослiджень та розробок, витрат на дослiдження та розробки за звiтний рiк не мав.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається Судовi справи, стороною в яких виступає емiтент або його посадовi особи вiдсутнi..
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі За останнi три роки емiтент здiйснює дiї, спрямованi на розширення своєї дiяльностi як у грошовому так i в якiсному виразi. Iншої iнформацiї, яка може бути iстотною для оцiнки iнвестором фiнансового стану та результатiв дiяльностi емiтента немає, аналiзу господарювання за останнi три роки емiтент не проводив.